Mit tudtok a Neokatekumenális Út-ról? (Katolikus lelkiségi mozgalom)
Mennyire van ez elterjedve Magyarországon?
Ez egy eretnekség lenne a Katolikus egyházon belül?
Esetleg ha valaki ismer ilyen közösséget, mi a véleménye róluk?
Nem eretnekség, de a mozgalom liturgiáját elég erős és jogos kritika érte pár éve. Nem tudom ezen változtattak-e azóta.
Nem ismerek személyesen ilyen közösséget, de van több is Magyarországon.
Én egy ilyen közöségbe járok. Nincs nagyon elterjedve szerintem, de azért elég szép számban vannak közösségek Magyaroszágon. Nem számít eretnekségnek. Sokat szamít a plébánia hozzáállása a dologhoz, hiszen hozzájuk tartozunk, ez nem egy különálló szekta. Ez előző püspök támogatta, a jelenlegi nem igazán, szóval ez személyfüggő.
Ha van kérdésed, akkor írj privátban hátha tudok válaszolni. :)
A katekumenátus az őskeresztényeknél a pogány megkeresztelkedni kívánó emberek bevezetése volt a keresztény hitbe. Ez a kereszténység államvallássá válása után feleslegessé vált, hiszen mindenki gyerekkorától kezdve a keresztény szokások szerint élt, járt a templomba, a kereszténység az élet részévé vált.
Az utóbbi 100 évben egyre nő a száma azoknak, akik minimális, vagy semmilyen keresztény nevelést nem kaptak. A Neokatekumenális Út egyfajta bevezetés a felnőtt kereszténységbe különböző szakaszokon keresztül. A legnagyobb hangsúly a keresztény közösségen, a hivatás megtalálásán és megélésén (papság, házasság), a hit továbbadásán a családban, és az evangelizáción van, ami a jó hír eljuttatása az emberekhez.
A Neokatekumenális Út a Katolikus Egyházzal és a pápával teljes egységben van, a végleges statútumot (ami egyfajta szabályzat) Benedek pápa szentesítette, azelőtt ideiglenes engedéllyel működött a mozgalom.
A plébánián működő közösség a plébánosnak van alárendelve, egyházmegyei szinten pedig a püspöknek. Magyarországon 20-25 plébánián van jelen az Út, ebből 5 budapesti. Én nagyjából 12 éve járok közösségbe, ahol rengeteg ajándékot kaptam, és egyre inkább tapasztalom Isten vezetését az életemben.
A Wikipédia cikke azoknak, akiket jobban érdekel, illetve szívesen válaszolok, ha van további kérdés.
Az öcsém tagja. SZEKTA! Én is jártam valamikor, de nem tetszett, hogy mielőtt elköteleződnék, semmit sem tudok a hit-lelkiség háttérről, a tanításról, aztán amiatt hagytam ott, mert állították, hogy "Isten a bűnöst szereti!". Szerintem a bűnöst is, azaz annak ellenére, hogy bűnös vagyok, DE NEM AZÉRT szeret, mert bűnös vagyok.
A miséjük sok eretnek jelleget visel, az Eucharisztiát nem tisztelik igazán.
Nézd meg: [link] (Schneider püspök)
vagy: www.katolikus-honlap/Eretnekségek a neokatekumenátusban
Csb
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!