Noé idejében csak nyolc jó ember volt a földön?
Hát ez mondjuk annyira igaz történet, mint a Bambi vagy a Csipkerózsika...
Nekem emlékezetes eset az általános iskolai hittanórákról Káin és Ábel története. Meséli a pap, hogy Káin megölte Ábelt, majd Káin a falu közelében bújdosott..
Én meg megkérdeztem, hogy milyen falu, ha elvileg csak Ádám, Éva és a két fiuk élt akkor? :D (vagyis Ábel már nem...)
Mindig az ilyen logikátlanságokat kerestem meg, hogy zavarba hozzam a papot. Pl. naná, hogy az volt a következő kérdésem, hogy hogy lett emberiség, ha Ádámnak és Évának 2 fia volt, amiből az egyik meghalt? Erre az volt a válasz, hogy utána még születtek gyerekeik. Igen, és aztán egymással szaporodtak?
Vagy lehet, hogy az egész csak egy nagy maszlag, amit pár unatkozó bolond talált ki sok-sok éve...
Egyébként én hiszek Istenben, biztosan van valaki fölöttünk, de ezt a sok mesét Ádámról, Éváról, Mózesről meg a többiről nem. Nem zárom ki az esélyét, hogy valaha élt egy Jézus nevű ember, de biztosan nem tett csodákat. A népmesék is úgy teremtődtek, hogy egyszer valaki kitalált valamit, majd szájról szájra terjedt, formálódott, mire kialakult egy történet. Na, a Biblia ugyanez...
A baj a Bibliával az, hogy sokan nincsenek rá kiképezve. Ezért rendezte meg 2006-ban a Szt. István társulat egy olyan Bibliát, amely minden könyv előtt részletes útmutatót, egyes sorokhoz bőséges lábjegyzetet adnak.
De addig el kell jutni, hogy lehetséges egy lehetetlen dolog is.
"Arról nincs benne, szó, hogy Isten teremtett e több embert. Lehet, hogy sok embert teremtett közvetlenül, de csak a két első van benne a bibliában."
De azért mégis csak kellene valami kis megcsillagozásnak, vagy lábjegyzetnek lennie, hogy: "És isten megteremté a többi embert". Vagy valami. És akkor Ádám és Éva bűnéért miért bűnhődött a többi ártatlan ember?
Szia!
Nem igaz. Noé ugyanis a Biblia szerint 950 évig élt. Az Özönvíz előtt 600 évig és utána még 350 évig. Sokan félreértik a Bibliában olvasható 120 esztendőről szóló kinyilatkoztatást, ami megelőzi ezt a történetet, azonban pontos fordítása alapján nyilvánvaló, hogy ennyi kegyelemidőt adott Isten az embereknek az ítélethirdetéstől az Özönvízig. Vagyis a bárka 120 évig épült, és ez alatt az idő alatt az ún. "hívő maradék", Séth, Énokh, Noé és társaik mutatták be és képviselték az igazságot, az élet törvényét. Ezek a társak azonban már nem élték meg az Özönvizet, Énokhot például isten elragadta...
Mindazonáltal az özönvíz kapcsán felmerülő legsúlyosabb kérdés: mi indokolhatta, ill. indokolhatta-e bármi is az egész emberiség eltörlését úgy, hogy Isten mindössze 8 embert ítélt túlélésre alkalmasnak? A választ 1Móz 6,5 és 12-13. verseiben találjuk:
"És látta az Úr, hogy megsokasult az ember gonoszsága a földön, és hogy szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz? Tekintett azért Isten a földre, és ímé meg volt romolva, mert minden test megrontotta az ő útját a földön. Mondta azért Isten Noénak: Minden testnek vége elérkezett előttem, mivelhogy a föld erőszakoskodással telt meg általuk: és ímé elvesztem őket a földdel egybe."
Tehát a romlás az egymást követő emberi nemzedékekben -részben a genetikus átöröklés, részben a negatív minta követése révén - egyetemessé vált az 1Móz. 4,19. 23 verseiből kiderül, hogy Kain leszármazottai között igen gyorsan elterjedt a többnejűség, és ismétlődött a gyilkosság. Ez a romlás gyökerekig ható volt (lásd a "szív gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz"). Végül az "erőszakosság teljessé válása" révén előbb-utóbb a teljes önpusztítás fenyegette az emberiséget - beleértve azokat az igazakat és ártatlanokat is, akiket így Isten a vízözöntől megkímélt.
Isten tehát jó előre figyelmeztette az embereket a várható következményekre. Noé hosszú évtizedeken keresztül volt az "igazság hirdetője" (2Pét 2,5), de a közelgő istenítélet hírét, az épülő bárka bizonyságát az akkor élő emberek nem vették komolyan. Mindezeket mérlegelve kimondhatjuk, hogy Isten döntése nem egy kegyetlen, rideg ítélet, hanem szükségszerű, ésszerű, előre megjövendölt közbeavatkozás volt a gonoszság megfékezésére, kifejezetten a Föld és az emberiség érdekében, a menekülés lehetősége is nyitva állt mindenki előtt, aki elfogadta a figyelmeztetést és hajlandó volt megváltoztatni az életét. (lásd "Mert nem gyönyörködöm a meghaló halálában, ezt mondja az Úr Isten?" Ezék 18,32) és az arra alkalmasnak bizonyult emberek, a szárazföldi állatok és madarak bárkába mentésével Isten megteremtette az újrakezdés lehetőségét, megnyújtva ezzel az emberi történelmet, újabb nemzedékeknek adva meg ezzel a választás lehetőségét az élet helyes elvei és ezáltal az örök élet mellett.
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!