Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Érvényes-e a Tízparancsolat?...

Tamás321 kérdése:

Érvényes-e a Tízparancsolat? Megváltoztatható vagy elhagyható-e annak egyetlen pontja is?

Figyelt kérdés
Mi a helyzet a szombat parancsával, amelyik napon semmi dolgot nem végezhetsz és végeztethetsz, kivéve a könyörületesség dolgait, mint például beteget ellátni, állatokat megetetni és életet menteni?
2010. máj. 31. 01:07
1 2 3 4
 21/35 A kérdező kommentje:
A Tízparancsolat, mint az egész Biblia is, nem a zsikóknak íródott, hanem az egész emberiségnek. A zsidók csak kiválasztott nép volt, hogy Isten törvényeit a többi nemzetnek is átadja, amit persze nem végzett el. Egyedül a Tízparancsolat az az egész Bibliában, amit Isten saját ujjával írt kőtáblákba, az összes többi részt úgy íratta le erre alkalmas emberekkel. A szombatból pedig soha semmiképpen nem lehet vasárnap. Eredetileg ez volt a hetedik nap, amikor Isten megnyugodott a teremtés után és megszentelte azt. Azt is mondta, hogy ez legyen jel közöttem és népem között. A teremtés emlékünnepe ez a nap. És az újjáteremtés emlékünnepe is, hiszen Jézus szombaton nyugodott meg sírjában, miután azt mondta, elvégeztetett.
2010. máj. 31. 19:48
 22/35 A kérdező kommentje:
És mennyire szeghető meg ez a törvény, mert a Biblia szerint is meg szabad törni a szombatot. Szombaton sem állhat le az élet, de a cselekedetekből, melyek mindennapos törekvéseink közé tartoznak, hogy fenntartsuk magunkat és egyéb más dolgokból, munkálatokból meg kell nyugodni. Mindent előző nap, azaz pénteken kell kitermelni, ami biztosítja a szombati ellátottságunkat is. Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy a szombat van az emberért és nem az ember a szombatért. Ez ahhoz is hasonlítható lenne, hogy a munka van az emberért, nem az ember a munkáért.
2010. máj. 31. 19:59
 23/35 anonim ***** válasza:
58%

Igen, de nálunk nem a szombat a hetedik nap, hanem a vasárnap. Régen a vasárnappal kezdődött a hét, most azzal végződik. Most is a "szombatot" ünnepeljük, csak más néven. Aki a szombatot ünnepli ma, az a pénteket ünnepli!

Nézd meg a Wikin, a zsidó naptárt:

[link]

2010. máj. 31. 20:12
 24/35 A kérdező kommentje:
Na de ha úgy nézzük, hogy én elhatározom, hogy pl. a csütörtököt teszem meg a hét első napjának, akkor akkor meg a szerda lenne a hét utolsó napja.
2010. jún. 1. 00:52
 25/35 A kérdező kommentje:
De azért majd elböngészek abban a naptárban.
2010. jún. 1. 00:55
 26/35 A kérdező kommentje:
És monda Isten: Legyenek világító testek az ég mennyezetén, hogy elválaszszák a nappalt az éjszakától, és legyenek jelek, és meghatározói ünnepeknek, napoknak és esztendőknek. Ha ebből indulunk ki, akkor a hébereknek tudniuk kellett a hónap nap ciklusokat. Mondjuk abban nem vagyok tudós, hogy hogyan lehet az égitestekből tudni mindenféle hónap nap év és ünnepek megállapítását, ebbe még nem mentem bele mélyebben. Mondjuk a nap az egyértelmű, mert amikor lemegy a nap, akkor vége a napnak. A hónapot úgy tudom, hogy újhold által határozták meg. A heteket mag talán Ádámtól és Évától számolhatták, mert ott meg kellet hogy legyen határozva az első szombat. Gondolom, akkor még nem kellet naptár. Aztán a babiloni bölcsek meg papok foglalkozgattak az asztrológiával, meg a naptárkészítéssel, de hát ott 60-as számrendszer volt, ezért is lett 60 perc egy óra. Ezt tőlük vettük át. Meg idáig úgy hallottam, hogy a zsidóknál 360 nap egy év és 30 naposak a hónapok. Ezekről a dolgokról nem tudok, hogy Gergely pápa milyen számításokat vett alapul, meg a mai tudomány is 365 napra teszi a föld körbeforgását a nap körül. Szóval ez nekem bonyolódik, ezt nem értem, sose ástam bele magam. Csak gyanakodni tudok arra, hogy a napokat csak egy féle képpen lehet számon tartani, aminek kiindulópontja csak a legelső szombat lehetett, vagyis Ádám és Éva öntudatra ébredésének második napja. És ők még kapcsolatban voltak Istennel, aki bizonyára elnevezte számukra az a hat napot, míg teremtett, és a hetediket szombatnak nevezte, nyugalomnapnak. Innentől kezdve apáról fiúra kellett, hogy szálljon ez a hetes időbeosztás, aminek igazából nem lehetne több félének is lennie csak azért, mert több időszámítás és naptárbeosztás is született sokszor pogány népek által. Ráadásul ez nem befolyásolhatta a hét napjait, hogy azok helyenként eltérhessenek. Tehát ha mondjuk ma kedd van, akkor Izráelben is meg az egész világon is nem kedd lenne?
2010. jún. 1. 01:47
 27/35 anonim ***** válasza:

Elég egy angol naptárat megnézni a vasárnap az első nap és szombat a hetedik. De a ettől a britek is a vasárnapot tartják. Úgyhogy szerintem ez nem naptárfüggő.

A világban nagyon sok helyen nem tértek át a Gergely naptárra, szerintem ott a napok is mások.

2010. jún. 1. 16:55
 28/35 anonim ***** válasza:
47%

Mikor Mózes a hegyről lehozta a kőtáblákat és látá, hogy a nép visszatért a bálvány imádáshoz, akkor széttörte rajtuk. Tehát az első kőtábla tartalmát Istenen és Mózesen kívül senki sem látta, nem ismerte.

(Arról nem is beszélve, hogy a bálvány imádását is az Isten teremtette és hirtelen megváltoztatta véleményét!)

A második sorozatú kőtáblát használjuk, amelynek egyes parancsolatai nem az emberiségnek szólnak, hanem az Isten fiainak pl.: ne paráználkodj. Még az sem biztos, hogy ugyanaz van felírva rá, mint az elsőre.

A lényeg, hogy saját értékrended legyen és azt tartsd be.

2010. jún. 1. 18:08
 29/35 anonim ***** válasza:
Nektek vallásosoknak teljesen mindegy,hogy megváltoztatható-e vagy nem mert ugysem a tízparancsolat szerint éltek,(mind a tizet senki nem tartja be,akkor minek van?)csak kifelé mutatjátok ezt.
2010. jún. 2. 12:04
 30/35 A kérdező kommentje:
Nem lehetetlenség a Tízparancsolatot betartani, csak önerőből nem megy. Csak ha valaki eljut arra a szintre, hogy tökéletesen bűngyűlölő lesz és igazságtisztelő, akkor fog menni.
2010. jún. 2. 13:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!