Vannak olyanok, akik valami miatt kiábrándultak valamely vallásból?
Református családban nőttem fel, tinédzser koromban egyre kevésbé tudtam elhinni a természetfeletti dolgokat.
A családom a Bibliát szó szerint értelmező, evolúciótagadó álláspontját a változások ellenére úgy tartja meg h az amcsi neoprotestáns fundamentalisták magyarországi leányvállalataihoz közeledik.
Másrészt náluk ez egy érzelmi dolog, meg_akartak_térni, ilyen hozzáállással persze meg is tértek.
Maga a ref egyházszervezet és szeretetszolgálat meg maffiamódra működik, de ez már csak hab a tortán, jóval a kiábrándulásom után szembesültem ezzel.
Vallásból ki lehet ámbrándulni, de Istenből nem.
Amikor azt nézzük, hogy a "hívek" milyen módon nem élik meg a szeretetet, akkor hamar elfáradunk, és kiábrándulhatunk. Úgyanúgy visszaélhetnek a hatalommal, a pénzzel, kitalálhatnak fura belsős szokásokat, nyelvezetet, olyan programokat, amik csak maguknak való stb...
De ha valaki igazán sokat tanult már az isteni szeretetből, akkor nem elhagyja az egyházat, hanem tesz érte, mint ahogy Mózes is inkább könyörgött az emberekért!
Katolikusként nőttem fel. Elsőáldoztam, bérmálkoztam, de tini koromtól már nem igazán foglalkoztatott a vallás.
De egyszercsak maga Isten szólított meg (itt most ne arra gondoljátok, hogy hallottam a hangját), bár remélem, hogy egyszer az is megtörténik mint Ábrahammal.
Egyszerűen nagyon mély szeretet ébredt a szivembe Isten iránt (hiszem, hogy a Szentlélek adta) és szerettem volna még jobban megismerni.
Eljártam ugyan felnőtt katekézisekre, de semmit nem adott. Miután a Bibliát tanultam akkor kezdtem Őt megismerni és megérteni.
Viszont a Biblia tanulmányozása sok mindenre rá világított.
Miszerint az az egyház amiben fenőttem A BIBLIÁHOZ képest rengeteg hamisat tanít így aztán kiábrádultam belőle.
Isten elvezetett az Ő végidőben elhivott népéhez mely a Hetednapi Adventista Egyház.
És bizony volt már, hogy kimondtam: "Ha nem tudnám biztosra, hogy ez Isten népe már elhagytam volna."
Mert bár a tanítás biblikus, de az emberek (nem mind) nem azok.
Es TUDOM, hogy Isten győzelemre viszi népét. Ez az egyház testben, lélekben egészséges ÉS ésszerű tanitásokat képvisel.
És persze azt is tudom, hogy a lepontozásban 0-ra jövök ki, de kit érdekel. Én válaszoltam a feltett kérdésre.
Na most a saját tapadsztalatommal, hitemmel szembe menni minek. Ez olyan mintha valaki a multamat akarná megváltoztatni.
Érdekes lenne.
Nem pontozlak le, csak egy furcsaság:
"Miszerint az az egyház amiben fenőttem A BIBLIÁHOZ képest rengeteg hamisat tanít így aztán kiábrádultam belőle.
Isten elvezetett az Ő végidőben elhivott népéhez mely a Hetednapi Adventista Egyház. "
A katolikusokat említetted, hogy nem biblikusak, utána pedig teszel egy nem biblikus kijelentést. Én ugyanezért hagytam el a Hetednapi Adventista Egyházat, mert elvesznek és hozzátesznek a Bibliához.
Rendben kedves 6-os.
Nemtudom tudod-e? Istennél mindig eljön az az idő amikor igazolja népét.
Csak legyünk türelemmel.
Akkor persze azt is tudod milyen profécia betelhesedését várjuk? Ha mégis teljesedik, mint ahogy gondolom most nem hiszel benne, akkor javaslom gondold át újra a döntése.
Én kivárom. Vagy, ha addig elaltat akkor azok akik akkor élnek.
Rá érek. Ez csak egy kis szösszenet az örök élethez képest.
Kedves követ62, ne érts félre, nem kritizálni akarlak, csak ez érdekesen jött ki számomra.
"Akkor persze azt is tudod milyen profécia betelhesedését várjuk? "
Asszem tudom, mire gondolsz, de én a próféciával sem értek egyet. De nem szeretnék átmenni kritizálásba. Tudomásul veszem, hogy miben hiszel.
"Istennél mindig eljön az az idő amikor igazolja népét. "
Ebben én is reménykedem. Isten népe, Krisztus vérében újjászületettek szellemi egyháza várja ezt a pillanatot
"Ha mégis teljesedik, mint ahogy gondolom most nem hiszel benne, akkor javaslom gondold át újra a döntése. "
Ha mégsem teljesedik, akkor átgondolod? Amúgy nekem viszonylag semlegesek az adventista próféciák. Az üdvözlés útja nem lesz más, mindig ugyanaz marad Krisztus visszajöveteléig
Jó rendben.
Nekem túl sok közvetlen és közvetett tapasztalatom van Istennel (és nem kisik), hogy abban bárki is megtudna ingatni, hogy itt kell-e lennem.
Persze erre sokan azt monjak "ÁT MOSTÁK AZ AGYADAT".
És bizonygathatnám, hogy nem, de minek? A kétkedők ugy sem fogadnák el.
Pl: míg katolikus voltam be nem mentem volna más vallási közösségekben (20 éve vagyok adventista). Miutan adventista lettem minden vallási közösséget végig jártuk a barátnőmmel, mert első kézből akartuk hallani ők mit hisznek. Akadtak is barataim akik azota is azok. Én nem félek más vallások írásait olvasni, ha azok hasznosak, mert stabil a hitem.
"Persze erre sokan azt monjak "ÁT MOSTÁK AZ AGYADAT".
És bizonygathatnám, hogy nem, de minek? A kétkedők ugy sem fogadnák el."
Teológiai vitáknak sok értelme nincs, de azért mindenkinek utána kell nézni a saját teológiájuk kritikájának is.
Nekem van pár adventista testvérem, elfogadjuk egymást, és közösen megyünk előre, előtérbe helyezve a közös nézőpontjainkat.
Tanulni pedig egy örökkévalóságig foguk
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!