Mi bizonyítja hogy az egyiptomiak a lélekvándorlásban hittek?
Ha a rajz házihoz kell akkor szerintem azt keresed amikor a lélek (egyik fele) kiszáll a testből (a ká vagy a bá, már nem tudom), amit általában ilyen emberfejű madárként szoktak ábrázolni.
Abban a lélekvándorlásban nem hittek, hogy a halott lelke idővel egy másik emberben születik újjá.
A lélek és a test náluk ideális esetben a túlvilágon él tovább örökké.
Pl. a piramisok felépítése.
Ideális esetben a megfelelő napon nyitott utat biztosít a lélek mennybe szállásához. Nem lélekvándorlás, mert nem egy új fizikai testbe kerül, hanem az ottani túlvilágba.
Nem hittek a lélekvándorlásban. Politeista (azaz többistenhívő) vallásuk volt. A halál náluk nagyon fontos téma volt (lásd Halottak könyve). A test is fontos volt a halálban, ezt a mumifikálás (is) bizonyítja. A túlvilágban tehát nagyon erősen hittek. A halál istene Anubisz volt, a múmiák védelmezője. A túlvilági út talán legfontosabb helye és eseménye a kettős igazság terme volt. Itt volt egy mérleg ó, mely egyik serpenyőjébe Anubisz az elhunyt szívét helyezte, a másikba pedig az igazság tollát, mely Maat a rend és igzság istennőtől származott. Ha az elhunyt etikus, erkölcsös életet élt, akkor részesülhetett az örök életben (ilyenkor egyensúlyban volt a két serpenyő). Ha azonban a szív nehezebb volt a szív, akkor a lélek bűnös volt, így a lélek kárhozatra jutott (azaz nem a "pokolba" került, hanem megsemmisült). A szívet felfalta egy Ammit nevű démon (egyes helyeken istenség, lélekfaló. Ez az, amitől az egyiptomiak a legjobban rettegtek. Az eredményt egy Thot, a bölcsesség istene jegyezte fel, a végső ítéletet pedig Ozirisz hozta meg. Szerintem nagyon érdekes az egyiptomi kultúra, ezért leírtam, hátha érdekel valakit. :)
Egy kép a Halottak könyvéből (az igazság próbája):
Hunefer: a fehér ruhás pali, ő az elhunyt
Anubisz: a sakálfejű isten
Ammit: krokodil, oroszlán, víziló
Thot: madárfejű isten
Hórusz: sólyomfejű isten (egyébként ő vezette oda a lelket, aki átment a vizsgán Ozirisz elé, hogy megköszönje)
Ozirisz: a zöld isten
+fun fact:
Voltak varázsigék, amelyek segítették a halottat útja során. Pl. a szívet egy szkarabeusz segítette, hogy az ne hagyja cserben tulajdonosát.
Ammit azért krokodilból, oroszlánból és vízilóból "áll össze", hogy jelképezze: nincs menekülés előle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!