A református vallás tényleg több személyiségfejlődést, önfejlesztést kínál, mint a katolikus?
Katolikus családból származok, életem első felében csak a katolikus vallást, misét ismertem meg.
A katolikus misékre felnőttkorom óta ritkán járok.
Néhány Hetednapi Adventista mise-sorozaton is részt vettem felnőtt koromban,
ami azt helyezte előtérbe, hogy hogyan éljünk boldogabban. Ez nagyon tetszett!
Az utóbbi években néhány református misét is meghallgattam, láttam.
Megdöbbenve vettem észre, hogy a REFORMÁTUS misének sokkal több hasznos,
a való életben használható mondanivalója volt, mint a KATOLIKUSnak.
Jól ereztem magam tőle!
Elnézést kérek az igazi, mélyen vallásos emberektől, remélem nem bántom meg őket a szavaimmal!
Nem akarom a vallásokat lefokozni, csak más szemmel nézek rajuk.
Én a vallásokat a SZEMÉLYISÉGFEJLŐDES, ÖNFEJLESZTÉS szempontjából szoktam értékelni.
Szeretem az önfejlesztő könyvirodalmat, hanganyagokat.
A vallásokat aszerint nézem, hogy mennyit tudok hasznosítani belőle a hétköznapi életben.
Úgy, ahogyan az önfejlesztő könyvekből és a hanganyagokból tudok tanulni.
Most gyermekünk iskolaválasztása előtt állunk.
Mivel az a közösség, amely a személyiségfejlesztéssel, önfejlesztéssel foglalkozik,
azzal csak korlátozottan tudunk kapcsolatot tartani, illetve ők inkább az üzleti élettel foglalkoznak,
ezert a gyerekünk számára a legjobb gondolat formáló közösségnek egy vallásos iskola tűnik.
Ez áll a legközelebb a könyvekből megismert gondolkodásmódhoz.
Lehetőségünk van katolikus vagy református iskolát választani.
A családom néhány tagja elfogultnak tűnik a katolikus vallás irányában.
De ha a reformátust választanánk, azért nem bántanának érte.
Már mindkét iskolában voltam nyílt napon, de nem sikerült dönteni.
A katolikus iskolában több az ismerősünk, barátunk, ami nagy előny.
A szívem viszont a református fele húz, de sajnos azt meg nem ismerem eléggé.
Sem az iskolát, sem a közösséget, sem a vallást.
Azon gondolkodok, hogy melyiket iskolát válasszuk.
Másnak is az a tapasztalata, hogy a református mise használhatóbb gondolatokat ad, mint a katolikus?
Vagy ez csak a papon múlik? Ahány pap, annyiféle szertartás?
Tudok róla, hogy a papokat néhány évente át-athelyezik egy másik városba.
Lehet, hogy a városunk református papját is elküldik néhány év múlva egy másik városba.
Aki helyette jön, várhatóan hasonlő szinvonalú értéket fog nekünk átadni a református miséken, mert ez szorosan hozzátartozik a református szellemhez;
VAGY
egy másik paptól mar ne számítsak ennyi személyiségfejlesztő gondolatra, eddig csak szerencséje volt a varosunknak egy ilyen pappal?
Elnézést kerek, hogy minden esetben misét, papot írtam, ott is ahol esetleg más szót kellett volna használnom.
1. Református mise nincs csak Istentisztelet. A katolikusoknál van Szentmise,az ortodoxoknál Szent Liturgia.
2. Én mint református azt fogom mondani hogy térj át a református hítbe, mindegyik refi ezt mondaná. Mindegyik vallás azt mondja hogy az övé a jó és oda kell térni.
3. A reformátusoknak nincs szentek iránti tisztelet, Máriahoz imádkozás, szentképek, keresztvetés térdeplés. Ülsz egy széken vagy állsz és vagy hallgatod a papot vagy énekelek a zsoltarbol aminek a szövegéből egy szót sem lehet megérteni és nem tudni kik írták össze. Máshogy is köszönnek meg másként mondják a papnak meg a plébánia is parókia. Szóval mint katolikus nem tudom ezeket hogy fogod megszokni meg a fennt leírt dolgok hiányát. Egyszer egyszer kibírod hogy nem vesz keresztet még nincs szentkep de a református a sose lesz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!