Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Muszlim hitűek válaszát várom?

Muszlim hitűek válaszát várom?

Figyelt kérdés

26/L vagyok.nem vagyok megkeresztelve.semmilyen egyházoz nem tartoztam soha, habár mindíg is hittem istenben (vagy valamilyen magasabb erőben).

kb 2 éve kezdődött, hogy hallottam egy arab imára hívó éneket. olyan szinten megérintett mint még soha semmi, rengetegszer hallgattam kerestem ezek után. annyira vonz és hív ez a vallás, de nem tolakodó módon, hanem olyan megnyugvássa tölt el mint azelőtt soha semmi.

annyira magaménak éreztem ezt az egészet, hogy egy muszlim tetoválást is csináltattam, de nem követem semmilyen módon az iszlámot még stb....

jött a következő furcsaság.egy közösségi oldalra felraktam a tetkómat, ahol rám írt egy arab srác, vele sokat beszélgettem erről az egészről.nem akart semmire rávenni stb ...nem ilyesmiről van szó.

mit gondoltok ez véletlen hogy ilyen erővel vonz az iszlám engem?

(mivel tisztában vagyok vele hogy ez a gyakorikérdések.hu, nagyon kérem az iszlám és az isis- t összekeverő embereket, hogy kíméljenek károgó, agyatlan kommentektől.)

2017. szept. 12. 10:15
1 2 3 4
 21/31 Mansour ***** válasza:

A női egyenjogúság a felvilágosodás szülötte.

Ha viszont a hagyományos kereszténységet nézzük, akkor az iszlámban elméletben tényleg több a joga a nőknek. Gyakorlatban viszont nem hiszem, hogy lett volna jelentős különbség.

2017. szept. 13. 14:39
 22/31 anonim ***** válasza:
Gyakorlatban inkább kicsit kevesebb joga volt.
2017. szept. 13. 14:40
 23/31 anonim ***** válasza:

Nem tudtam, hogy egy asszonynak négy férje lehet, a gyakorlat mindig a fordítottját mutatja, mi szerint egy férfinek van több felesége. Csak lehetne találni valós példát a sok férjes asszonyra.

A gyakorlat még is azt mutatja, hogy szinte minden konzervatív iszlám országban el kell takarniuk arcukat.

Picit rossz volt a hasonlatom, mert az imám és a pap közé nem húzható párhuzam. Lényegében a kereszténységen belül is van sok női "imám". Sokkal helyesebb lett volna kérdeznem, hogy nő lehet-e mufti, vagy sejk (vallási értelemben természetesen).

Pedig minden levél elején ott van a címzés, igaz erre mondhatod, hogy önkényesen értelmezzük egyes részeket általánosa érvényesen, míg más részeket nem. De szerintem mindig fontos figyelembe venni, hogy miért és kiknek íródott, így talán az igazsághoz is közelebb jutunk.

Nem minden apáca rend viselete a kendő és a női fejkendő a népviselet része, nem a vallásé.

Szerintünk Jézus az egész emberiséghez érkezett. Az apostolok valóban férfiak voltak, ezért női püspök sincs (ahogy pap se), de ezt sose vitattam. Viszont ott van az a számos közeli női tanítvány, akiket név szerint ismerünk, míg Mohamednek egy ilyen se volt.

Tedd hozzá, hogy férfi sem válhat el. A keresztény házasság szent, a két félből egy test lesz.

2017. szept. 13. 14:54
 24/31 anonim ***** válasza:

"Nem tudtam, hogy egy asszonynak négy férje lehet, a gyakorlat mindig a fordítottját mutatja, mi szerint egy férfinek van több felesége. Csak lehetne találni valós példát a sok férjes asszonyra."

Nem is lehet :) Bocsánat, én olvastam félre. Természetesen muszlim nőnek egy férje lehet. Férfinak lehet 4 felesége, erre írtam hogy jó oka van. Keresztény nőnek talán lehet több férje?

"A gyakorlat még is azt mutatja, hogy szinte minden konzervatív iszlám országban el kell takarniuk arcukat."

Egyes országok saját hagyomány nem egyenlő az iszlámmal.

"Sokkal helyesebb lett volna kérdeznem, hogy nő lehet-e mufti, vagy sejk (vallási értelemben természetesen)."

A mufti egy nagyobb területért felelős, ebben különbözik az imamtól. A sejknek pedig egyes szekták vezetőit nevezik. Asszem az arabok nem vallási rangként is használják.

"De szerintem mindig fontos figyelembe venni, hogy miért és kiknek íródott, így talán az igazsághoz is közelebb jutunk. "

Logikailag teljesen értelmetlen hogy Pál csak egy kis közösségnek írja elő. Meg ha akkor indokolt volt most miért nem?

