Be szeretnék térni a zsidó vallásba. Ez a 3 dolog hogy van ilyenkor? (lent)
Már évek óta tudom, hogy be szeretnék térni a zsidó vallásba. Viszont van 3 dolog, amiben bizonytalan vagyok, mármint hogy ez hogy van:
1. Olvastam, hogy a rabbinak a betérni vágyókat kötelessége párszor elutasítani először. Viszont honnan tudom, hogy az elutasítás az a szokás miatt történik, vagy amiatt, hogy nem térítenek be senkit? (Chabad közösség - Bécs)
3. Kippát (és hatágú csillagos nyakláncot) mikor "illik" hordani? (leginkább a kippa érdekelne) Mármint amikor az illető már zsidó, vagy már a betérés előtt is? Nem tudom, hogy tiszteletlenségnek számít-e hordani ezeket akkor, amikor még nem vagyok zsidó.
Van egy kippám, ami fehér-kék és egy kék hatágú csillag van a tetején.
3. El lehet kezdeni a betérést úgy, hogy szombaton dolgozok? Tudom természetesen, hogy a szombat az ünnepnap, csak sajnos diákként akkor tudok csak dolgozni. (24 éves egyetemista vagyok). Pontosan évek óta ezért nem kerestem fel egy zsinagógát sem, mert úgy gondoltam, hogy ez nem fér bele, és nem mutatja a tiszta szándékot a betérésre.
Mi a ti (zsidók) véleményetek erről?
Köszönöm a segítséget!
24/F
11.Hsz!
Némely zsidó közösségekben megkérdeznek,hogy dicsőítetted-e ma már a Fennvalót,s ha nem,fejedre terítik az imaköntöst,és elmondhatod a dicsőítő imát,hogy azután hallgathasd a tanulmányt a zsinagógában.Az ima,a tanulmány megértését szolgálja.
Az a baj, hogy a munkahelyek 90%-án esélyt se kapsz, mert az interjún megkérdezik tőled, hogy vállalsz-e túlórát. Az meg szombaton van, mivel h-p megy egyébként is a termelés. Ha plusz munka van, akkor az biztosan szombat lesz.
Már a hivatalok egy része is nyitva van szombaton délig, mert szükséges. A munka törvénykönyve is csak a vasárnapot tartja tiszteletben. Sokszor előfordul áthelyezett pihenőnap (mondjuk hétfőre vagy péntekre eső ünnep) miatt az előző vagy következő szombaton kell ledolgozni sima munkanapként.
Szóval nem könnyű az élet szombat nélkül.
14.Hsz!
Nem könnyű,de én még nem dolgoztam szombaton.(57 vagyok)
Kedves Kérdező!
Javaslom, próbálj olyan munkát találni, amit pl száúmítógéppel, otthonról tudsz végezni ( és a jelenleginél nem rosszabbul fizetik )!
Ami a kipát illeti, nincs senmmi megkötés, ha csak az nem, h zsinagógába, zsidó közösségbe éppúgy nem illik fedetlen fővbel menni, ahogy kerezstény templomba sapkával v kalappal. A kipa kinézete teljesen mindegy, annyira, hogy megfelel akár egész közönséges sapka, kalap is.
Nem a külsőség a lényeg, hanem - amint már írták, és ahogy imáinkban is szerepel: ima és megtérés ( búnbánat, jócselekedet ). A búnbánat persze4 nálunk más, mint a keresztényeknél: nem "gyónás", hanem teljesen belső. Magadnak "gyónsz". ( És pőersze I-tennek, mert Ő "hallja" azt is, amit gondolsz. )
Mégegyszer: a Szombatra mindenképp mhamarabb megoldást kell találnod. A Chabad szerint a Termetés célja: a Szombat.
"És õrizzék meg Izráel gyermekei a szombatot, hogy megtartsák a szombatot nemzedékeiken át örök szövetségül.
Köztem és Izráel fiai között jel az mindörökre; mivelhogy hat napon át alkotta az Örökkévaló az eget és a földet és a hetedik napon szünetelt és megpihent." ( 2Mózes 31,16-17 ) - Ezt elmondjuk a péntek esti Szombat-fogadó és a Szombat délelőtti I-tentiszteleten is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!