Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova tanúi dokumentálják a...

Ozmium42 kérdése:

Jehova tanúi dokumentálják a történelmüket?

Figyelt kérdés
Arra lennék kíváncsi például, hogy Magyarországra hogy jutott el az egyház híre, hogyan toborozták az első tagokat, mikor, hol volt először ilyen közösség, stb.
2017. márc. 19. 21:00
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
64%

89 óta vannak itt.

Ha más nem ennyi jó volt az előző rendszerben, hogy az ilyen bűnöző szektákat nem engedték be.

2017. márc. 19. 22:56
 2/13 anonim ***** válasza:

Az első válaszoló azt írta le mikortól van engedélyezve, ám azt nem tudja, hogy voltak akik már 1940-es években keresztelkedtek meg titokban,

Úgy jutott el, ahogy a többi országba is, ahol már az első és a második világháború után is voltak testvérek.

jól lehet a 2. nagy háború idején sok testvérünket deportálták a koncentrációs táborokba, ahol többen meghaltak, jól lehet az Izraeliták számához képest elenyészőnek számít, de ha jól belegondolunk, minden ember élet drága.

Pl Szabó Bertalan, illetve Deli Lajos akit lefejeztek 20 évesen a hitéért, Bertalan Golyó általi halál büntetést kapott.

2017. márc. 20. 05:50
 3/13 anonim ***** válasza:

S nem volt mindig betiltva, 1939. december 13-án Magyarországon is betiltották munkájukat.

Bartha András, 1938-ban már szolgált,

Ha a papság nem tudta elérni, hogy bizonyos köztisztviselők az akaratuk szerint tegyenek, akkor más eszközökhöz folyamodtak. Az 1939-es Évkönyv [ang.] erről számolt be: „A testvérek verésére és bántalmazására gyakran vakmerő embereket bujtanak fel, és fizetnek nekik ezért. Tudomásunk van arról, hogy némely településen a helyi pap minden ilyen felbérelt embernek tíz kiló dohányt ajándékozott, cserébe azért, hogy hamisan tanúskodtak

Ugyanebben az évben két internálótábort állítottak fel az országban, az egyiket 30 kilométerre Budapesttől, a másikat Magyarország délnyugati részén, Nagykanizsa városában, 26 kilométerre a jugoszláv határtól. A táborok hamarosan megteltek úgynevezett megbízhatatlan elemekkel — közbűntényesekkel, kommunistákkal és Jehova Tanúival, akik ellen az volt a vád, hogy veszélyeztetik a társadalmat.

Magyarország 1940 augusztusában bekebelezte Erdély (Románia) egy részét. A következő évben felerősödött az üldözés ezen a területen. Az erdélyi Clujban egy másik internálótábort állítottak fel, és testvérek, testvérnők százait hozták ebbe a táborba — fiatalt és időst egyaránt. A későbbiekben az ottani Tanúknak sok kegyetlenséget kellett elszenvedniük, mert nem tagadták meg hitüket, és nem tértek vissza korábbi vallásukhoz.

Jehova Tanúi helyzete még veszélyesebbé vált 1941. június 27-én, amikor Magyarország csatlakozott a Szovjetunió elleni háborúhoz. Ez sok megpróbáltatást hozott rájuk a katonai szolgálat megtagadásával kapcsolatban.

2017. márc. 20. 05:57
 4/13 anonim ***** válasza:

Apácák a börtönőrök

A testvérnőket általában a budapesti Conti utcai kémelhárító börtönbe internálták. Azokat, akiket három évre vagy hosszabb időre ítéltek, átszállították a márianosztrai (a mi Máriánk) női fegyintézetbe, a szlovák határ közelében egy faluba, ahol apácák voltak a börtönőrök, akik nagyon gonoszul bántak testvérnőinkkel. Olyan Tanúkat is hoztak ide, akik korábban már más börtönökben voltak.

