Atesiták! Nem gondoljátok?
Ti nem hisztek oké, de nektek is el kellene ismerni hogy a kereszténység lehetlt Életet Európába. A kereszténység adott önazonosságot Európának.Az emberek kereszténységbe vetett szilárd hite meg tudta védeni az országot más kultúráktól. A kereszténység adott erkölcsöt, kultúrát művészetet.
És ha ezt a kultúrát nem adjuk tovább nem örökítjük akkor Európa megszűnik Európa lenne. Addig van Európa amíg van kereszténység.ha nincs kereszténység Európa sincs

Az első fele igaz: Európa sokat köszönhet a kereszténység első 500 évének.
Utána 1000 éven keresztül a kereszténység még nem gátolta jelentősen a fejlődést.
De az utolsó 500 év az már erősen problémás.
Az pedig egyszerűen nem igaz, hogy Európa nem létezhetne a kereszténység nélkül. Szerintem gondold újra.

Sőt: ha visszanézünk, akkor sokat köszönhet a kereszténységet megelőző pogány kultúráknak is.
Mégsem kell fenntartani ezeket, ha már van helyettük jobb (pl. a kereszténység) - igaz?
Ugyanígy a kereszténység is a kultúránk része lett, de ez nem azt jelenti, hogy ész nélkül ragaszkodunk hozzá akkor is, ha már van annál sokkal jobb.
A múlt kultúrájának a helye a múzeumban van: azért, hogy ápoljuk az emlékét - de már NEM abban élünk!

Igen, igazad van abban, hogy meg kell őrizni az építészeti csodákat, a szobrokat, festményeket és a hozzájuk tartozó kor történetét, de szigorúan a Művészettörténelem óra keretében, melyet a művészeti középiskolákban oktatnak.
Továbbá Bibliának is helye van az irodalomórákon és a templomi kórusműveknek is a zeneiskolákban. Ebben mind igazad van, elismerem ateistaként. A kereszténység a múltunk része, azonban sokunk számára múlt is marad. Ezt pedig nektek kell megértenetek.

Nem gondolnám. Vagyis elismerem hogy anno jót tett a kereszténység, de ez nem ok arra hogy akkor is erőltessük, ha már idejétmúlt.
Csak mert anno a gőzhajó és a gőzmozdony nélkülözhetetlen volt a közlekedés fejlődéséhez, nem kell ma is ezeket használnunk.
És félre ne érts, nem a hiteddel van bajom. Szerintem mindenki higgyen abban amiben akar. De azt állítani hogy a ma emberének ugyanúgy szüksége van a kereszténységre, mint régen, egyszerűen butaság.

Szóval nézzük:
A kereszténység behozta a kultúráját a már akkor is vallásoktól és csodás ünnepektől hemzsegő Európába. Megfosztotta tőle, néhányat átvett, majd védte önmagát... Nem, nem Európát.
Ha most iszlám Európa lenne, akkor ők tennék fel ugyanezt a kérdést, miközben Szép Európánk tökéletesen meg lenne mindkettő nélkül.
Van egy kutyád, aki azelőtt, hogy a gazdija lettél volna, évekig tökéletesen levadászta magának az élelmet, majd miután hozzád került, te tartottad el. Tudnád azt mondani a kutyának, hogy te mentetted meg az éhenhalástól? Persze, tudnád, de nem lenne igaz. A kutya Európa, a gazdi a kereszténység, és az élelem a kultúra, csak segítségként. :)

Egymillió szín vagyok egyben
Egy vagyok, egy a millióból
3-as Én számomra az Istenhit egy életforma nem olyan mint egy ruha vagy egy játék amit ha megunok lecserélem vagy kidobom.
Többiek azért a kereszténységet ne hasonlítsátok se a kutyához se a gőzhajóhoz.
Meglenne Európa kereszténység nélkül? Őseinknek a kereszténységbe vetett hit adott erőt ahhoz hogy legyőzze a törököt és ha el is bukott talpra tudott állni.
Gondolj bele, Magyarország 1000 éves. átéltünk trónviszályokat tatárjárást törökdúlást járványokat éhínséget pusztítást harcokat világháborút Trianont és mégis itt vagyunk noncs még egy olyan nép amely ennyi szenvedés után talpra tudott állni. Mi adott erőt? a kereszténység a krisztusi hit
De azért köszönöm hogy őszintén válaszoltatok, csak vegyétek figyelembe hogy ha nem állunk ki a kereszténység mellettt ha csak eldobjuk akkor jön az iszlám és ott nem mondhatjátok majd hogy én ateiste vagyok , vagy megtérsz vagy meghalsz.
Ha a kereszténység összefogna és ti is mellé állnátok olyan lelki falat állítanánk az iszlám elé hogy ide migráns nem jönne, és nem próbálna rákényszeríteni senkire semmit.

"számomra az Istenhit egy életforma nem olyan mint egy ruha vagy egy játék amit ha megunok lecserélem"
Igen, a vallások roppant nehezen cserélhetők. Azért, mert minden eszközzel védik magukat.
Ettől még ugyanúgy elavulnak, és ugyanúgy jó hatása lesz, ha lecseréljük őket, mint a tönkrement ruhát vagy az elavult gőzmozdonyt.
A gőzmozdony különösen jó példa: azt ugye tudod, hogy aki ezzel utazik, az egy hosszabb út végére olyan lesz, mint egy kéményseprő?
Ez egy mellékhatás, ami sajnos a gőzmozdony jellemzője.
A vallásoknak más, de nem kevésbé káros mellékhatásaik vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!