A református vallás tényleg több személyiségfejlődést, önfejlesztést kínál, mint a katolikus?
Katolikus családból származok, életem első felében csak a katolikus vallást, misét ismertem meg.
A katolikus misékre felnőttkorom óta ritkán járok.
Néhány Hetednapi Adventista mise-sorozaton is részt vettem felnőtt koromban,
ami azt helyezte előtérbe, hogy hogyan éljünk boldogabban. Ez nagyon tetszett!
Az utóbbi években néhány református misét is meghallgattam, láttam.
Megdöbbenve vettem észre, hogy a REFORMÁTUS misének sokkal több hasznos,
a való életben használható mondanivalója volt, mint a KATOLIKUSnak.
Jól ereztem magam tőle!
Elnézést kérek az igazi, mélyen vallásos emberektől, remélem nem bántom meg őket a szavaimmal!
Nem akarom a vallásokat lefokozni, csak más szemmel nézek rajuk.
Én a vallásokat a SZEMÉLYISÉGFEJLŐDES, ÖNFEJLESZTÉS szempontjából szoktam értékelni.
Szeretem az önfejlesztő könyvirodalmat, hanganyagokat.
A vallásokat aszerint nézem, hogy mennyit tudok hasznosítani belőle a hétköznapi életben.
Úgy, ahogyan az önfejlesztő könyvekből és a hanganyagokból tudok tanulni.
Most gyermekünk iskolaválasztása előtt állunk.
Mivel az a közösség, amely a személyiségfejlesztéssel, önfejlesztéssel foglalkozik,
azzal csak korlátozottan tudunk kapcsolatot tartani, illetve ők inkább az üzleti élettel foglalkoznak,
ezert a gyerekünk számára a legjobb gondolat formáló közösségnek egy vallásos iskola tűnik.
Ez áll a legközelebb a könyvekből megismert gondolkodásmódhoz.
Lehetőségünk van katolikus vagy református iskolát választani.
A családom néhány tagja elfogultnak tűnik a katolikus vallás irányában.
De ha a reformátust választanánk, azért nem bántanának érte.
Már mindkét iskolában voltam nyílt napon, de nem sikerült dönteni.
A katolikus iskolában több az ismerősünk, barátunk, ami nagy előny.
A szívem viszont a református fele húz, de sajnos azt meg nem ismerem eléggé.
Sem az iskolát, sem a közösséget, sem a vallást.
Azon gondolkodok, hogy melyiket iskolát válasszuk.
Másnak is az a tapasztalata, hogy a református mise használhatóbb gondolatokat ad, mint a katolikus?
Vagy ez csak a papon múlik? Ahány pap, annyiféle szertartás?
Tudok róla, hogy a papokat néhány évente át-athelyezik egy másik városba.
Lehet, hogy a városunk református papját is elküldik néhány év múlva egy másik városba.
Aki helyette jön, várhatóan hasonlő szinvonalú értéket fog nekünk átadni a református miséken, mert ez szorosan hozzátartozik a református szellemhez;
VAGY
egy másik paptól mar ne számítsak ennyi személyiségfejlesztő gondolatra, eddig csak szerencséje volt a varosunknak egy ilyen pappal?
Elnézést kerek, hogy minden esetben misét, papot írtam, ott is ahol esetleg más szót kellett volna használnom.
Kérdező, szerintem az, hogy ezt így látod, papfüggő. A reformátusoknál is lehet unalmas, kevésbé hasznos a prédikáció, és a katolikusnál is lehet szuper, ha olyan a pap.
Viszont úgy igazából egyik felekezetnek sem az önfejlesztés a lényege, legalábbis nem olyan értelemben, ahogy te szerintem gondolod. A hitben kell fejlődni. :)
Ja, és bocsi, hagyjuk már azt a tévhitet, hogy a katolikusok nem olvassák a Bibliàt. Olvassuk. ;)
Meg aztán, kérdező, a katolikus egyházon belül is sokféle lelkiség van, amik mind másra helyezik a hangsúlyt. Nem csak abból áll a katolicizmus, mint amit egy egyszerű "mezei" misén láttál.
Iljicsa vagyok, a kérdező.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, örülök, hogy mindenki ilyen jól megértette a kérdésem lényegét,
amit egyébként most már tömörebben is meg tudok fogalmazni:
A PAPON VAGY A VALLÁSON MÚLIK?
A kapott válaszokat csoportosítottam:
5-6 válasz szerint a papon, a kis közösségen, helyi viszonyokon, vallási alcsoportokon múlik.