2017. márc. 20. 06:01
 5/13 anonim ***** válasza:

A bibliai igazság magvait már az első világháború előtt elvetették Kelet-Európában, és közülük néhány gyökeret vert. 1908-ban Benedek Andrásné, egy szerény magyar asszony visszatért az Osztrák—Magyar Monarchia területére, hogy másokkal is megossza azokat a jó dolgokat, melyeket megtanult.

Szabó Károly és Kiss József szintén visszajöttek az országba, és különösen azokon a területeken terjesztették a bibliai igazságot, melyek később Románia és Csehszlovákia részeként váltak ismertté. A dühös papság heves ellenállása ellenére tanulmányozási csoportok jöttek létre, és kiterjedt tanúskodás folyt. Mások is csatlakoztak hozzájuk nyilvános kijelentést téve hitükről, így 1935-re a Királyság-hirdetők csapata 348-ra növekedett Magyarországon.

Románia majdnem kétszer akkora lett, amikor az I. világháborút követően a győztesek átalakították Európa térképét. A jelentések arról számoltak be, hogy ebben a megnagyobbított országban 1920-ban körülbelül 150 csoportja volt a Bibliakutatóknak, melyekhez 1700 személy tartozott

1925-ben 4185 jelenlevő volt az Emlékünnepen

Dóber János, aki úgy ismerte meg az igazságot, hogy jelen volt Russell testvér egyik 1910-ben tartott előadásán, Nyugat-Magyarországra ment, és nagy lelkesedéssel látott neki a prédikálásnak Zalaudvarnokon. Igen rövid időn belül egy csoport alakult, és Dóber testvér buzgó vezetésével ez a csoport prédikált az összes környező városban és faluban.

A magyar hatóságok 1942 augusztusában elhatározták, hogy felszámolják Jehova Tanúit. Ezért tíz gyűjtőhelyet állítottak fel, ahova összegyűjtötték a Tanúkat — férfiakat, asszonyokat, fiatalokat, időseket egyaránt. Még azokat a személyeket is ezekre a helyekre hurcolták, akik nem voltak megkeresztelve, de köztudomású volt, hogy kapcsolatban állnak Jehova Tanúival.

Budapestről és környékéről a Tanúkat Alag községébe, egy versenylóistállóba vitték. Az istálló hosszában a falak mellett két oldalt szalma volt leszórva; a testvérek és testvérnők ezen aludtak éjszaka. Ha éjjel valaki egyszerűen csak meg akart fordulni a másik oldalára, hivatalos engedélyt kellett kérnie az őröktől. Nappal fapadokon kellett egymás mellett ülniük a fal felé fordulva, és csendőrök járkáltak fel-alá az istállóban feltűzött szuronyokkal. Beszélgetni nem volt szabad.

Az istálló szomszédságában volt egy kisebb helyiség, ahol a nyomozók a „kihallgatásokat” végezték a Juhász István és Juhász Antal testvérpár vezetésével. Olyan módszerekkel kínozták a testvéreket, amelyek közül némelyik túl lealacsonyító ahhoz, hogy nyomtatásban közöljük.

Nem kímélték a testvérnőket sem. Az egyik testvérnőnek a saját harisnyájával betömték a száját, hogy tompítsák kiáltásait. Azután a padlón hasra fektették, az egyik nyomozó ráült, és felemelve tartotta a lábát, míg a másik nyomozó könyörtelenül ütötte a talpát. Az ütések és a nyögések hangja tisztán áthallatszott abba a helyiségbe, ahol a testvérek voltak.

HAFFNER ERZSÉBET

ÉVA JOSEFSSON

Egy ötgyermekes zsidó család legidősebb gyermeke voltam. Édesanyám nem volt megelégedve a judaizmussal, ezért kezdett megvizsgálni más vallásokat. Így találkozott Slézinger Erzsébettel, egy másik zsidó asszonnyal, aki szintén kutatta a Biblia igazságát. Erzsébet segített édesanyámnak, hogy kapcsolatba kerüljön Jehova Tanúival, és így én is komolyan érdeklődni kezdtem a bibliai tanítások után. Rövid időn belül kezdtem megosztani másokkal, amit tanultam.

