Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Zsidó vallás szerint megengede...

Zsidó vallás szerint megengedett az emberábrázolás?

Figyelt kérdés

Én úgy tudom nem, főleg vallási céllal, mert az szigorúan tilos. Zsinagógákban sem látni szobrokat, képeket, keresztények mégis azt állítják, Salamon templomában voltak embert ábrázoló szobrok.

Kérésem hogy lehetőleg zsidó vallást követők válaszoljanak.

2017. szept. 14. 10:45
1 2 3 4 5
 21/47 anonim ***** válasza:

2;4;5;7;9; Ua. Elmondta szerintem érthetően.

JT Zitus benézte a kérdést. (röhögtem egy kicsit így utólag)

13;15;17; (lehet ua. mint 2,4 stb) szintén elmondta.

19-20 nak van igazsága, csak lehet nem tudja pontosan miért. Nekem meg most, nincs kedvem ebbe belemenni.

Az lehet itt most a bajod, hogy a kerub és az angyal az nem ember?

Mert te, emberábrázolásra kérdeztél konkrétan. A választ meg kerubra, állatra, angyalra kaptad.

De nem akadtál fönn rajta.

Úgyhogy igazából, szerintem nem értik, hogy te, miért nem érted ?

szép napot

2017. szept. 15. 16:01
 22/47 A kérdező kommentje:

vaszil44 a kérdésre te sem válaszoltál de elmondom mi a gond az eddigi válaszokkal. Tóra tiltja szobrok, képek készítését:

Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, amelyek fenn az égben, vagy amelyek alant a földön, vagy amelyek a vizekben a föld alatt vannak.

Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, "(2Móz.20:3-5)

Itt nem csak emberábrázolásról van szó. Ez alapján Kerubokat sem lehetne. A mai zsinagógákban nincsenek is, de állítólag a Jeruzsálemi templomban voltak. Ez az ellentmondás.

2017. szept. 15. 16:28
 23/47 anonim ***** válasza:

Ha idézel, akkor tedd teljességében, ne egy kiragadott mondattal:

"Rajtam kívül más istened ne legyen! 4Ne készíts magadnak faragott képet, és semmiféle képmást arról, ami fenn van az égen, vagy lenn a földön, vagy a föld alatt, a vizekben! 5Ne imádd ezeket, és ne szolgáld őket, mert én, az Úr, a te Istened erős és féltékeny vagyok"

Ez egyértelműen csak bálványokra vonatkozik. Ha a te elképzelésed lenne a helyes, akkor már a falon se lóghatna kép családodról, stb...

Sőt akkor a kába kő is egy bálvány.

2017. szept. 15. 18:29
 24/47 anonim ***** válasza:
55%

Na egy kicsit utána néztem magamnál.

Több helyen is van erre utalás Mózesnél, és magában a Bíbliában is, de ez most nem mérvadó.

Hogy kimerítő választ adjak, az nekem ugyan annyi időbe kerülne, mint neked.

Végig kéne olvasnom Mózes öszes hülyeségét megint. Érthető okokból, ezt nem teszem meg.

De azt gondolom, tudok válaszolni.

Látom, hogy közben megelőztek 24#

Tehát a válasz, Nem tilos.

Leírta a miértet is. Boncolni tudnám, de minek.

2017. szept. 15. 18:57
 25/47 KZitus ***** válasza:

OK kérdező

De a gyerek, a csecsemő az nem ember? talán érzékeltetned kellett volna, hogy "felnőtt" emberről kérdezel.

2017. szept. 15. 21:52
 26/47 KZitus ***** válasza:

16-os kommenthez:

"Oké, akkor mi célt szolgál a zsinagóga?"

A zsinagóga az oktatás helyéül szolgált. Áldozatokat itt nem ajánlottak fel, csak a templomban. A zsinagógai szertartás nyilván magában foglalta, hogy dicsérték Istent és imádkoztak, részleteket mondtak el és felolvastak az Írásokból, továbbá magyarázattal és buzdítással szolgáltak vagy prédikációt tartottak. A dicséretekben fontos szerepet töltött be a Zsoltárok könyve.

A zsinagógában bemutatott imádat egyik eleme a sema elmondása volt. A sema a zsidó hitvallásnak tekinthető. Neve az elsőként használt írásszöveg első szavából ered: „Halld [semaʽʹ], ó, Izrael: Jehova, a mi Istenünk e g y Jehova” 5Mózes 6:4. Az istentisztelet legfontosabb része a Tóra, vagyis a Pentateuchus olvasása volt, amire hétfőn, csütörtökön és sabbatonként került sor.

2017. szept. 15. 22:02
 27/47 KZitus ***** válasza:
tényleg elnéztem a kérdést, elnézésedet kérem kérdező:-(
2017. szept. 15. 22:06
 28/47 A kérdező kommentje:

"Ez egyértelműen csak bálványokra vonatkozik. Ha a te elképzelésed lenne a helyes, akkor már a falon se lóghatna kép családodról, stb..."

Akkor a zsinagógákban miért nincs embereket ábrázoló szobor vagy kép?

"Sőt akkor a kába kő is egy bálvány."

Nem mert mi muszlimok nem tekintjük Istennek azt a követ és semmiféle isteni erőt nem tulajdonítunk neki. Szóval nem bálvány. Ellenben a katolikusok ember, állat és angyalokat ábrázoló képekkel, szobrokkal pakolják tele a templomaikat és hozzájuk imádkoznak vagy isteni erőt tulajdonítanak nekik. Ők arra hivatkoznak hogy a Jeruzsálemi templomban is voltak szobrok. Ezért tettem fel a kérdést. Tehát amit nem értek, hogy ha a zsidók szerint nem probléma az állat és emberábrázolás a templomban, miért nincsenek a mai zsinagógákban, illetve akkor ez alapján emberi szobrok is lehetnének ha állati és angyali szobor lehet.

2017. szept. 16. 15:32
 29/47 anonim ***** válasza:
57%

Már hogy ne lenne bálvány a kába kő. Tudtommal minden mohamedánnak életében egyszer el kell menni, ott elvégez a kő felé egy szertartást, adott számú alkalommal, adott irányban körbe járja, sőt meg kell csókolnia. Ilyet még a legbabonásabb katolikusok se csinálnak egy Mária szoborral sem. Ráadásul a katolikusoknak nincs előírt kötelező zarándoklat egy Mária kegyhelyre sem.

A kába kő a világ legnagyobb bálványa minden szempontból.

A szobor témádat továbbra sem értem. Azt hiszed hogy hazudunk a kerub szobrokkal kapcsolatban? Ha azt hiszed, miért nem olvasod magad el?

2017. szept. 16. 16:09
 30/47 anonim ***** válasza:

Persze, hogy nem erted kedves elozo. A "kerdezo" ugyanis nem azert "kerdez", mert tudni szeretne valamit, hanem azert, mert az iszlam felsobbseget szeretne felmutatni. Hogy ugyanis mind a zsidosag, mind a keresztenyseg balvanyimado, bezzeg az iszlam az nem.

De mivel sem a zsidosag sem a keresztenyseg nem balvanyimado, ezert kenytelen logikatlanul nyakatekeregni.

2017. szept. 16. 18:15
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!