Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vannak itt olyanok akik a...

Vannak itt olyanok akik a szolipszizmusban hisznek?

Figyelt kérdés
Nemrég találtam rá erre a vallásra, és bár nem hiszek benne de érdekes feltételezés szerintem. Szóval akik ebben hisznek azok le tudnák írni a nézeteiket?

2017. ápr. 22. 17:44
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Van egy-kettő, nem hiszem, hogy most idetéved.

Mi érdekel?

Roppant egyszerű hit:

1. változat: csak én vagyok, minden más az én elmém terméke.

2: változat: valahol van még egy isten is.

2017. ápr. 22. 21:09
 2/14 anonim ***** válasza:
78%
kérdező szerinted ez miért vallás? ez inkább világlátás filozófia stb, egy szolipszista vagy azt gondolja nincs isten vagy azt hogy ő maga az
2017. ápr. 22. 22:10
 3/14 anonim ***** válasza:
40%

Kettes, nem ismered ezt a hitet/filozófiát, és csak részben van igazad.

Olvasd el talán az elsőt.

2017. ápr. 22. 22:23
 4/14 anonim ***** válasza:
37%
Szerintem az emberi ego természetéből adódóan mindenki ebben hisz, még akkor is, ha tudja hogy nem így van.
2017. ápr. 23. 06:19
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

A felmérések szerint elég kicsi az ilyen emberek száma.

Azt meg talán ne erőltessük, hogy mindenki ebben hisz, még akkor is, ha nem hisz benne.

2017. ápr. 23. 12:30
 6/14 piriiiii ***** válasza:
100%

Ez nem vallás, legalábbis nem a hagyományos értelemben vett vallás, hanem egy idea, egy felfogás.

Mindazontáltal én ezt (is) vallom, igen.

Úgy értelmezem, hogy az engem körülvevő világot (a többi embert és lényt, a fizikai érzetet, a fájdalmat, az érzelmeket, a látást, hallást, a betegségeket, a halál-élményeket, mindent) és önmagamat (illetve a kettő közti viszonyt és történéseket, hatásokat) is csak egyetlen módon tapasztalhatom, ez pedig az önvalóm általi tapasztalat (tehát nem láthatom a világot anyám tudatában, a szomszéd tudatában, nem élhetem át azt, amit ők - átélhetem az eseményt, de sosem fogom ugyanúgy felfogni és ugyanúgy feldolgozni, magamba építeni, esetleg felhasználni, mivel ő nem én vagyok), Én (és ez nem összekeverendő az ego-val!). A szolipszimus, ha utánanéz az ember, azt jelenti, hogy nem létezik más, csak a tudat, így minden szubjektív érzékelés, itt objektív látásmódról nem lehet beszélni. És én is ezt hiszem, valójában az, ami objektív, az is csak egy szubjektív érzet, élmény, ahogy minden. Objektív látásmódom kizárólag akkor volna, ha egyszerre láthatnék, érezhetnék, tudnék, érzékelnék, tapasztalnék a világ összes élőlénye szerint. De amíg egyetlen lény testében egyetlen tudatként élek, addig szubjektív vagyok, egyedül vagyok, magányos vagyok, elzárva a többi tudattól.

A szolipszizmus szerint, azt írják, hogy így rajtam kívül, az én tudatomon kívül nem is létezik semmi más a világon. De ezt nem szó szerint kell venni, szerintem legalábbis. De, létezik a világ (májá, illúzió ugyan), csak a tudat számára nem. Bár ezt a részét még nem teljesen értem ennek, de minden nap azon vagyok, hogy teljesen megértsem.

Az emberek nem képesek megérteni és elfogadni, hogy minden ember egy külön világ, hogy minden ember önmagából indul ki (honnan máshonnan indulhatna ki?) és így a saját tapasztalataiból. Az ember ego-ja (az, ami a hamis én, ami nem az Önvaló, amit az ember csak magára szed a fizikai létezés során és aminek hatása alá kerül, ha gyenge és nem elég tudatos, hogy ellenálljon, így lesz az emberben harag, féltékenység, irigység, önző szeretet) sokszor erősebb, így azt hiszi, az egyedüli igazság csak az lehet, amit ő tud, és minden, amit más tud és nem egyezik a saját tudásával, már hamis tudás. Ezek az emberek hamar megelégednek az életükkel és önmagukkal, és nem fognak tovább fejlődni.

Márpedig de, létezik a másik embernek is tudata, amin keresztül érzékeli a világot, és az emberi létezés mivoltából eredően az a tudat és az az érzékelés MÁS, mint a sajátja. Ezt el kellene fogadni, és máris egy szebb hely lenne a világ.

2017. jún. 24. 13:44
 7/14 piriiiii ***** válasza:
A négyesnek a !!hozzászólása alapján!! pedig sejtelme sincs az egészről. Ő azt hiszem, csak annyit fogott fel az egészből, hogy "ÉN", amit rögtön az egoizmussal hozott párhuzamba.
2017. jún. 24. 13:46
 8/14 piriiiii ***** válasza:

Márpedig de, létezik a másik embernek is tudata, amin keresztül érzékeli a világot, és az emberi létezés mivoltából eredően az a tudat és az az érzékelés MÁS, mint a sajátja.

Ezt helyesbíteném, sajátja helyett inkább az "enyém" a megfelelő szó.

2017. jún. 24. 13:48
 9/14 anonim ***** válasza:

"nem a hagyományos értelemben vett vallás"

Nem bizony!

Igencsak furán venné ki magát, ha ebből valaki vallást akarna csinálni, nem?

EZ EGY HIT.

Nem csak ideológia, hanem hit.

"A szolipszizmus szerint, azt írják, hogy így rajtam kívül, az én tudatomon kívül nem is létezik semmi más a világon. De ezt nem szó szerint kell venni, szerintem legalábbis."

DE!

EGÉSZEN PONTOSAN szó szerint kell venni!

"De, létezik a világ (májá, illúzió ugyan), csak a tudat számára nem."

Ez pedig nem a szolipszizmus, hanem van egy ilyen keleti hit.

E szerint a valóságot te képtelen vagy érzékelni, mert az érzékszerveid mind torzítanak és a májá fátyol eltakarja előled a valóságot.

Ez a hit csak azt felejti el, hogy:

1: sok működő módszer létezik az élőlényekben, ami ezt a torzítást csökkenti,

2: a tudomány pedig újabb, NAGYON hatékony módszereket használ a többi torzítás felderítésére és csökkentésére.

Ezen kívül létezik hibabecslés is, amivel meg lehet mondani a hiba tartományát. Ilyen alapon mondhatjuk, hogy ugyan nem ismerjük pontosan az igazságot, de az tuti, hogy egy minimum és egy maximum között OTT VAN.

2017. jún. 25. 21:04
 10/14 piriiiii ***** válasza:
Én úgy veszem, ahogyan én szeretném, szerintem pont erről szól a szolipszizmus, és ettől olyan f asza. :) Te pedig fogadd ezt el, ahogy én is elfogadom a tiédet, és el is gondolkodom rajta, hátha igazad van.
2017. jún. 26. 15:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!