Egyszer a Karácsony is a Húsvét "sorsára"jut?
Én úgy vettem észre,hogy a Húsvétot már nem nagyon ünneplik.
Mikor kisgyerek voltam,15-20 éve,akkor még sokan őrizték ezt a hagyományt.
Locsolkodás,sütés-főzés,pénzt adtak a locsolóknak vagy tojást.
Ma már úgy látom ez nem nagyon divat.
Egyszer szerintetek a Karácsonnyal is hasonló lesz a helyzet?
Nem gondolnám. Karácsonyt már annyira megülte vásrlási és ajándékozási láz, hogy ekkora bevételt nem hagyna a kereskedelem kiesni. Amerikában például már jellemzően a télapó hozza az ajándékot karácsonykor és az ünnep eredete teljesen háttérbe szorult. Szerencsére Európára ez még nem annyira jellemző.
Húsvét esetében nem fenyegeti ekkora veszély a kereskedelmet, ilyenkor nem szokás nagyobb ajándékokat sem adni. A "nyuszi hozza az ajándékot" pedig túl eröltetett szerintem. Ez az ünnep nem, vagy csak nagyon nehezen értelmezhető keresztény eredete nélkül, ünneplése ezért szorul vissza.
Én nem tapasztalom azt sem, hogy a Húsvét kihalna. Nálunk mindig is szokás volt locsolkodni, nőrokonokat automatikusan, de ha akkortájt meglátogatunk bárki mást, aki nőből van, meglocsoljuk. Húsvéti vacsorát is szoktunk enni, mi szombat este tartjuk "feltámadásvacsora" néven, nagyjából a szokásos húsvéti vacsorának felel meg (sonka, torma, tojás, sajt, zöldségek stb.), kis extrával: az első tojásokat, amiket kiszedünk, mindannyian felvágjuk annyi darabra, ahányan ülünk az asztalnál, és úgy csereberéljük a darabokat egymás között, hogy a végén mindenki előtt 1-1 darab legyen mindenki tojásából. (Mondani nehezebb, mint csinálni.) Gyerekeknek jön a nyuszi is (sőt még nekem is, pedig 21 vagyok :D), és a környezetemben is azt látom, hogy ez így zajlik. Mondjuk ismerek olyan "családot", akik nem tartják, de ők semmit nem ünnepelnek, se húsvétot, se karácsonyt, se születésnapot... :/
Nem vagyunk vallásosak amúgy.
A húsvét lényege NEM a locsolkodás és a nyúl tojta tojás!
A húsvét lényege Jézus Krisztus kereszthalála és feltámadása.
A húsvét már régen kezd a karácsony sorsára jutni. Az ünnep eredeti jelentését elhanyagolva régóta a nyusziról és a locsolkodásról szól.
Már csak az hiányzik, hogy a húsvétra is olyan szabályozást vezessenek be az amcsik, mint a karácsonyra és teljes lesz a kép...
Én most a szokásokra gondolok,nem az ünnep eredetére.
A legtöbb embernek amúgy is csak annyit jelentenek az ünnepek,hogy nem kell dolgozni.
Szerintem a karácsony nem fog a húsvét sorsára jutni. Nyilván most ezeknek az ünnepeknek a világi (nem vallásos) részét nézzük. A karácsonyt annyira szereti mindenki, olyan ünnepi hangulata van, hogy a vallástalan embereknek is az egyik kedvenc ünnepe. Ellenben a húsvéti szokások már nem nagyon állják meg a helyüket a mai világban. Régen, amikor 20 éves korára már mindenki házas volt, akkor korosztály szerint is elkülönültek egymástól a "lányok" és az "asszonyok". A "lányok" tehát általában 20 év alattiak voltak, akiket meglocsoltak a "legények", vagyis azok a fiatal fiúk, akik még nem nősültek meg. Tehát be volt skatulyázva mindenki valamelyik csoportba, így volt értelme a locsolkodásnak, amikor a legények elindultak húsvét reggelén, végigjárták a "lányos házakat". Ráadásul régen a rokonok, falubeliek is többet jártak egymáshoz, erősebbek voltak a kapcsolatok.
Ma viszont már nincsenek "legények" meg "lányok", van aki csak 35 évesen házasodik, miután karriert épít, meg aztán a rokoni kapcsolatok sem olyan erősek, s mivel a legtöbben még az 500 m-re levő boltba is autóval mennek, így az emberek sem találkoznak annyit egymással. Akik még tartják a locsolkodási szokásokat, azok számára is egy fölösleges jópofizás, így egyre többen választják azt, hogy húsvéthétfőn autóba ülnek és elhúznak otthonról.
Ugyanez a helyzet a búcsúkkal is. Régen nagy hagyományai voltak, a rokonok elmentek egymáshoz, együtt elmentek a templomba, hazaérve ünnepi ebéd, délután pedig ki a búcsúba (vagyis a kirakodóvásárra, ringispilekhez), mert régen egy faluban óriási dolognak számított, hogy ennyi mindent tudtak egy helyen vásárolni. Ma viszont már semmiből nem tart autóval vagy busszal beszaladni a legközelebbi város hypermarketébe, ahol bármit meg lehet venni, így a mindenféle giccseket eladó árus már nem nagyon vonz senkit.
Persze mindezen ünnepek vallási része erősen él. A húsvéti szokásokat én is gyűlölöm, viszont a templomban annál nagyobb átéléssel ünneplem meg a húsvétot.
Kikopnak szép lassan, de előbb-utóbb minden vallásnak ez lesz a sorsa.
Régen amit nem értettek a vallásra fogták, azóta meg nagyon sok mindent megmagyaráztak tudományosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!