Mikor ölték meg az Úr Jézust?
Jézus megette az utolsó vacsorát, ez volt a páska???
Éjszaka elfogták, és másnap feszítették keresztre. Nem tudom, hogy ez benne van e a Bibliában, vagy csak valamelyik filmben láttam, vagy hallottam valahol, de úgy tudom, hogy mikor Jézust keresztre feszítették, akkor a papok leölték a páska bárányt. De hogy ölhették le, ha már előző nap megették?
Szóval a kérdés, mely napon feszítették keresztre Jézust, 14. vagy 15.? Vagy más napon?
Nem tudom, jól értettem-e a kérdésedet, de: Krisztust a 30-as évek elején feszítették keresztre, alighanem 33-ban, a tavasz közepén, áprilisban.
A Getszemáni-kertben elmondott imája után fogták el, hogy nég aznap a keresztre került-e, nem tudom. De, ha jól emlékszem, az adott napon délután három órakor feszítették meg, este kilenckor halt meg.
Krisztus vagyis a Felkent a mi páskabárányunk, aki mindent "az Írások szerint" vitt véghez és töltött be. A halála pontosan a törvényben meghatározott módon és időben történt meg, különben nem lehetne tökéletes váltságáldozat.
Tehát az utolsó vacsora semmiképp sem lehetett a páska, hiszen saját halálának jelképén nem vehetett részt az Úr (ráadásul valami mártogatós ételt ettek, a bárányt viszont egészben megsütve kellett elkészíteni). Ez a vacsora az ünnep előtti összegyülekezés volt, Júdásról azt gondolják az apostolok, hogy elmegy bevásárolni az ünnepre, ez kizárt lenne, ha már a páska estéjén tartanánk, ami a kovásztalan kenyerek első napja, ami sabbati nyugalomnap, semmi munka és adásvétel nem megengedett. Másnap délután, pont a bárányok leölésével egyidőben halt meg a Felkent, hogy minden igazságot betöltsön.
A zsidókról a János 18:28-ban olvassuk:
"Vivék azért Jézust Kajafástól a törvényházba. Vala pedig reggel. És ők nem menének be a törvényházba, hogy meg ne fertőztessenek, hanem hogy megehessék a husvétibárányt."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!