A Magyarországi református templomokban?
Kedves kérdező!
Ha érted, akkor magyarázd el nekem a kettő közti különbséget, mert sosem értettem... Pedig egy Református lelkész is megpróbálta... Légy szíves! Komolyan érdekel!
Dongaben! Én most mind a 2x zöld kezet adtam neked, nem tudom ki pontoz le.
Azt értettem meg, hogy Kálvin alapította a református egyházat, Luther pedig az evangélikus egyházat. Azt hittem, hogy ez a kettő egy és ugyan az, de jöttél te, mi a különbség a kettő közt...Fogalmam sincs mi a kettő közti különbség.
Kedves Kérdező!
Akkor már ketten vagyunk legalább...:)
Ez lehet olyasmi, mint a Római katolikus, és a Görög katolikus liturgia, illetve néhány szabály különbsége. Valami biztosan van, mert akkor nem létezne mindkét egyház temploma egy aránylag kis településen... DE, mi az?
Nem konkrétan Luther vagy Kálvin, hanem a Heidelbergi Káté és Második Helvét Hitvallás szerint (ez kifejezetten református), meg pár reformáció előtti hitvallás, pl. Apostoli Hitvallás ("hiszek egy Istenben, mindenható Atyában..."). Ezeknek nézeteiben van köze Lutherhez is meg Kálvinhoz is, de nem konkrétan ők írták.
Mármint ne értsd félre ezeknek a szerepét! Mindig a Biblia az első, de úgy gondoljuk hogy ezek a hitvallások pontokba szedve jól magyarázzák a Bibliát.
Egyháztörténetileg meg Luther nézetei talaján kaptak lángra Kálvin nézetei (aki még jobban eltávolodott a katolikusoktól mint Luther). Lutherhez kapcsolódik az evangélikus egyház, Kálvinhoz a református egyház.
A görög és r.kat. között nincs különbség, csupán külsőségek. A kálvini és lutheri reformáció között mély különbségek vannak.
Csak néhány példa.
Kálvin a kettős predesztinációt vallotta, Luther ezt hatalmas eretnekségnek tartotta. Jelentősen különbözik az úrvacsoráról kialakult képük is, Luther kiállt a valóságos jelenlét tana mellett, míg Kálvin elvetette. A megigazulás kérdésében is vannak különbségek, de akár említhetem a gyónást is (evangélikusoknál létezik), stb...
Bár külsőségnek hat, de lényegében nem az, a képek kérdése. Luther szerint a képek, szobrok puszta létezésük okán nem válnak bálvánnyá, így evangélikus templomokat is díszítik. Kálvin szerint minden képi ábrázolás bálvány, ezért többnyire ilyet nem lát reformátusoknál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!