Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jézustól és a Bibliától...

Jézustól és a Bibliától eltekintve, szerintetek mentalitását tekintve van különbség az univerzum hívőség, és az Istenbe vetett hit között?

Figyelt kérdés
Akárhányszor csak alkalmam volt beszélgetni mind a két "táborral", hasonlókép fejezték ki hitüket, főleg bizalom szempontjából, csak az egyik fél Istennek nevezte, a másik pedig univerzumnak...

2017. dec. 11. 23:18
 1/10 anonim ***** válasza:
68%

Kb olyan mintha azt kérdeznéd, hogy a motort, a kerekeket, a kasznit, a váltót és a kormányt leszámítva van-e különbség a gépkocsi és a roller között.

Ha a lényeget kivonjuk a dolgokból, akkor végülis nincs.

2017. dec. 11. 23:32
 2/10 anonim ***** válasza:

Ha az asztalt te éppen táskának hívod, miközben az asztalra mutatsz, attól még az asztalról beszélsz, és akik tudják, hogy az asztalról van szó, hülyének néznek, miért hívod azt táskának.

Azt viszont hozzá kell tenni, hogy mindkét (sőt szélesebb körre kivetítve mindegyik) táborban elég erős a korlátolt, szűk látókörű emberek jelenléte, mellettük pedig halkabban ugyan, de megjelenik az értelmesek csoportja, akik el tudják magyarázni, hogyan is épül fel az, amiben hisznek.

Akik az univerzumban hisznek, azok elutasítják az úgymond emberszerű istenképet, viszont azt nem, hogy valahol valami van az egész mögött. Valami miatt én azt látom, hogy az ő hitük olyan, mint egy felhőkarcoló alap nélkül. Ezzel szemben az emberszerű istenképet kpviselő hitek inkább egy mély gyökerű, viszont nagyon kusza, szerteágazó és szúrós bozótosra emlékeztetnek. Mindkettőn dolgozni kell.

2017. dec. 11. 23:57
 3/10 anonim ***** válasza:
62%
Nem tom, kerdezd meg Istent o mindent tud.
2017. dec. 12. 01:35
 4/10 anonim ***** válasza:

A panteizmusban az Univerzum az Isten. Egy személytelen, megszólíthatatlan létező, így imának helye nincs.

Személyes Isten esetén az Isten hatalmasabb, mint az Univerzum, jelen van, de nem azonos vele.

2017. dec. 12. 07:05
 5/10 anonim ***** válasza:
64%

Nincs különbség. Az ateisták is rájönnek néha, hogy kell lennie egy örökkön létező oknak.

Az egyik fél egy intelligenciát tart annak, a másik fél az univerzumot, anyagot, energiát, sőt sokan az evolúciót tisztelik egy embernél sokkal nagyobb intelligenciaként.

2017. dec. 12. 08:09
 6/10 anonim ***** válasza:
Csak különbség van. Aki hisz Istenben ÉS megtért, újjászületett, az tisztában van a bűneivel, bűnbánatot is tartott, meg is bánta, és Istennel olyan élő kapcsolata van, amit nem ért olyan, aki csak egy felsőbb hatalomban hisz és minden egyebet a saját életéhez és gondolkodásához alakít.
2017. dec. 12. 08:12
 7/10 Mansour ***** válasza:

Mi a fene az az "univerzum hívőség". Az univerzumban nem kell hinni, az itt van a szemünk előtt.

Ha meg a panteizmusra gondolsz, akkor az az alapvető különbség, hogy a panteizmus alapvetően filozófia, és nem vallás. Nincs egységes nézetrendszere, illetve vallási gyakorlata sem. Egyéni szinten attól még érezhetnek úgy az ebben hívők, mint az istenhívők.

2017. dec. 12. 11:24
 8/10 A kérdező kommentje:

Külön ki kellett volna emelnem, hogy MENTALITÁSÁT TEKINTVE... de ez magyarországon megszokott sajnos, hogy mindenki mondja a magáét...

Szó volt itt keresztény hitbeli alapokról és nagyon szépen köszönöm őket, de már a fülemen jönnek ki ezek, már a kérdés elején tisztázni szerettem volna, hogy Jézustól és a Bibliától eltekintve...

Továbbá nem panteizmusra gondoltam, hanem egy hazánkban egy elég elterjedt/ már-már alapvető színvonalra, amit az átlag ember képviselhet...

Nem egyszer megkérdeztem pár embert, hogy miben hisznek és mondták, hogy hát az univerzumban... amikor megkérdeztem őket, hogy ez alatt mégis mire gondolnak, tátott szájjal néztek rám értetlenkedve: "hát nem tudod?..." -mondom nem. -itt általában vége is szakadt a beszélgetésnek legtöbbször, mert nemtudták, hogy magyarázzák el.

Sok embert amikor megkérdeztem, hogy Istenbe vetett hit alatt mégis mi a csudát értenek, a MENTALITÁSUK igencsak vetekedni kezdett az eggyel felettebb szólóknál... "passz, de legalább hiszek valamiben".

2017. dec. 12. 12:41
 9/10 anonim ***** válasza:
Mi az az univerzum hívőség?
2017. dec. 12. 15:38
 10/10 Mansour ***** válasza:

Hát, kedves kérdező, mindig tanul az ember valamit... én speciel soha nem halottam még olyat, hogy valaki az "univerzumban" hisz. De ha azt mondod, beszéltél ilyenekkel, készséggel elhiszem, manapság már semmmi sem lehet csodálkozni... Azt is elhiszem, hogy Istenben hívők között is sok olyan van, aki nem tudja megfogalmazni, hogy igazából miben hisz. Ebben nyilván igazad van, hogy itt akkor hasonló mentalitással állunk szemben, mint aki mindenféle magyarázat nélkül azt mondja, hogy az univerzumban hisz.

De azért egy minimális értelemmel, intelligenciával rendelkező istenhívő legalább utána tud nézni, ha szükséges, a hite alapjainak, az "univerzum-hivő" viszont csak a saját spekulációira hagyatkozhat.

2017. dec. 12. 16:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!