Meddig megy még "xy nem Istentől van" beszéd?
#7 Isten egy fing.
A Te logikád szerint ha Istenről írtam és elhiszed, amit írtam, akkor Istenben hiszel. Érdekes.
@Pietrosol
Elég jól látod a dolgokat. Én azt gondolom, hogy a mai hívők egy részénél eléggé egyértelműen felfedezhető a bibliaimádat.
Az ókori keresztényeknél ilyen nem volt, mivel egzakt értelemben vett kánonjuk nem létezett, csak használtak egy rakás írást, ha kellett ezt, ha kellett azt, ráadásul ott a hagyomány volt a döntő, aminek az Írás a része volt, nem pedig hivatkozási alapja. Az átlag hívő még Bibliát sem olvasott, mivel többségük valószínűleg alanfabéta volt, és akkoriban tekercsekre írtak, és kézzel másolták a szent iratokat, ezért nehezebb volt hozzá férni. Ez még a középkorban is ez volt a helyzet.
Ezért a Biblia imádata sem alakulhatott ki, ám amikor a Szentírás könyv formát öltött és kikerült az Egyház kezei közül a laikusok kezébe, onnantól fogva elindult a lavina.
Üdv.
Dante
A kereszténység nagyrészt agymosáson alapul,mint a legtöbb vallás.A vallási vezetők félelmet és bűntudatot ültetnek el a hívekben.Nem mondom,hogy feltétlen rossz szándékból,egyszerűen azért,mert enélkül nem létezhetne a rendszerük.Persze ettől még ez nem lesz egy pozitív dolog.
Ha nem lenne benne a mindenkit figyelő,számonkérő,büntető Isten imázsa,akkor félő lenne,hogy kitekintenek a "tiltott zónán" kívülre,és rájönnének,hogy nem kell ragaszkodniuk a Bibliához,sem ahhoz,amiket a vezetők tanítanak nekik.És akkor nem tudnák őket kedvükre madzagon rángatni.
Ezért csőlátásra nevelik őket,persze úgy előadva,hogy okosnak,jól tájékozottnak higgyék magukat,ha kétségeik,vitát kavaró kérdéseik merülnek fel,akkor a bűntudat rögtön visszaveti őket,hiszen igaz hívő nem gondol ilyenre,nem tesz fel ilyen kérdéseket,mert akkor Isten nem fogja szeretni,és elfogadni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!