Mi köze van az Ördögnek a kecskékhez?
Régebben olvastam egy érdekes feltevésről, persze nem biztos, hogy 100 %-ig így történt, de érdemes rajta gondolkodni.
Amikor a kereszténység kezdett elterjedni, természetesen voltak, akik vígan folytatták többisten hitüket, így hittek Pánban is. Ők a keresztények szempontjából pogányok voltak. Talán így akarták rávenni őket, hogy démonizálták Pánt, hogy elforduljanak a hitüktől.
A középkorban viszont biztos vagyok benne, hogy már bizniszt csináltak ebből. Nem is az volt szerintem a gond, hogy nem jártak templomba, vagy nem gyóntak az emberek, hanem nem fizették az egyházadót.
Mivel ez tűrhetetlen volt, ezért a pogányokról vad dolgokat kezdtek el terjeszteni, és már kész is volt a boszorkányüldözés.
Valószínűleg már régen is ismerték a gyógyfüveket, de az ezzel foglalkozó pogányok "méregkotyvasztó boszorkányok" lettek.
Talán ünnepelték a termékenységet is, hiszen közel álttak a természethez, ebből lett a Walpurgis éj, amikor a boszorkányok és az ördöfiókák összegyűlnek vad orgiát ülni.
És szegény Pán: ő ugye félig kecske félig ember. Na ki lett belőle?
Szia
Ahogyan a 2-s hsz írta, a közös bennük még az, hogy egy helyre jutnak. „Isten Fia azért vált nyilvánvalóvá, hogy lerontsa az Ördög munkáit” – olvashatjuk a Bibliában 1János 3:8.
Közös a jövőjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!