Isteni és emberi szeretet?
Sziasztok!
Jézust követem.
Azt szeretném megkérdezni hogy van-e különbség Emberi és Isteni szeretet között, illetve hogyan lehet kimutatni ezt, az emberi szeretet ugye csak egy szimpla érzés.
De viszont az Isteni szeretet az maga a Hit (szerintem).
Kicsit utánna néztem énis és ezt találtam:
A szeretet egy madár.
Amikor kalitkába zárjuk,
Emberi szeretetnek hívjuk.
Ha megengedjük neki,
Hogy a mindent átható
Tudat égboltján repüljön,
Akkor isteni szeretetnek hívjuk.
Tehát az Isteni szeretet = Mások segitése, önzetlenül?
*Hozzátenném hogy Jézus azt mondta hogy aki a szeretetben marad Jézusban marad és aki Jézusban marad az Atyában marad.
Hogyan lehetne ÁLLANDÓAN a szeretetben maradni?
Isteni szeretetben maradni*
Van különbség. Az egyik alapvetően Isten fele irányul, míg másik embertársaink felé.
Bár van kapcsolat a kettő közt, mert egyik nélkül tökéletesen nem valósulhat meg a másik, de a szeretet tárgya különböző.
Kimutatni cselekdetekkel tudod.
Inkább úgy fogalmaznék (Pál Apostol után szabadon) hogy a "lelki" és "testi" szeretet között van különbség. A lelki pedig Isten szeretetére hasonlít.
A lelki szeretet ugyanis FELTÉTEL NÉLKÜLI, amit azt jelenti hogy:
-Nem csak annyira szereted a másikat, amennyire ő szeret téged
-Nem azért szereted mert bármit is elvársz viszonzásképpen
-Nem félsz kimutatni akkor se, ha a társadalom azt mondaná rólad hogy "huu hát elég gyenge jellem vagy"
Jó kérdés!
A szeretet,indítékát tekintve három fajta lehet:
1."ha"szeretet.(Szeretlek,ha azt teszed,amit én akarok,hogy tegyél.)
2."mert"szeretet.(Azért szeretlek,mert olyan vagy,amilyennek én akarlak tudni.)
3."annak ellenére"szeretet.(Szeretlek,annak ellenére amilyen vagy,s amit teszel.)
Csak a 3. fajta,az "annak ellenére"szeret isteni szeretet,amely semmitől nem függ,és megváltoztathatatlan.
Ez a szeretet,elsősorban tettekben nyilvánul meg,de ha nem tudatlan az ember,néha szavakban is.
Az isteni szeretet,a jó szándékú tettei mellett egy vágyat is érez a szeretett emberrel,vagy dologgal való együttlétre.
Azt hiszem megfejtettem:D
Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből!
Szeresd felebarátodat, mint saját magadat!
Ez az amiben a titok van:D
Szerintem hatalmas különbség van. Mi, emberek soha sem leszünk képesek isteni szeretetre, mert az Isten szeretete feltétel nélküli. Sőt, tartósan, igazán szeretni sem tudunk, csak szeretgetni. Pál azt írja: "A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem múlik." Tudunk-e így szeretni? Ideig-óráig biztosan.
"Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." Te tudnál-e így (ennyire)szeretni? Én nem biztos.
"Csak" ennyi a különbség a két szeretet között.
Kommenteket köszi!
(Péter külön köszönet) :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!