Ki tartja közületek Istenének Jehovát?
A zsidók sosem fogják nőnemű szóval illetni Istent, ami csak pár száz éve létezik.
A zsidók a tetragrammatonnal jelölik és Adonainak mondják ki.
Nem.
Istennek nagyon sok címe van, és ebből CSAK AZ EGYIK a j*h*w.
Ez olyan, mint amikor pl. egy királynak felsorolják a címeit, és van belőle 50. Nyilván nem fogják csak az egyiken hívni, hanem vagy a nevén (amit ugye az istennél nem ismerünk), vagy az összes címét mondják.
Mivel konkrétan egy középkorban kitalált szó a kérdés tárgya, én nem tartom annak.
Jahve már más kérdés, mert ezen a néven mutatkozott be Isten Mózesnek. Természetesen Jahve a keresztényeknek és a zsidóknak is Istene.
Az egy Isten neve-lényét meghatározó kifejezése-JHWH,amit helytelenül Jehovának írtak le valamikor a középkorban,s ezt a hibás kiejtést általában átvették a Biblia fordítói.(Nem nagy jelentőségű hiba,hisz Isten ismeri ezt a hibás megszólítást is,és hallgat arra.)
Természetesen a "Jehova"néven kívül van sok neve,melyekre szintén hallgat Isten.Ilyenek:Szent Atya,Mindenható,Szeretet Istene,Jóisten,stb..
A többi neve közt azt is használom megszólítására.
(Református,adventista)
Jehova egy rossz kiolvasásból ered, JHWH, a zsidók szerint Jahve, és azért inkább nekik lehet ebben igazuk.
Amúgy Jehovát, Jahve-t minden keresztény Istenének tekinti, viszont a Tanúkkal ellentétben a legtöbb keresztény felekezet érti, hogy ez csak egy név a sok közül, amiben megjelent.
Sokan nem Jehovát vagy Jehova nevét nézik le ( még ha nem is ez a helyes kiejtés), hanem a Tanúk gondolatmenetét.
Attól, hogy a Tanúkat szidják ( egyszer nem láttam - max. hogy a gondolataikat kérdőjelezik meg, de az nagyon nem ugyanaz.) az nem Jehovának nem elfogadása. Az, hogy Jehovistázzák őket, az szintén nem. Igazából a kereszténység is valamilyen szinten Krisztus nevének ilyen megformálásából alakult ki, és nem tartom sértőnek, ahogy senki nem tartja annak. De mivel a Tanúk nem fogadják el Krisztust Istenként, így ők nem igazán keresztények, hanem inkább ez a kifejezés illik rájuk, hogy Jehovisták, még ha nem is a legszebb leírás.
Jehováról szintén nem láttam szidalmazó írásokat.
Katolikus
És még annyit hozzátennék, hogy ha Istennek ennyire fontos lenne ez a neve, akkor azért erősebben megvédte volna és kinyilatkoztatta volna ezt a Bibliában.
Jehova Tanúi azt is mondják, hogy az Újszövetségből is ki lett szedve a neve - ergo meghamisították a Bibliát. Szerintem ott már gond lenne, ha akár csak ennyit is meg tudtak volna hamisítani a Bibliából. Ha meg direkt el akartak tüntetni a Bibliából bizonyos dolgokat, akkor nem tették volna meg egyértelműbben? Nagyon sok logikai bukfenc van a Tanúk értelmezéseiben és gondolataiban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!