Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A mai világban, hogy lehet...

A mai világban, hogy lehet legális a vallás?

Figyelt kérdés

Főként a monoteista vallások azon belül is a kereszténység bármely ága.

(A szektákat és a radikális "vallásokat" most ne vegyük ide)

2017. ápr. 19. 16:44
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%
Ha már így kérdezed, milyen érveid vannak arra, hogy ne legyen legális?
2017. ápr. 19. 21:18
 12/26 anonim ***** válasza:
8%

nem az a probléma hogy legális

a probléma ott kezdődik ha KÖTELEZŐ

pl vasárnapi boltzár, kötelező hittan az iskolákba, több templom van mint orvos stb

nem izgat ki mire pazarolja a szabadidejét, valóban bosszantó hogy 100 ember elmegy vasárnap és a világ jobbá tételéért imádkozik egy órát

ha azt az egy órát az a 100 ember szemétszedésre, a közterek rendbetételére stb fordítanák még lehet hogy nem is nézném őket ostobának, de így?

érdekes hogy a telekinetika pl minden általam ismert vallás szerint hülyeség!!, ennek ellenére a gondolatukkal akarják jobbá tenni a világot

a minimum az lenne amúgy hogy önként elmennek a templomba járók pl önkéntes ápolónak, szemétszedőnek stb főleg hogy amit a vallásuk vezetői adókedvezményként élveznek és persze az egyházuk is azt lehetne költeni értelmes dolgokra is

igen sok az éhező gyermek de a papok csak molesztálni szeretik őket meg kulcscsomóval dobálni pedig simán járhatnának egy lerúgott ladával de a bmw jobban viszi az üdvösséget ezek szerint

2017. ápr. 19. 21:22
 13/26 anonim ***** válasza:
100%

Demagógia felsőfokon, a vallási fanatikusok és a nagyvezír is tanulhatna, még átütőbb lenne akkor a propaganda...

Miért nem tanultál orvosnak, hogy több legyen belőlük? Hetente hány órát töltesz önkéntes szemétszedéssel? Fizetésed hány százalékát fordítod a szegények gondozására?

Ha máskotól ennyire elvárod és felrovod nekik, hogy nem csinálják (bár biztos többet tesznek ezen dolgokért, mint te), akkor te mennyire jeleskedsz ezekben?

2017. ápr. 19. 21:42
 14/26 anonim ***** válasza:
11%

kedves 13 as

12 es válaszoló lennék

"Miért nem tanultál orvosnak?"

nem vonzanak a belek és a hálapénz is távol áll tőlem, más hivatást választottam, köszönöm jól megvagyok vele

"Hetente hány órát töltesz önkéntes szemétszedéssel?"

nulla, nem szedek szemetet, nekem bőven elég a játszóteret rendbe rakni évente kétszer

"Fizetésed hány százalékát fordítod a szegények gondozására? "

többet mint szeretnék (adó), lehet ha az egyházad is adózna az én adóterhem IS lejjebb mehetne, lehet hogy nem de akkor nem nekünk kéne rendbe rakni a játszóteret mert láthatóan az országnak csak adókedvezményre telik festékre, csavarra, láncra a hintához stb már nem futja

"Ha máskotól ennyire elvárod és felrovod nekik, hogy nem csinálják (bár biztos többet tesznek ezen dolgokért, mint te), akkor te mennyire jeleskedsz ezekben?"

döntsd el magad, a jövő hónapban tervezzük a szakadt hintalánc cseréjét, a törött mászókadeszka lecserélését , a homokozót is át kéne "szitálni" kicsit sok benne már a retek, a padlap is cserére szorulna de inkább a mi popónkat törje a darabokban lévő pad mint a gyerekek ne tudjanak mászókázni az ugyancsak törött mászókán

szívesen látunk téged is!!! tudom pénzed nincs rá mert elviszi az egyházad de csak van két hasznos kezed nem?

