Ki volt Ádám első felesége? És miért nem akarja senki elfogadni az igazságot, hogy az első feleségét is egyenrangunak teremtette Ádámmal, sárból? Mert egy nő nem lehet egyenlő egy férfival?
"...így szólt az Úristen: "Nem jó az embernek egyedül lennie. Alkotok neki segítőtársat, aki hozzá illő." Az Úristen megteremtette még a földből a mező minden állatát, s az ég minden madarát. Az emberhez vezette őket, hogy lássa, milyen nevet ad nekik. Az lett a nevük, amit az ember adott nekik. Az ember tehát minden állatnak, az ég minden madarának és a mező minden vadjának nevet adott. De a maga számára az ember nem talált segítőtársat, aki hasonló lett volna hozzá. Ezért az Úristen álmot bocsátott az emberre, s mikor elaludt, kivette egyik oldalcsontját, s a helyét hússal töltötte ki. Azután az Úristen az emberből kivett oldalcsontból megalkotta az asszonyt, és az emberhez vezette. Az ember így szólt: "Ez már csont a csontomból és hús a húsomból. Asszony a neve, mivel a férfiből lett." Ezért a férfi elhagyja apját és anyját és feleségéhez ragaszkodik, s a kettő egy test lesz."
A házasság Istentől alkotott intézmény, és a nő a férfinak egyenrangú társa. Az ember álma azt jelzi, hogy az asszony teremtése egyedül Isten titka, annak sincs emberi tanúja. A férfi oldalából való teremtés, mint kép, nagyon alkalmas az egyenrangúság, az összetartozás és a kölcsönös vonzás kifejezésére. Az asszony felismerésében benne van a házasság céljának felismerése is. A házasság a legszorosabb kapcsolat két személy között, és egyben az élet továbbadásának is helye. Ezért mondja a szöveg, hogy a kettő egy test lesz. A héber nyelvben az asszony szó az is = férfi szónak a nőnemű alakja: isa. A szójáték is a kölcsönös kapcsolatot jelzi.
Lilith? Hűha..én róla még sohasem hallottam. Amúgy tisztelem mindenkinek a hitét és véleményét. Elmondom, én mit gondolok: (ateistaként, aki a Bibliát "csak" tanulságos irodalmi műnek tartja) Szerintem ha valamit valamiBŐL teremtenek, az már eleve alsóbbrendű. Tehát hiába van az egyenlőség szintjén az oldalborda, attól még nem lesz egyenlő amit belőle teremtenek. Akkor lenne egyenlő Ádám s Éva, ha:
a) Isten ugyanazon módszerrel, ugyanabból az anyagból, de annak másik adagjából teremti Évát, mint ahogy Ádámot (és mindkettejüket egyszerre)
b) Ádámot is oldalbordából teremti, ami pl lehetne a sajátja: Ádám Isten jobb 3-as, Éva a bal 3-as bordából készült volna :D Na a szám mind1, a lényeg, hogy mind2 oldalon ugyanaz a sorszámú borda legyen.
Szerintem az egész kereszténység az ördög megtestesülésének tartja a hétköznapi nőket, óva inti tőlük a férfiakat, és nem csak a szerzeteseket (lásd: Umberto Eco - a Rózsa neve) Tulajdonképpen egy szükséges rossz vagyunk, akik arra kellenek, hogy valahogyan sikerüljön fenntartani az emberiséget.
Azért mondom, hogy a hétköznapiakat, mert a szentek természetesen kivételt képeznek, de Máriát kivéve bennük sem éppen a nőt látják, hanem csak jótét lelkeket.
Szegény Évát pedig azért szapulják, mert ő volt az első ember a Földön, aki nem akart tudatlan maradni, csak hát muszáj mert ha mindenki tud mindent, nem lehet vezetni a népet. Vigyázat! Tudatlan nem egyenlő a butával/hülyével!
Ezért én gyűlölöm az egyházat, mint intézményt, de a hitet (legyen az bármelyik felekezet) nagyon fontosnak tartom, mert ha nem lenne, már sokkal korábban elöntött volna minket a gonoszság, és az emberiség rég kiírtotta volna magát. Sokaknak ez jelent vígaszt, nekem meg más.:)
De természetesen az is lehet, hogy én vagyok az, aki téved...amíg ez be nem bizonyosodik, addig én ezt hiszem.
Ez sokkal bővebb, mint a magyar nyelvű. Aki tud angolul, érdemes átlapozni, rengeteg érdekesség van benne Lilith-ről :) A Bibliából még nagyon sok ehhez hasonló történet maradt ki, mert az egyház kanonizálta... Az első nő eszerint valóban egyenrangú volt Ádámmal, mert egy anyagból teremtettek, nem úgy, mint Éva. Egy Lilith legenda azonban benne maradt a köznépi hiedelmekben, ugyanis Lilith vörös hajú volt, és az emberek féltek a vörös hajú nőktől, mert démonnak tekintették őket.
(a Bibliában Ézsaiás próféta említi). Lilithnek nem lehetett helye a Bibliában, hisz hogyan lehetne magyarázni a keresztény dogmákkal egy csapodár asszonyt, egy "első feleséget", akit valószínűleg termékenység istennőként tiszteltek? Hogy maradhatna így tiszta Ádám, az első ember? Természetesen sehogy.
Lilith Ádám első párja volt, akit Isten hozzá hasonlóan a földből teremtett. Azonban hamarosan veszekedni kezdtek. A nő így szólt a férfihoz:”nem akarok alattad lenni”. A férfi azt mondta: “nem akarok alattad lenni, inkább feletted, mert megérdemled, hogy alul maradj én pedig felül”. A nő így válaszolt: “egyformák vagyunk, mivel mindketten a földből vétettünk”, de nem hallgattak egymásra. Ekkor Lilith kimondta Isten különleges nevét és felemelkedett a levegőbe. Ádám, az ember erre hívta teremtőjét: “Világ Ura, a nő, akit nekem adtál, elment tőlem”. Erre a Mindenható utána küldött három angyalt, hogy hozzák vissza.
Lilith természetesen igazi nő volt, aki nemet mondott és nem tért vissza. Ádám ezután megkapta, amit szeretett volna egy engedelmes kis feleséget, Évát. De bármennyire is ez volt a kívánsága, azért továbbra is az elérhetetlen, betörhetetlen nő vonzotta. Olyannyira, hogy néhány vallási nézet szerint gyermeke is született tőle, ő volt Káin.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!