A FLOW élmény, ill. annak előidézésére való törekvés és a keresztény tanítás mennyire fér össze? Egy keresztény törekedhet a FLOW élmény elérésére?
Szerintem bizonyos mértékben ellentétes a keresztény életfelfogással, filozófiával.
Persze vannak olyan részei, amire egy keresztény is azt mondaná, hogy miért ne, nincs benne semmi rossz. Azonban számos ponton teljes ellentét. Hogy most ezek a flownak mennyire lényeges vagy lényegtelen pontjai, azt nem tudom, olyan mélyen nem néztem utána.
Csak néhány példa, hogy ne a levegőbe beszéljek. Az önkontrol gyengítése, a pillanatnak élés, a valóságtól való elszakadás, atb...
Egyébként ez nem csak a kereszténységgel ellentétes, hanem úgy általában nagyon távol áll a nyugati civilizáció életfelfogásától.
Én éppen a napokban olvasom újra Csíkszentmihályi Flow c. könyvét.
Ugyanazt figyeltem meg, amit Te is (#1) említettél.
Pl. az ént helyezi a középpontba, mindent szubketívnek mond, saját célok, elképzelések, uralkodás a tudatunk felett és ezáltal a környezetünk "irányítása", stb.
Ahogy olvasom, sehol nem találom benne Isten szerepét. És most nem egy radikális, fundamentális hozzáállással mondom ezt.
Ezért is vetődött fel bennem a jelen kérdés.
Flow nélkül nem lehet normálisan dolgozni, mert kikészülsz egy hosszabb lélegzetű munkánál.
Vagy szenvedsz végig. A flow pont az az élmény, hogy MEGY a munka!
"Csupán kémia. Isten viszont nem az."
El kell szomorítsalak: az agyban van az áhítatközpont is.
Az istenélmény is hasonlóan működik, mint az összes többi élmény: te magad hozod létre.
Gondolkoztam rajta jobban.
Keresztény szempontból ugye mindent Isten dicsőségére kell végeznünk. Mindent úgy kell tennünk, mintha nem embereknek szolgálnánk, hanem Istennek.
Ha pedig valakinek FLOW élménye van, az azt is jelenti, hogy szinte elveszett az adott tevékenységben, örömmel végzi azt, "nem fárad bele". Így pedig az is teljesítve van, hogy örömmel végezzük kötelességeinket, vagy amit éppen teszünk, Istennek ajánlva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!