Unitárius lennék?
Sziasztok!
Ugye az unitáriusok a Szentháromságtagadók.
Katolikusként vagyok megkeresztelve és a piarista neveltetést kaptam.
A mi Szentháromságunkhoz viszont úgy viszonyolok, hogy Jézus Krisztus szerintem nem volt élő személy (tucatnyi tudományos bizonyíték van rá), de attól még szerepe kérdőjelezhetetlenül fontos a Bibliában.
Úgy gondolom, hogy Jézus Krisztus egy fiktív szereplő, irodalmi megfogalmazással ,,az író szócsöve" akinek szájába erkölcsi tanulságok közlését adják. A jóságában, az általa elmondott tanítások betartásában mélyen hiszek mert egy szebb világ lenne ha az emberek példát vennének róla.
Hiszem az Istent, hiszem a Szentlelket, de őket sem valaha élő személyként hanem mint lelkiállapot. Ha segítünk egymásnak, ha foglalkozunk egymással és szeretjük egymást, ott jelen van az az állapot, amit az általunk felvázolt Szentháromság jelent.
Köszönöm válaszaitokat!
"Amúgy ajánlom figyelmedbe a NatGeo, Spektrum illetve a Discovery csatorna ezzel kapcsolatos műsorait mint bizonyítékok."
Mint tudományos bizonyítékok, pl. NatGeo... :D
Én történelemszakon végeztem az egyetemen, inkább hiszek az ókortörténészek és régészek publicisztikáinak, akár magyar, akár angolszász vagy német vonalon. :))
Igaz a mondás. A vallás és a politika csak vitába tud torkollni. Írogathatunk napestig, kigúnyolhatjuk azt, aki eltérő gondolkodással él (ami a saját szegénységi bizonyìtványunk) de meggyőzni a másikat úgysem tudjuk.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Nem!
Ateista vagy,és hazudsz!
A piaristák sokkal jobb intézmény,mint hogy ilyen istentelenül jöjjön ki valaki az intézményükből.
Kedves Kérdező!
Azt hiszem jobban jártál volna, ha rákeresel az unitárius felekezet mibenlétére. Az teljesen egyértelmű emberi fogalom, definiálva.
Isten "definicójával" vagy a "HIT"-tel nem érdemes azt keverni.
Nem gondolom, hogy csak trollkodnál (mire mennél?) , így azt sem, hogy ateista vagy.
Megfogalmazhatod, hogy számodra mit jelen Isten. Az jó dolog, ha el tudod mondani.
Viszont ez e körüli viták értelmetlenek.
Szerintem Isten (nem az emberi szó) lényegi jellemzője, hogy nem definiálható, magyarul nem végesíthető, hiszen ezzel végtelenül nagy hibát vétenénk a körülírásában (meghatározásában). Tehát lényegi jellemzője, de nem teljes, vagy elégséges.
Az ezó-t biztos "pejoratív-en" használta a hozzászóló, de eredeti jelentését nem kellene szégyellni.
A megismerés mélyebb szintjére csak kereséssel juthatsz, és abban benne kell legyen személyes megtapasztalásod, élményed, azaz véleményes is.
Ha megvan a belső motivációd Isten keresésére, némi gyakorlati "technikák" alkalmazásával, tisztán magad is megtalálod a helyes utat. Lehet, hogy valamelyik felekezet keretein belül, de lehet, hogy azon kívül.
Tiszta szívvel!
"Ugye az unitáriusok a Szentháromságtagadók."
Meg még egy csomóan mások is tagadják, nem csak ők. Te viszont nagybetűvel írod. ;-) Katolikus vagy, csak mostanában kicsit elcsatangoltál. Várunk vissza. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!