Hogyan nyissak a vallás felé, ha kényszerbeteg vagyok?
Hívőnek tartom magam, viszont van ez a betegségem, ami miatt többek között vallásos kényszereim is voltak (pl. kényszeres imádkozás, mert ha nem imádkozom minden este addig, ameddig "pont jó", akkor rossz dolgok fognak történni, vallási fanatikus gondolatok, félelem a Sátántól meg attól, hogy a szeretteim pokolra kerülnek stb.). Az értelmem mindig is tudta, hogy ezek hülyeségek, de a félelem mégis ott volt - mindegy, aki ismeri ezt a betegséget, annak nem kell magyaráznom. Szóval emiatt az utóbbi időben nem nagyon foglalkoztam vallással, semmilyen szinten. Nem merek imádkozni, mert félek, hogy megint "kényszerré" válik, mint ahogy gondolatilag sem merek belemerülni a témába, nehogy vallási fanatikus legyen belőlem. Hogyan segítsek ezen?
Ma voltam egy istentiszteleten, ahol már rég nem, és érzem, hogy hiányzott ez az életemből. De ha elkezdek megint gyülekezetre járni, nem fognak kiújulni a kényszereim?
Kérlek, vegyétek komolyan a kérdést, trollok kíméljenek!

Szia!
Talán segíthet rajtad Gyökössy Endre: Szabadulás félelmeinkből és szenvedélyeinkből című könyve. Ebben a könyvben 4 embertípussal (is) foglalkozik a szerző, és ezek között szerepel a kényszeres típus is.
Gyökössy Endre egy nagy református gondolkodó volt, de római katolikusok is sokszor szívesen idéznek tőle. Római katolikus vagyok én is, és szintén kényszeres voltam, de megküzdöttem a hitemért, minden vasárnap szentmisére jártam, még akkor is, ha úgy éreztem, hogy most azonnal felugrok, és itthagyom az egészet. Üdv

A mentális betegségektől való szabadulás sosem a betegséget előidéző körülmény elkerülésével történik,hanem pontosan annak gyakori átélésével,s annak helyzetnek megfelelő kezelésével.
Természetesen,tisztában kell lenni,hogy a kényszeresség milyen traumán alapszik,s a traumát miért nem sikerült feldolgozni.
Köszönöm a válaszokat!
Sajnos én még mindig az elkerülésnél tartok... nem csak a vallás, de pl. a betegségek témáját is kerülöm. Lehet, hogy hamarosan elkezdek majd egy terápiát a továbblépés érdekében.
Szerintetek érdemes lenne ezzel kapcsolatban egy lelkészt (is) felkeresnem? Evangélikus vagyok egyébként.

Igen.
Előbb az orvos - a lelkésznek nem ez a szakmája, nem ért hozzá olyan jól.
Amúgy tényleg hívő szeretnél lenni?
Ha igen, akkor rendben van - de én azért elgondolkodnék a helyedben, hogy tényleg kell-e neked ez.

Gyakorlatilag,a protestáns pszichológus lelkészek a leghatékonyabbak a lelkigondozás szakterületen,de nem minden lelkész rendelkezik ilyen irányú képzettséggel,érzékkel.
Ha lelkészhez akarsz fordulni,mielőtt feltárod problémádat,mond el,hogy kényszerbetegség kezeléséhez szeretnél segítséget kérni.A lelkészek túlnyomótöbbsége korrekt módon olyanhoz irányít,aki ért hozzá,s nem kezd barkácsolni más életével.

Szia
Miért nem olvasod a Bibliát? Miért nem engeded, hogy Isten segítsen neked a szavaival?
Zsoltárok 1:1–4
Boldog ember az, ki nem jár a gonoszok tanácsa szerint,
Bűnösök útjára nem áll,
És gúnyolódók székébe nem ül,
Hanem Jehova törvényében leli gyönyörűségét,
És törvényét olvassa halk hangon éjjel-nappal.
3 Olyan lesz, mint a folyóvizek mellé ültetett fa,
Amely megtermi gyümölcsét a maga idején.
Nem hervad el lombja,
És minden tettét siker koronázza.
Nem így a gonoszok.
Ők a polyvához hasonlók, melyet elsodor a szél.
Elhiszed Istennek a boldogság(és a lelki béke) miből fakad? Szeretnéd, hogy minden tetted siker koronázza? Hallgasd meg a tanácsát, mert Ő mint Teremtőd jobban tudja :-)
Már járok orvoshoz, gyógyszert is szedek, ami nagyon hatékony.
Mégis úgy érzem, kell még valami plusz. Talán egy csoportterápia, talán más.
Igen, hívő szeretnék lenni, de nem szeretnék beleesni a vallási fanatizmus csapdájába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!