Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen keresztény felekezetek...

Milyen keresztény felekezetek vannak, és mi a különbség köztük?

Figyelt kérdés

Olyanokra gondolok, mint pl

katolikus

protestáns

református

evangélikus

baptista

ortodox

stb stb (tehát még sokat, ha tudtok)

És hogy mi a főbb különbség közöttük, ami miatt ők nem akarnak azonosulni a másik gondolatvilágával, amikor pedig mindegyik hisz Jézusban, aki okkal szomorú, ha megtudja, hogy hány felé szakadt az egyháza, az okoskodásaik és egymással valóvitatkozásaik miatt.

2017. jún. 12. 00:20
 1/10 anonim ***** válasza:

Tisztelt kérdező: Nagyon jó a kérdésed. Én Református Isten hívő keresztény ember vagyok.

De sokban különbözik a hit világunk a katolikus egyház vallásátol.

Például: Ők hisznek a purgatoriumban.

De aki Református egyházi keresztény valláshoz tartózó az nem hisz ebben.

2017. jún. 12. 00:30
 2/10 A kérdező kommentje:
ha a purgatórium a tisztítótűz, akkor én sem hiszek benne, pedig katolikus vagyok. Az egyesfelekezetek tagjai között is van akkora különbség, mintegy katolikus, és egy református között. Nem az a lényeg, hogy higyjünk Jézusban? És istenben?! Akkor mégis miért szakadtunk ketté? Amikor az, hogy ketté szakadtunk, nagyobb bűn, mint ha nem értünk egyet olyan dolgokban, amik nem is annyira lényegesek? Komolyan képesek emberek egy másik felekezet tagja közé sorolni magukat, csak mert ők nem hisznek a purgatóriumba? Ennyi? Ezért? Hisz az Újszövetségben olyan jól le van írva, hogy nem szabad felosztani magunkat. Rendesnek kell lennünk, ki kell állnunk a jóért, az igazságért, a szeretetért, szeretnünk kell mindenkit, ellenségeinket is és jóra ösztönözni a környezetünket. Akármelyik nap akárki nagyobb bűnt követ el, mintha nem hinne a purgatóriumba! S mégis.. Mégis szétszakadt az egyház, szét van tördelve sokezer darabra :(
2017. jún. 12. 00:38
 3/10 A kérdező kommentje:
De ezt majd később. Egyelőre kérlek csak a kérdésemre válaszoljatok, kérlek, tiszteljetek meg engem annyival, sőt, ne csak engem, hanem Istent is, hogy nem keverjük a témát, megzavarva ezzel azon olvasókat, akik esetleg tanulhatnának a kérdésből. Ígérem, felteszem a megfelelő kérdést majd az egyéb témákkal kapcsolatban.
2017. jún. 12. 00:40
 4/10 A kérdező kommentje:
Ezt az előző hozzászólásomat magamnak is mondom (főleg magamnak).
2017. jún. 12. 00:40
 5/10 anonim ***** válasza:

Legjobb tudomásom szerint évtizedekkel ezelőtt volt kb. 4000 keresztény felekezet, de hetente keletkezik kettő új.

Nyilván van köztük rövid életű is, de ez akkor is riasztó.

Egyébként szerintem nyugaton ahány keresztény van, kb. annyi felekezet is van, mert valamennyire mindenki különbözőképpen értelmezi a dolgokat, és senki másnak nem hisz (pl. a pápának sem).

2017. jún. 12. 01:04
 6/10 anonim ***** válasza:

A keresztény - mint bármelyik más - vallás felekezetei között

- egyezés az, hogy mind magát állítja be egyedül igaznak, vitát, gyűlölködést szít a mmásik felekezettel;

- különbség az, hogy miként próbálja magyarázni, értelmezni a több, mint kétezer éves szavakat úgy, hogy neki anyagi előnye legyen.

.

Nálunk kevésbé ismert keresztény irányzatok pl. az amisok és mennoniták.

Az egyik (amisok) leragadtak a 16÷17. században és gyűlölik a mennonitákat, mert hajlandók gépeket, villamos áramot használni.

.

Az én szememben vallásgyalázó az, aki kijelenti, ki meri jelenteni: "egyedül én értelmezem jól Jézus szavait, tanitását!".

2017. jún. 12. 05:46
 7/10 anonim ***** válasza:
0%

A "keresztény"fogalom,a görög "Christianos",vagyis a "krisztusi"szóból ered.

Keresztény tehát az,aki úgy gondolkozik,érez,szól,cselekszik,mint Krisztus.

Az évszázadok során a szó jelentése teljesen megváltozott.Annyi,mint egy klubtagság,párttagság,vagy szurkolói kör.

A keresztények NEM Krisztust követik,hanem pápákat,vallási vezetőket,s az általuk kitalált elképzeléseket.Ők nem keresztények emiatt,hanem "kulturális keresztények"akiknek annyi közük van a krisztusi élethez,mint a tejízű italnak,a tehénhez.

A valóban keresztény istenfélő emberek,látva az emberek hite hanyatlását,megpróbálták a környezetükben élőket visszavezetni Krisztushoz,ami miatt,a különböző emberi találmányú vallások kiközösítették őket,akik új közösségekbe szervezték a kiközösítetteket.

A folyamat újra,és újra megismétlődött.

(Természetesen voltak olyan csalók is,akik üzletet láttak új egyház alapításában,melyhez ideológiai hátteret találtak ki.Ezek száma nem számottevő,de találkoztam ilyenekkel is.)

2017. jún. 12. 07:59
 8/10 anonim ***** válasza:
91%

Nem a purgatorium tana miatt szakadtak az biztos (ami egyébként így név szerint nincs a Bibliában, de teljesen jól leírt és igazolható elképzelés).