hozz magadnak uzsit, innivalót

kesztyűt, lapátot, ásót, "szitát" szívesen biztosítunk számodra is

a poén kedvéért 50 méterre lakok egy kimondottan csak és kizárólag egyházi ált.isk. mellett

szülők jönnek-mennek nézik mit csinálunk, még egyetlen egy kedves hívő szülő sem tolta ide az ájtatos testét segíteni, viszont rettentően élvezik hogy megcsináljuk így hozhatják suli után a gyerekeket játszani természetesen a szép "új" játszótérre

remélem kielégítő volt a válaszom, amennyiben nem, (amikor természetesen nem jössz mert elmorzsolódna a rózsafüzéred) szívesen válaszolok, addig is szép napot kívánok neked

2017. ápr. 19. 22:27
 15/26 anonim ***** válasza:

A mai világban, hogy lehet legális a vallás?

Mielött mindenki nekem esne, üljünk le és gondolkozzunk el egy kicsit.

Én, mint egy monoteista vallást gyakorló hívő mondom, hogy kissé értelmezhetetlen számomra a kérdés.

Úgy gondolom, hogy nagy kiváltság és szabadság az, hogy ma úgy gyakorolhatom a vallásomat, hogy az nem von maga mögé következményeket. Nem rughatnak ki értea munkahelyemről, nem lőhetnek bele érte a dunába és nem bélyegezhetnek meg érte.

Én soha nem különböztetnék meg magamtól, nem tartanám magamat magasabb rangúnak a másiknál. Úgy gondolom, hogy amekkora szabadságom van nekem azt gondolni a világ keletkezéséről amit akarok, hogy amekkora szabadságom van hinni, vagy nem hinni egy, vagy több létező istenben, ugyan akkora joga van hozzá minden embertársamnak is.

Hiszek a szólásszabadságban. Hiszek a vallásszabadságban.

Számomra azt jelenti a vélemény nyilvánítási szabadság, hogy az a vélemény is fontos nekem és tiszteletben tartom, amivel nem feltétlenül értek egyet. Soha nem fogom erővel és erőszakkal, más emberek jogainak a megvonásával fitoktatni a véleményemet.

Én értem magát a kérdést. Hiszen nem minden ember gondolkodik e szerint. Amit eddig leírtam egészen liberálisnak hangozhat, de azért pár dolgot meg kell, hogy még említsek.

Annyiba értem a kérdést, hogy a történelem során előfordult nem egyszer, hogy a katolikus egyház megpróbálta erőszakkal rávenni az embereket arra, hogy higgyenek valamiben, amiben eddig nem. Tudjuk, mi történt a keresztes háborúk ideje alatt. Egy igazi szörnyűség.

Ezt én nem róvom fel a mai katolikus ismerőseimnek. Nyilván valóan ők is tanultak róla az iskolában. Csak azért konfliktust generálni, hogy fokozzam az ellentéteket felesleges. Ennek ellenére nyílván én sose fogok szentként gondolni a pápára, és ,melyen megvetem, hogy az emberek így tekintenek egy embertársukra. De ha lenne rá hatalmam sem tiltanám meg nekik sohasem.

Mindenkinek joga van hinni a saját hülyeségeiben, és mindenkinek joga van hülyének nézni a másikat.

Egy dolgot ezzel kapcsolatban viszont kiemelnék:

sérteni mások jogait azért mert te hiszel valamiben nem valami ildomos.

Számomra például hihetetlenül zavaró, ahogyan a meleg kérdéshez áll a társadalom. Neked minden jogod meg van hozzá, hogy olyan nemi életet éljél, amilyet akarsz. Hogy egy olyan istenben higgyél, aki így is szeret téged. Én ezért nem fogok neked menni egy Bibliával. Mint embertársamat tisztelni foglak és nem foglak akadályozni téged. Azért, mert nem értünk egyet valamiben, még nem kell, hogy bármelyikünk nézete érvényesüljön a másik felett.

De minndig mehetünk el ebben a játszmában?

Én jogomnak érzem azt, hogy a gyermekemet úgy neveljem fel, hogy a férfi és nő közti házasság a normális.

Ettől én homofób lettem? Nem.

