Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Aki eszik húst, az lehet...

Aki eszik húst, az lehet buddhista?

Figyelt kérdés
2010. jún. 3. 00:54
 1/6 anonim ***** válasza:
59%
Ne aggódj, én is eszek húst, és én is buddhista vagyok. Minimális rossz karmád fog gyűlni, de elhanyagolható, mert ha megváltozol, akkor jó karmát is gyűjtesz. Ez a vegetarianizmus csak egy plusz pótlék a buddhizmushoz, mint pl. a cölibátus a kereszténységhez. :) Remélem segítettem, kellemes napot!
2010. jún. 3. 06:17
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Persze, hogy lehet!

Én is buddhista vagyok (theravada) és eszek húst. Buddha soha nem tiltotta a húsevést, ő maga sem volt vegetáriánus. Devadatta egyszer megpróbálta rábeszélni Buddhát, hogy legyen kötelező a vegetarianizmus, de Buddha ezt egyértelműen elvetette. A szerzetesek egyébként azt esznek amit kapnak, úgyhogy sok választásuk úgy sincs :)

2010. jún. 3. 08:35
 3/6 anonim ***** válasza:
Egyes találgatások szerint viszont Buddha is a húsevésbe halt bele: Persze, nem abba, hogy húst evett, hanem, hogy egy megmérgezett vaddisznó húsát ette meg, a nyolcvanas évei környékén.
2010. jún. 3. 13:25
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszi! :)
2010. jún. 3. 13:28
 5/6 anonim ***** válasza:
0%
azt se tudom mi az a buddhizmus, ti gyíkok
2010. jún. 5. 10:06
 6/6 anonim ***** válasza:

Nem teljesen egyértelmű, hogy az disznóhús volt-e, vagy valamilyen gomba, aminek a nevében szerepel a disznó szó (mivel a disznók is előszeretettel esznek/túrnak gombát, ezért ez is előfordulhat). Mivel a források páliul (ez egy mára már kihalt nyelv) vannak, nehéz megfejteni a pontos jelentését a szónak.

De egyébként ez az ominózus hús/gomba ebéd előtt is már jó ideje betegeskedett, tulajdonképpen mindenhogyan nemsokára meghalt volna. A történet szerint amikor felszolgálták az ételt, Buddha kérte, hogy másnak ne adjanak belőle, csak neki.

2010. jún. 6. 08:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!