Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a véleményetek a deizmusról...

Mi a véleményetek a deizmusról? Vannak közületek deisták?

Figyelt kérdés
A deizmus lényege az, hogy Isten teremtette a világot, viszont miután megteremtette, már nem volt többé beleszólása. A deizmus különválasztja Istent és a világot. Én nem tartom magam 100%-ban deistának, de valamennyire mégis, mert hiszek abban, hogy minket valami természetfeletti teremtett, de abban is, hogy ez a valami már nincs velünk. Az indok egyszerű: Jézus óta nem történt olyan jelenség, ami Isten létezését bizonyítaná. Ha valaminek volt is köze a teremtésünkhöz, úgy gondolom ez a valami már nem létezik / nem foglalkozik velünk.

2017. okt. 25. 21:30
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

"A deizmus lényege az, hogy Isten teremtette a világot, viszont miután megteremtette, már nem volt többé beleszólása."

Nem vagyok deista. Isten látbentartó tevékenysége akkor is működik, ha úgy tűnik, hogy direktben nem avatkozik bele a fizikai világba. ISten által alkotott természeti törvények működtetik a világot (lsd. fizika, kémia, stb...). A természeti törvények állandóságához viszont Isten folyamatos tevékenysége szükséges.

A filozófia, logika, személyes tapasztalások engem arra vezettek, hogy a Biblia igaz, és ez a filozófia tökéletes leírást tartalmaz:

[link]

"Az indok egyszerű: Jézus óta nem történt olyan jelenség, ami Isten létezését bizonyítaná."

Mivel eleve kizárod a szellemi dolgokat, így a fizikai csodák meg nem történte nem bizonyítja, hogy Isten már nincs

" Ha valaminek volt is köze a teremtésünkhöz, úgy gondolom ez a valami már nem létezik / nem foglalkozik velünk."

Indoklás nélkül ez semmi. Milyen érvek alapján győződtél meg erről?

"Én nem tartom magam 100%-ban deistának, de valamennyire mégis, mert hiszek abban, hogy minket valami természetfeletti teremtett, de abban is, hogy ez a valami már nincs velünk. "

Indoklás nélkül ez is semmi. Milyen érvek alapján győződtél meg erről?

2017. okt. 26. 10:08
 12/13 A kérdező kommentje:

"Mivel eleve kizárod a szellemi dolgokat, így a fizikai csodák meg nem történte nem bizonyítja, hogy Isten már nincs."

Ahogyan azt sem bizonyítja, hogy van. A te logikáddal attól, hogy még nem láttunk táncoló, repülő rózsaszín elefántot még nem jelenti azt, hogy nincs is. Ez egyébként igaz, csak nem valószínű.

""Ha valaminek volt is köze a teremtésünkhöz, úgy gondolom ez a valami már nem létezik / nem foglalkozik velünk."

Indoklás nélkül ez semmi. Milyen érvek alapján győződtél meg erről?"

Azért gondolom ezt (egyáltalán nem győződtem meg róla), mert én úgy látom nincs jele annak, hogy Isten köztünk lenne. Mért, te milyen érvek alapján győződsz meg ennek az ellenkezőjéről?

A kérdés nagyon egyszerű: Van valami/vagy valaki akiről te azt gondolod, hogy még mindig létezik én meg azt, hogy nem. Egyikünk sem tudja egyértelmű érvekkel alátámasztani, hogy miért neki van igaza. Az én érvem, az, hogy nem találok érvet arra, hogy köztünk lenne. A te érved az, hogy nem találsz érvet amellett, hogy ne lenne köztünk. Egyik gondolatmenetbe sem lehet belekötni, mert mindkettő igaz.

2017. okt. 26. 12:59
 13/13 anonim ***** válasza:

''Ha valaminek volt is köze a teremtésünkhöz, úgy gondolom ez a valami már nem létezik / nem foglalkozik velünk.''

János 20,29

Monda néki Jézus: Mivelhogy láttál engem, Tamás, hittél: boldogok, a kik nem látnak és hisznek.

2017. okt. 26. 14:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!