1 válasz szerint a valláson múlik.
1-2 válasz szerint is-is.
És persze volt olyan, aki azt is közölte, hogy másképp látom a vallást, mint ami. Ez biztosan így van.
Ez persze abból adódik, hogy keveset forgok ilyen körökben.
"Én a vallásokat a SZEMÉLYISÉGFEJLŐDES, ÖNFEJLESZTÉS szempontjából szoktam értékelni."
Javaslom a Szent Ignác-i lelkigyakorlatot. :)) Ha valami akkor az sokkal inkább önfejlesztés, mint a héten egyszer beülni egy református istentiszteletre (tisztelet - az ellenségedet is tisztelheted, nem? Inkább Istenszeretet vagy Istenimádatnak kéne hívni), aztán 40 percig hallgatod, amit lelkész prédikál - ami egyébként személyfüggő. Hallottam már nagyon jót is, de pocsékat is, mivel ez emberfüggő.
Kedves 5.Hsz!
Jobb volna,ha olyan dologba nem szólnál bele,amiket csak pletykákból ismersz!
Nyilvánvaló,hogy nem ismered sem a református,sem az adventista dogmákat,mert különben nem beszélnél zöldségeket.
A református dogmák,a "Helvét Hitvallások".
Ezek alkotják a Hetednapi Adventista Egyház dogmái alapját.
Azok az adventista dogmák,amelyekben eltérnek a református dogmáktól,a Helvét Hitvallásokban nincs említve.Így modhatjuk azt,hogy az adventista dogmák,a Helvét Hitvallások továbbfejlesztett változata(amely nincs lezárva).
Kedves Kérdező!
Nyilvánvaló,hogy felelősségét vállaló szülők vagytok,akiknek gyermekük jövője nem csupán gyermeküknek,hanem nektek is életbevágóan fontos.
Bárcsak minden szülő így állna hozzá gyermeke ügyéhez!
Van rálátásom a katolikus,és református iskolák,és templomközösségek életére.Református lelkész vagyok,de vannak katolikus lelkész barátaim,és ha van módom részt veszek miséiken.
Általánosságban jól látod.
A református istentiszteletet nem kötik merev formák,és annak központi eleme,az evangélium-az örömüzenet-hirdetése,a ma élő ember számára.Rendszerint,a kollégák-Krisztus szolgái-a gyülekezet nevelését,a keresztény életben való növekedést segítik.Természetesen,minden ember személyisége,képességei különbözőek.Így lehetnek nagy eltérések a különböző templomközösségek életében.
A lelkészcserék,nem rendszeresek a református gyakorlatban.Azt,indokolt esetben gyakorolják csak.
(Ez különböző az adventistáknál,ahol 4-8 évenként cserélik a lelkészeket,hogy a közösségek más személyiségű,fókuszú lelkész befolyását is élvezhessék.)
A református lelkészképzés hazánkban jónak mondható,s így kis eséllyel kerülhetnek ki alulművelt lelkészek.
A misézés hiánya a református gyakorlatban:
Jézus Krisztus nem mutatott be egyetlen misét sem.
A mise gyakorlata tisztán emberi találmány.
Jézus-utolsó vacsoráján-adta tanítványainak a bűntelen testét jelképező pászkát,és az értünk hullatott vérét jelképező bort.(Azt nem csak ő maga fogyasztotta!)
Mi,úrvacsorának nevezzük,ezt a Jézus által ránk hagyott megemlékezést,melyben Krisztus minden követője részesülhet Urunk vendégségében,-a kenyérben,és a borban.(Ami nem a lelkészé,s nem az egyházé,hanem Krisztus Urunké.)
Mivel Jézus ezt követően sem gyakorolta ezt minden találkozásukkor,mi sem gyakoroljuk ezt minden nap,minden vasárnap,csak bizonyos időközönként.
Az is nyilvánvaló,hogy Istennel jó kapcsolatban vagytok,s ezért bátorítlak benneteket,hogy ilyen életbevágó döntésben,mint gyermeketek nevelése,forduljatok mennyei Atyánkhoz,közvetlenül.Az Ő tanácsa mindenkiénél különb!
Kedves Kérdező!
"A papon, vagy a valláson múlik?"
Miért gondolod, hogy csak az egyiken múlhat? Én katolikusként nyilván hiszem, hogy a Katolikus Egyház az, amely legjobban megőrizte Krisztus tanítását, de ezzel nem mondom azt, hogy egy rátermett pap ne lenne fontos az egyházközség tagjainak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!