Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kereszténység és a Harry...

Kereszténység és a Harry Potter? (Bővebben lent)

Figyelt kérdés
Egy katolikus gimnáziumba járok. Imádok olvasni, legfőképp a Harry Pottert, azonban már többször is leszóltak miatta, hogy "ez mágikus könyv" meg ilyenek. Felvilágosítana valaki kérem, hogy miért ne lenne szabad a kedvenc könyvemet olvasnom (azaz a Harry Pottert)? Talán ellentmond a vallásnak?

2018. febr. 16. 07:20
1 2
 11/18 Andizsuzsi ***** válasza:
73%

" Mind a kettő világ keresztény írók műve"

Rowling is keresztény, az egész sorozaton végigkövethető a Biblia legfőbb tanítása - a szeretet képes megmenteni a haláltól.

2018. febr. 16. 15:45
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
Nyugodtan olvasd a Pottert.
2018. febr. 16. 16:02
 13/18 anonim ***** válasza:
60%
Több a valóság a Harry Potterben mint a bibliában és félnek, hogy rájössz. :D
2018. febr. 16. 17:33
 14/18 anonim ***** válasza:
63%

Kedves kérdező!

Harry Potter létezik és Dart Vader is! Könyvet és dokumentumfilmet is kiadtak!! PL: A spagettiszörnyet a fogtündér teremtette, és istent, pedig a láthatatlan rózsaszin unikornis teremtette, ez pedig alap! Tudod? Csak a fontos információkat eltitkolják a becsületes kisemberek előtt a háttérhatalmak, és a tudjukkik. Ne dőlj be az összeesküvés gyártók hiányos bizonyítékainak!! Minden lehetséges amire nincs bizonyíték!

A kérdésre válaszolva: Harry Potter abszolút nem mond ellen semmilyen vallásnak!! Reménykedem, hogy sikerült megnyugtatnom!!

2018. febr. 16. 20:10
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Én is nagyon szerettem a Harry Pottert gyerekkoromban. Katolikus iskolába jártam, és nálunk is sláger volt annak idején, de nem mondta senki, hogy ne olvassuk, ne nézzük... igaz, nem is nagyon volt téma a tanárokkal, hogy milyen könyveket, filmeket szeretünk - mindig volt más, pl fegyelmezni kellett az osztályt, az jobban lekötötte őket :-D

Még régebben támadta a Harry Pottert némelyik egyház, de azóta már lecsengett ez, legalábbis én úgy tudtam. Ez csak egy mese, és nagyon is mély mondanivalója van, egyáltalán nem arról szól, hogy hogyan legyünk okkultisták. Jellemzően azok szólják le, akik nem olvasták, csak annyit tudnak róla, hogy varázslás van benne.

2018. febr. 16. 21:20
 16/18 Alex Fly ***** válasza:
85%

Akkor én vagyok a kivételb mert nem olvastam el a szóban forgó könyvet. Nem az itt leírt okok miatt, hanem mert nem érdekel annyira...

Viszont aki akarja, az nyugodtan. Nem kell rögtön okkultizmust meg hasonlókat vizionálni: ennyi erővel az összes mesét tiltani kelene, mert tele vannak varázslással, boszorkánysággal, stb.-vel. De ez még mindig nem a valóság. Az, hogy egy adott könyv univerzuma hogyan működik, a történet szempontjából van jelentősége, a való viágot semmiben nem befoyásolja. Egy olvasott ember nem fogja összekeverni a kettőt. Aki igen, az pedig jobban teszi, ha nem képzeli azt, hogy mindenki megrekedt ezen a szinten és nem tartja feladatának hogy másokat megmentsen ettől a tévedéstől...

2018. febr. 17. 08:15
 17/18 anonim ***** válasza:
Gyerekként szerettem, igazából huszonévesen is szeretem a HP-t. Ez egy fantasy-világ, amiben nem a Sátán meg a démonok segítségével varázsolnak, hanem egy genetikai adottság által, hasonlóan vannak, mint a mutánsok az X-menben. Tulajdonképpen szerintem a boszorkány, varázsló és varázslat szavakkal van baja a keresztény kritikusok egy részének, ha pl. tündérekről szólna a sztori, akkor semmi ilyesmi nem lenne. A tündér keresztanyákat sem hallottam soha kárhoztatni. Csak a fenti szavak ugye tilalmasként vannak említve a Bibliában, ahol egyfajta démonidézés meg szellemidézés értendő a tilalmas tevékenységek alatt (meg jövendőmondás és igemondás, hát igen, ezek vannak a HP-ben, de nem démoni segítséggel.) A könyvben egyébként a gonosz és a jó nagyon külön van választva, nincs semmiféle dualizmus benne ilyen téren. Nagyon hangsúlyozva van benne, hogy a döntések határozzák meg az embert. Ugyanakkor keresztény szülőként, ha engedi elolvasni valaki a gyerekének, érdemes megragadni az alkalmat arról, hogy elbeszélgessen vele arról, hogy nem a mesevilágban, hanem a mi valós világunkban keresztény szempontból mi is a mágia, és miért baj. Mert ugye nem arról van szó, hogy egy pálcaintéssel rendbe teszed a házat, hanem arról, hogy démoni erőket hívsz meg az életedbe, egyúttal olyan hatalomra vágysz, amire nincs jogod. Emellett tartanám persze a korhatárokat. Aki kicsit érettebben olvassa az utolsó részeket, az könnyedén láthatja, hogy a varázslat nem tesz lehetővé semmiféle könnyebb utat, nem ment meg a sorstól sem, nem tesz boldogabbá, ha amúgy nyomorult életed van, sőt, ronthat is a helyzeten. Mugliként egy csomó szereplőnek sokkal jobb és hosszabb élete lett volna. És az is lejön, hogy a legfőbb jó az életben az, ha vannak társaid, akikhez kötődhetsz, ehhez képest mellékes minden különleges adottság vagy képesség.
2018. febr. 24. 14:45
 18/18 anonim ***** válasza:
Például nem hallottam még soha olyat, hogy a Bartimaeus trilgóiát szedték volna elő szidni a Harry helyettm pedig ott tényleg úgy varázsolnak, hogy megidézik a dzsinneket. (Az gondolom, már belefér az alvilági erő kategóriába.) Bűr attól függetlenül az is csak mese.
2018. febr. 26. 01:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!