Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikusoknál csak az újraház...

Katolikusoknál csak az újraházasodottak nem áldozhatnak, vagy a házasság nélkül együtt élőktől, vagy más bűnös életmódot folytatóktól is megvonják az áldozás lehetőségét?

Figyelt kérdés

2017. ápr. 17. 13:08
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Úgy tudom,a gyilkosságot megbocsájtják,de a házasságtörést nem.Ezért választotta sok uralkodó,a megunt,vagy eleve útált felesége meggyilkolását,a válás helyett.
2017. máj. 8. 17:22
 12/16 anonim ***** válasza:
A házasságtörés (paráznaság) és a válás nem ugyan az. VIII. Henrik pedig azután is kivégezte feleségét, miután kivált az Egyházból, ezért ez az indok gyenge lábakon áll. Amelyik király másra vágyott, ágyasa lett, ezért nem ölte meg senki a feleségét. VIII. Henrik se ölte meg Aragóniai Katalint, aki a valódi felesége volt. Nem beszélve arról a hatalmas politikai kockázatról, amit az ilyesmi okozott volna.
2017. máj. 8. 19:15
 13/16 anonim ***** válasza:

12.Hsz!

Ezzel azt akarod mondani,hogy a RKE ugyanúgy kiszolgálja a szentségeket az újraházasodottaknak,házasságon kívül együttélőknek,mint a reformátusok?

2017. máj. 9. 01:17
 14/16 anonim ***** válasza:
Nem látom, hogy hol írtam bármi hasonlót. Csak egyszerűen cáfoltam az elméletedet, miszerint a megunt feleségeket ölették a királyok a válás titalma miatt. Ami elég nagy badarság. Igazából egy példát se tudnál rá hozni szerintem. Persze én sem ismerem az összes uralkodó életrajzát.
2017. máj. 9. 18:44
 15/16 anonim ***** válasza:
Valószínűleg nem jutott el a tudatodig a párhuzam,hogy a RK egyház nem bocsájtja meg a válást,és nem szolgáltatja ki a szentségeket az elváltaknak,de megbocsájt a gyilkosságért.
2017. máj. 9. 19:10
 16/16 anonim ***** válasza:

Valószínűleg a te tudatodig nem jutott el, hogy nincs közte semmi párhuzam és hülyeségeket írsz.

Maga a válás, mint fogalom, nem létezik az Egyházon belül, mert Krisztus egészen világosan kifejtette, hogy elválni nem lehet. Na már most, ha valaki nem jön ki férjével (pl. veri őt), és külön megy, az nem válás (még ha polgári törvények szerint el is válik), ezért azt nem kell meggyónnia, nincs mit megbocsájtani, magához veheti az Eukarisztiát.

Ha ezen különköltözés után hozzámegy polgári eskövőn valakihez vagy csak együtt él mással, akkor egyházilag házasságot tör, mert Isten szemében még házas. Mivel együtt él mással, itt a bűn folyamatos, úgymond állapottá válik. Most ha ezt meggyónja, akkor két dolog lehetséges. Őszintén megbánta, megszünteti a bűnös állapotot, így újra áldozhat. Nem bánta meg őszintén, továbbra is folyamatos házasságtörésben él, nem áldozhat.

A gyilkosság meg nem olyan, hogy bemész, meggyónsz és mintha mi sem történt volna. A feloldozás csak püspöki engedéllyel adható meg, és számos feltétele van.

Szóval ezt a kettőt így összehasonlítani nagy tudatlanságra vall. Máskor olvass előbb utána...

2017. máj. 9. 19:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!