A zsidóknál miért kötelező a körülmetélés?
Honnan származik ez a hagyomány?
Isteni sugallatra? Vagy hogy?
Arra nem gondoltak, hogy ha Isten fityma nélkülinek szeretné látni a férfit, akkor úgy teremtette volna?
Nem vagyok zsidó és az őseink között sem volt zsidó. De apósom, férjem, fiam, fiú unokám fityma nélkül született.
Isten így teremtette őket.
Nem csak hagyomány,és nem higéniai okból teszik ezt,hanem Isten amikor az ószövetségben szövetséget kötött Ábrahámmal,elrendelte,hogy minden férfi a szövetség részeként legyen körülmetélve 8 napos korában.
Mózes 1.könyve 17/11
És metéljétek körül a ti férfitestetek bőrének elejét és ez lesz a közöttem és közöttetek való szövetségnek jele.
17/12
Nyolcnapos korában körülmetéltessék nálatok minden férfigyermek nemzedékeiteknél:akár háznál született,akár pénzen vásároltatott valamely idegentől,aki nem a te magodból való.
17/13
Körülmetéltetvén körülmetéltessék a házadban született és a pénzeden vett és örökkévaló szövetségül lesz az én szövetségem a ti testeteken.
Igen, így vallásba foglalták, szentesítették, attól még egészségügyi okai voltak. Az iszlám vallásban is előírás, szintén Ábrahámtól eredően vitte tovább a tanítást Mohamed.
"A férfiak körülmetélése (khitan) az iszlámban a teljes körülmetélés, ami a fitymabőr teljes eltávolítását jelenti. A beavatkozás értelme mögött a higiénés szempontok állnak, ami fontos feltétele az iszlámban előírt tisztálkodásnak (tahára)."
Jó, csak ez az egészségügyi ok ma már elég okafogyott.
Az elmúlt évszázadokban feltalálták a szappant meg más tisztálkodószereket.
Ilyen alapon levágathatnánk a fülkagylónkat, orrunkat, legyünk kopaszok mert úgy nehezebben koszolódunk el.
Szia
Mint már írták, ez szövetség volt Isten és Ábrahám között.
1Mózes 17:9–11
Majd Isten ezt mondta Ábrahámnak: „Te pedig tartsd meg szövetségemet, te és a te magod utánad a nemzedékeik szerint. 10 Ez az én szövetségem, köztem és köztetek, és az utánad következő magod között, amelyet tartsatok meg: Metélkedjen körül nálatok minden férfi. 11 Metéljétek körül testetek előbőrét, és ez legyen a köztem és köztetek kötött szövetség jele.
Nem tudom ma milyen jelentősége van ennek a zsidó nemzetiségű férfiak között. De miután Krésztus létrehozta a keresztény gyülekezetet, ez a szövetség már elvesztette erejét a Cselekedetek 15:6–29 leírtak alapján.
Természetesen,a körülmetélkedés fő okadézett bibliai parancs,de egészségügyi haszna is van.
Azok a nemzetek,amelyek máig végzik,különböző nemi úton terjedő betegségek,és azokkal járó néha rákos elváltozások nincsennek,vagy nagyon ritkák.
Ilyen a humán papilóma,mely krónikus méhszájsebet,tályogot,és méhnyakrákot okoz.
A levágott fityma,nem biztosít megfelelő nedvességet,és hőmérsékletet az egyébként érzékeny papilóma vírusoknak.
Emberi hülyeség!
Ádám,és Éva idejében nem volt humán papilóma fertőzés,és egyéb fertőzések sem,amik ellen a bicskával keresztelés szükségessé vált.
"Igen, így vallásba foglalták, szentesítették, attól még egészségügyi okai voltak."
Igen, de fordítva. Szövetségi jegy volt, nem egészségügyi okok miatt, de van pozitív higiéniás hatása is. A körülmetéltség valójában Jézusra mutatott előre, mert a benne hívőnek a szívét a Szentlélek metéli körül (szellemi beszéd), tehát semmiképpen sem lehetett higiéniás indítéka a dolognak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!