Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan lehetne összeházasodnun...

Hogyan lehetne összeházasodnunk katolikus templomban?

Figyelt kérdés

Mind a ketten elváltunk, a páromnak volt templomi esküvője is, emiatt nem kap új keresztlevelet hogy ismét templomban házasodhasson, az egyházi házasság felbontása pedig több mint egy évet venne igénybe ami nekünk nem igazán jó.

Van erre valami megoldás? Esetleg az egyház anyagi javakkal történő támogatása? (Számla nélkül persze) 😉

2017. márc. 16. 15:44
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

Az hogy én nem vagyok megkeresztelve nem gond, attól házasodhatnánk.

A párom nem Magyarországon ment férjhez templomban, elképzelhető hogy így is minden úgy van dokumentálva hogy a magyar katolikus egyház is hozzáfér ezekhez? Hiszen ha azt nézzük a magyar hatóságok egy rossz gyorshajtási bírságot nem tudnak beszedni a román sofőröktől a vacak nemzetközi renfkdszer miatt 😀

2017. márc. 16. 17:27
 12/24 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem vagy megkeresztelve, akkor nem vagy kereszteny. Igy hogy szeretnel katolikus szertartas kereteben hazasodni? :D ezt egy picit rakjatok rendbe, mert egyelore a katolikus egyhaz szemeben egy bigamista es egy pogany szeretne az o templomukban eskudni, ez pedig nem a legjobb ajanlolevel :D. De egyebkent utana neznek persze hogy van-e akadalya a hazassagnak.
2017. márc. 16. 17:38
 13/24 anonim ***** válasza:
100%
Kedves kérdező, azért kérdeztem, hogy tudod e mit ír a Biblia, mert volt egy olyan sejtésem, hogy se neked, se a párodnak semmi köze a kereszténységhez. Ez szimplán akkor a külsőség miatt van, akkor meg édes mindegy milyen templomban veszed el, úgysem számít semmit.
2017. márc. 16. 17:59
 14/24 anonim ***** válasza:
100%

Bizony, az utolsónak igaza van.

A Biblia egyértelműen kimondja: amit Isten egybeköt, ember ne válassza el. tehát a párod Isten szemében most is házas. ez van.

Egyébként miért akartok templomi esküvőt?

2017. márc. 16. 18:19
 15/24 A kérdező kommentje:

12: az hogy én nem vagyok megkeresztelve egyáltalán nem lenne probléma, attól minden további nélkül összeházasodhatnánk.

13: jól sejtetted, fogalmam sincs mit ír a biblia. A borítóján kívül még egy betűt sem olvastam el belőle és egy valószínű így is marad. A párom, és a családja viszont hithű keresztény, de ezt itt nem kell bizonygatnom senkinek sem :)

14: igen a sejtésem az volt hogy valószínűleg nem fog menni. Az egyháznak meg kellene vizsgálnia hogy miért kellene felbontani az előző házasságát és majd egy-két év múlva döntést hoznak.

A párom és a családja mélyen vallásos, nagyon fontos a számukra a templomi szertartás, ahonnan ő származik nagyon sokat adnak az ilyesmire, viszont tisztában van vele hogy sajnos ez nem megoldható. (Magán akció hogy utána kérdezek hátha van valamilyen lehetőség)

2017. márc. 16. 20:26
 16/24 anonim ***** válasza:
100%
Ha tényleg ennyire fontos párodnak a hite, ha neked is fontos a párod, akkor kivárható amíg érvénytelenítik. Persze az sem biztos, hogy megteszik, mert valós és nyomós érv kell az érvénytelenítéshez. A Szentírás elég világosan fogalmaz, nincs olyan, hogy válás. Erre pedig az Egyház is nagyon figyel. A megvesztegetés pedig a rossz vicc kategóriáját súrolja, ilyesmikről az egyházi bíróság dönt, nem egy pap.
2017. márc. 16. 20:35
 17/24 anonim ***** válasza:

"7: és ha nem tudja a katolikus pap hogy már volt házas a párom?"

Tudja, mert ki kell kérni a keresztlevelet, amin meg rajta van, hogy eddig milyen szentségekben részesült az illető. Teljesen mindegy, hogy hol házasodott. Az anyakönyvbe bekerül ott is, ahol keresztelték, és mindegy, hogy milyen ország.

Elég komolyan szabályozza az egyházjog a házasságot, mint ahogy a polgári törvények is a polgári házasságot. Egyházjogilag érvényes házasság után már nem lehet újabb házasságot kötni. Kérni kell az érvénytelenítést, vagy ha nem, akkor bele kell törődni az egyébként házasságtörő kapcsolatba. De ha ez úgyis mindegy, akkor meg minek egyházi esküvő?

2017. márc. 16. 22:09
 18/24 A kérdező kommentje:

A házasság szentségét nem kapták meg, viszont keresztlevelet mégsem kap.

Természetesen nem teljesen mindegy. A páromnak a vallás miatt, nekem pedig a párom miatt.

2017. márc. 16. 22:13
 19/24 KZitus ***** válasza:
55%

Szia

Bocsáss meg, önkéntelenül is felvetődött bennem az írásaid miatt az a kérdés, hányszor lehet a templomban esküdni valamit, azután idő múlva azon filózni, hogyan lehet azt kijátszani?!

Amikor először esküdtél, men gondoltad azy, hogy majd ismét erre kerülhet sor, mint ahogyan most sem gondolod azt! De a lényeges kérdést nem vetetted fel: mit gondol mind erről Isten? Áldása lesz majd a házasságotokon? Vagy gondolod nélküle is sikerre viszed ezt a házasságot?, tudol majd Néküle a házzasságban felmerülő gondokat megoldani? Erre magadnak kell adnod választ, ebben sajnos más nem segíthet.

Érdemes hazugságra építened a házasságodat? Hisz Isten mindent tud, lát.

2017. márc. 17. 09:37
 20/24 A kérdező kommentje:

19: én nem templomban házasodtam...

Kijátszani természetesen nem szeretném, hanem megoldást találni arra hogy templomban házasodjunk ha erre van lehetőség.

A válaszod többi részét pedig nem kommentelném. :) Nem biztos hogy a válaszomnak itt helye van. ;)

2017. márc. 17. 12:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!