Amikor 18 éves lettem, 1941 nyarán szimbolizáltam Jehova Istennek tett önátadásomat, és megkeresztelkedtem a Dunában.

csendőrségen leborotválták a hajamat, és meztelenül kellett állnom csaknem egy tucat csendőr előtt. Kihallgattak, azt akarták tudni, ki a vezetőnk Magyarországon. Elmondtam, hogy nekünk nincs más vezetőnk, csak Jézus Krisztus. Akkor gumibottal kegyetlenül megvertek, én azonban nem árultam el keresztény testvéreimet.

Ezután összekötözték a lábaimat, a kezeimet pedig a fejem fölé tartották, és azokat is összekötözték. Azután — egy csendőr kivételével — mindannyian megerőszakoltak, egyik a másik után. Olyan szorosan kötöztek meg, hogy három évvel később még mindig látszott a nyoma a csuklómon. Annyira kegyetlenkedtek velem, hogy utána két hétig az alagsorban rejtegettek, amíg a legsúlyosabb sérüléseim nagyjából meggyógyultak.

2017. márc. 20. 06:09
 6/13 anonim ***** válasza:

EMLÉKTÁBLA-AVATÁSRA került sor a nyugat-magyarországi Körmenden 2002. március 7-én. A tábla három Jehova Tanúja emlékére készült, akiket a nácik végeztek ki 1945-ben.

Az emléktáblát a nyilvános kivégzések helyszínén, a Hunyadi utcában helyezték el, egy olyan épület falán, mely ma tűzoltóságként működik. Az emléktáblán ez olvasható: „Hittestvéreink emlékére, akiket 1945 márciusában kivégeztek, mert lelkiismereti okból megtagadták a katonai szolgálatot. Hőnisch Antal (1911—1945), Szabó Bertalan (1921—1945), Zsondor János (1923—1945). 2002, Jehova Tanúi”.

2017. márc. 20. 06:11
 7/13 KZitus ***** válasza:

Szia

Budapesten, a Bételben megnézheted a tanúk magyarországi történelmét - ha van kedved.

2017. márc. 20. 08:46
 8/13 anonim ***** válasza:
88%

Living azert egy kicsit pontositxunk:

"Magyarország 1940 augusztusában bekebelezte Erdély (Románia) egy részét."

Nem bekebelezte hanem viszakapta egy reszet hisxz Erdely mindig is Magyarorszag resze volt.Maga a nev is foldrajzi nev nem beszelve Kolozsvarrol amit illene magyarul irnod...

Na mindegy de ha ennyire nem vagy tisztaba a neped tortenelmevel akkor azon se csodalkoznek hogy pontatlan ismereteid vannak a tanuk tortenelmevel kapcsolatban....

Pedig fontos a pontos ismeret ezert erdekes ha masoltad az evkonyvbol hogy a tanuk menyire ismetlik a rablo allamok ortenelem hamisitasat ezaltal igy a tanuk sajat magukrol allitanak ki szegenysegi bizonyitvanyt...

A tanuk tudomasom szerint az elso vilaghaboru utani felfordulast kovetoen jelentek meg es ezt sokan hagytak hisz kivaloan bomlasztottak a kozossegeket es a diktatum utan fontos volt ez a tevekenyseg hisz rettegtek a kornyexo allamok egy ontudatos eros Magyarorszagtol.Ezert ha vallasi alapon sikerul baratsagokat kozossegeket felbontani akkor kordaba lehet tartani a kirablott nemzetet...

2017. márc. 20. 16:40
 9/13 lilla64 ***** válasza:
80%
Ez a ''történelem",szórol-szóra az egyik évkönyvből van kimásolva.Hogy apácák őrizték a rabokat ez azért elég hihetetlen.
2017. márc. 20. 18:21
 10/13 anonim ***** válasza:
Nem hihetetlen, hanem hazugság. Volt idő, amikor mindennek utána néztem, amit leírtak és minden hazugság volt.
2017. márc. 20. 18:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!