Pusztán elvárom, hogy amennyire én nem sértem a jogait, annyira ő se sértse az enyéimet. Ne bélyegezzen meg engem, és ne utasítson el engem. Ugyan úgy, ahogyan én sem teszem ezt vele.

Ezek lebbének hát a társadalmi lét alapelvei szerintem.

Ne tartson senki sem naívnak. Látom, hogy ez a fajta együttműködés messze nincs meg egyik oldalról sem.

Mindeközben én próbálok jó ember lenni, nem korlátozni embertársaim jogait és hű maradni ahhoz a tudáshoz, amivel rendelkezem, függetlenül attól, hogy ez honnan származik.

És igen, kikérem magamnak, hogy bárki a valásszabadságomban korlátozni akarjon engem.

De hogyha ki is fejti ezt a nézetét, amit szabadon megtehet, legyen kedves intelligens módon feltenni egy kérdést. Végiggondolva, az érveit átadva.

Az egyetlen dolog ami számon kérek minden embertől, hogy legyen képes leülni a fenekére és gondolkodni.

2017. ápr. 19. 22:50
 16/26 anonim ***** válasza:
95%

Miből gondolod, hogy én például nem csinálok semmit, csak te meg más ateisták? Gondolom arra a játszótérre leviszed játszani a gyereket, így ti is használjátok. Ha én rendszeresen használok valamit, akkor elvárható, hogy tegyek is érte. Amennyiben nincs gyerek és csak puszta önzetlenségből segítkezel a játszótér rendbetételében, akkor az valóban nemes és dícséretes dolog.

A többi kérdésre nem is vártam mást. Valamiért sejtettem, hogy nem szedsz önkéntesen szemetet, nem ajánlod fel a fizetésed egy részét karitatív célokra, de másoktól (legyen szervezet vagy személy) elvárnád...

Ne várd el, hogy kétszeresen adózzunk az egyháznak adott adományok után. Ez nem TAO támogatás, amit le lehet vonni adóból, hanem már az adózott forintokból adunk. Amire pedig az egyház költi, szintén benne van az árban az áfa. Picit érdekesen látod, neked csökkenjen az adód, más meg adózzon kétszeresen.

2017. ápr. 19. 23:06
 17/26 anonim ***** válasza:
24%

Igazából három szót lehet erre mondani:

- hagyomány,

- hatalom,

- szabadság.

Amúgy a vallásnak értelme is van (nem, nem az isten, hanem a közösség ereje).

Csak megemlíteném, hogy a szabadság NEM a vallásnak köszönhető! Ha a valláson múlna, nyoma nem lenne itt, sem sehol, vallásszabadságnak!

2017. ápr. 20. 01:18
 18/26 anonim ***** válasza:
75%

"A mai világban, hogy lehet legális a vallás?"

:))))) A híres liberális tolerancia. Bár ők csak a szodómiát és a pedofíliát tolerálják/propagálják. Ja, meg a munkakerülést

"Főként a monoteista vallások azon belül is a kereszténység bármely ága."

Tudjuk, bármi jöhet, csak ne Jézus ...

2017. ápr. 20. 08:47
 19/26 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

"A Magyarországon működő vallási közösségek a társadalom kiemelkedő fontosságú értékhordozó és közösségteremtő tényezői, amelyek hitéleti tevékenységük mellett, nevelési, oktatási, felsőoktatási, egészségügyi, karitatív, szociális, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi, valamint kulturális, környezetvédelmi, sport- és más tevékenységükkel...jelentős szerepet töltenek be az ország és a nemzet életében...Mindenkinek joga van a lelkiismeret és a vallás szabadságához." (2011. évi CCVI. törvény)

A vallásszabadságot az emberi jogok egyetemes nyilatkozata is deklarálja:

18. cikk

„Minden személynek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához, ez a jog magában foglalja a vallás és a meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy a meggyőződésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben oktatás, gyakorlás és szertartások végzése útján való kifejezésre juttatásának jogát.”

Üdv. Péter

2017. ápr. 20. 09:01
 20/26 anonim ***** válasza:
82%
Ha illegális lenne a vallás, akkor mivel büntetnéd?
2017. ápr. 20. 11:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!