"Nem minden apáca rend viselete a kendő és a női fejkendő a népviselet része, nem a vallásé."

A legtöbb apáca visel kendőt. Ha ez csak népviselet, akkor miért az egész keresztény világra jellemző sokáig?

"Szerintünk Jézus az egész emberiséghez érkezett."

Szerintetek, de Jézus nem ezt mondja. Az iszlám szerint Jézus a zsidókhoz érkezett, és ezt a Biblia is megerősíti.

"Viszont ott van az a számos közeli női tanítvány, akiket név szerint ismerünk, míg Mohamednek egy ilyen se volt."

Mint mondtam Mohamed próféta tanítása mindenkihez szólt. Nőkhöz férfiakhoz egyaránt.

"Tedd hozzá, hogy férfi sem válhat el. A keresztény házasság szent, a két félből egy test lesz."

Az oké hogy szent, de előfordul hogy nem működik. A válás teljes tiltása akár egy életen ár tartó boldogtalan házasságot eredményez ami csak szenvedés. Az iszlám is a házasság fenntartását támogatja, de ha nem megy, van mód a válásra.

2017. szept. 13. 15:22
 25/31 anonim ***** válasza:

Keresztény férfinak is 4 felesége lehet a Biblia szerint.

Az pedig rendben, hogy az iszlám szerint lehet válni - KIVÉVE, ha gyerek is van!

2017. szept. 13. 15:49
 26/31 anonim ***** válasza:

Az iszlam tiltja a tetovalast....

Mert az a test permanens modositasa.

2017. szept. 13. 16:33
 27/31 anonim ***** válasza:

Jajajajaj,megy itt a sok osszevissza info...

A kereszteny vallasban kevesebb joga van a noknek, mint az iszlamban. De a mai "kereszteny" allamokban civil torvenykezes van.

Szoval az iszlamban van valas, sokfele valasi formula van. Valas utan, a no 3 honapig nem hazasodhat ujra, mert ha terhes, tudni lehet kie a gyerek.

A nonek lehet sajat vagyona, foldje, vallakozasa.... Ez 1400 eve nagyon szupermodern dolog volt.

A nonek azert nem lehet 4 ferje, mert ha a gyereke megkerdezi, hogy 'Anyu! Ki az apam?' akkor aszongya 'A negy kozul valamelyik'.... A kereszteny vallasi dogmaban nincs szabalyozva, hogy egy ferfinek hany felesege lehet, tehat elvileg vegtelen. Csak igy alakult ki, hogy 1 on 1. Az iszlamban a felesegek szama maximalva van, ami szinten modern dolog volt 1400 eve.

A no is lehet imam! Ha csak nok imadkoznak egyutt. Azert ne lehet no imam ferfi elott, mert az imam imadkozik elol (igazabol az imam nem pap, hanem csak az imat vezeti) es a ferfiak a noi imam segget stirolnek ima helyett. Ha csak nok imadkoznak egyutt, akkor ez nem gond. Sejk lehet no is, mufti is, ustaz is. Kalifa nem, mert az katonai tisztseg (is).

2017. szept. 13. 16:52
 28/31 Mansour ***** válasza:

"Viszont ott van az a számos közeli női tanítvány, akiket név szerint ismerünk, míg Mohamednek egy ilyen se volt."

Dehogynem, Mohamed első felesége Khadidzsa volt Mohamed első követője, tanítványa. Tulajdonképpen ő az első muszlim.

Szóval az itten a lényeg kérem szépen, hogy a iszlámot nem a kereszténységgel kellene összehasonlítgatni és szembeállítani, mert ebben a kérdésben épphogy nincs lényegi különbség. A különbség a felvilágosult humanista szemlélet és a vallások hagyományos szemlélete között van.

2017. szept. 13. 17:20
 29/31 A kérdező kommentje:

bírom amikor kiejtem az iszlám szót a számon és egyből jön ez a 20 feleség duma.

az arab világban a nők nem dolgoznak általában hanem háztartásbeliek, tehát a férjük tartja el őket.namármost amikor a háborúkban meghalt egy csomó férfi ...a megmaradt férfiak magukhozvették/elvették az özvegyen maradt nőket hogy ne maradjanak szégyenben, és ne haljanak éhen.innen a száz feleség duma.de ok nélkül nem fog egy férfi ennyi nőt elvenni.

2017. szept. 13. 20:11
 30/31 anonim ***** válasza:
Hali ötös vagyok most láttam csak a kérdésed. Arra írtam hogy a 21. századi életmóddal nem összeegyeztethető sajnos napi 5x ima és a ramadán is keményebb munka mellett ha van.
2017. szept. 13. 21:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!