Szerintem a főbb különbségek a szentségek közt keresendők. A keresztségről minden keresztény egyház ugyan azt vallja, sőt egymásét el is fogadják, szerencsére ebben nincs különbség. Amelyik nem fogadja el, azt szokták álkeresztény felekezetnek nevezni, mert csak külsőleg hasonlatos.

A nagy szakadási pont a gyónás és az Eukarisztia. A katolikus Egyház azt mondja, hogy a feloldozást kezdetben az apostolok ("Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek megtartjátok, az bűnben marad."), később utódaik a püspökök és a felszentelt papság hivatott adni. A protestánsok egy része a közösségi gyónásban hisz (Valljátok meg tehát egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok.), viszont a személyes bűnök megvallása helyett csak egy általános imát mond el, a többi része még ebben sem hisz, csak magukban bánják meg. Meg olvastam még ennél cifrábbat is, hogy ez utóbbira sincs szükség, de gondolom az valami vadhajtás volt.

Az Eukarisztiát, mint Krisztus valódi Testét és Vérét, a katolikus és ordodox egyházakban vallják lényegében az 1. századtól fogva. Luther ezt úgy módosította, hogy csak a vétel pillanatában lényegül át a kenyér és a bor (nem a pap szavai által, hanem az úrvacsorázó hite által). Kálvin szerint meg teljesen egy jelképes dolog, aminek megtartását Krisztus rendelte el.

Az egyházi rend, papság szentsége csak a katolikus, ortodox egyházaknál van, a papi hatalmat (feloldozásra, vagy Eukarisztia létrehozására például) az apostolokig eredeztetik vissza, rajtuk keresztül pedig Krisztusra. A protestánsoknál (anglikánokat kivéve) ez az utódlás megszakadt, így náluk csak lelkészek vannak.

A házasságban sincs egység, Krisztus szavai alapján a legtöbben felbonthatatlan egységnek tartják, de számos protestáns felekezet elfogadja a válást.

De a szakadásnak nem mindig hitbeli okai vannak. Például az 1054-es szakadás hatalmi okok miatt jött létre. Sokáig az Egyház központja Róma volt, ahol Péter utódja is székel, azonban a Birodalom központja átkerült Konstantinápolyba, a nyugati birodalom pedig hanyatlott, majd meg is szűnt. Ezért a keleti pátriárka úgy gondolta, hogy ezzel az Egyház központját is át kell vinni keletre, a pápai primátust pedig magának akarta. Az ügy rendezésére követeket küldött az akkori pápa, de a helyzet nem oldódott meg, kölcsönös kiátkozás lett a vége.

Elég sok lényeges különbséget leírtam, persze ezeken felül is vannak még. De szerencsére sok mindenben meg egységesen vélekednek a keresztény felekezetek és inkább ezek alapján kell tekinteni a jövőre.

2017. jún. 12. 08:46
 9/10 anonim ***** válasza:
5%

A formai dolgokban (gyónás, házasság szentsége, apostoli jogfolytonosság stb...)is van különbség és szakadás, de ez csak a felszín.

Az igazi, lényeges összefüggések azok mélyebben vannak:

1, Az emberben meglévő uralkodási vágy, amely alapján az egyházi hatalmasok egyik oldalon sem akarnak lemondani a "bársony székről".

Jézus pedig csak egyetlen hatalmat ismer el: a szolgáló szeretet hatalmát. "közöttetek azonban ne így legyen, mert ti testvérei vagytok egymásnak".

2, Spirituális okok, amely szerint ezen uralkodni akarás mögött, maga a sátán húzódik meg, a földi hatalommal maga a sátán épült be a különböző egyházakba.

A sátán a Bibliára hivatkozva kísértette Jézust, "meg vagyon írva, ha Isten fia vagy...". Ma sincs ez másképpen, a sátán a Bibliát használja fel (valamint a vallásokat) arra, hogy szakadást idézzen elő a Krisztust követők között.

"A Szentírásban rangsorolni kell! Csak azokban a sorokban él a Szentlélek lángja, amelyek hozzáigazíthatók az evangéliumaimhoz! A keresztények közötti meg nem értés egyik legsúlyosabb forrása az, hogy nem evangéliumaimhoz igazítjátok a Biblia többi részét, hanem azonos szintűnek tartjátok minden sorát. Pedig könnyen beláthatnátok, hogy így a Bibliából mindent ki lehet olvasni, és az ellenkezőjét is! Tehát érdemben használhatatlan! Arra kérlek benneteket, hogy az evangéliumaimat olvassátok nagy buzgósággal, és a Szentírás többi részével csak annyiban foglalkozzatok, amennyiben össze tudjátok egyezteti evangéliumaimmal." (Jézus/A Hang: 21/2092)

[link]

2017. jún. 12. 10:20
 10/10 A kérdező kommentje:

A sátán nem a Bibliát használja fel, hanem az emberek önző vágyait, uralkodni vágyását, irányítási vágyát ("nekem van igazam nem neked", stb), önzőségét. Állítólag már több mint 33 ezer felekezet van. Ezek az emberek, akik saját vágyaik és képzelet világuk szerint alakítják a Bibliában leírtakat, úgy végik majd, mint akármelyik hitetlen. Semmi különbség köztük, sőt, még rosszabbak, mert félrevezetik az embereket, a nem hívőket pedig eltántorítják attól, hogy valaha is higyjenek, mert nem veszik komolyan a 20 ezer felé szakadt vallást.

2017. jún. 12. 14:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!