Jézus testvéreiről tudható valami?
Szia kérdező, istenkeresőként én is kerestem arra a választ, hogy Jézusnak voltak-e (fél)testvérei vagy sem.
1.) Mk 6,3
"Avagy nem ez-é az az ácsmester, Máriának a fia, Jakabnak, Józsénak, Júdásnak és Simonnak pedig testvére?"
Ha Máriának több fia lett volna, akkor így kellett volna leírnia a szerzőnek: "Máriának egyik fia" vagy "Máriának egy fia". A fenti vers azt sugallja, hogy a felsorolt testvérek NEM Máriának a fiai.
2.) Lk 2,41-52
Ha Mária több gyermeket szült volna Jézus után, akkor miért nem olvashatunk róluk Lk 2,41-52-ben? Hárman mentek el Jeruzsálembe. Jó, mások azt válaszolnák, hogy sokkal később voltak testvérei Jézusnak? De Mária miért várhatott volna több mint 12 évet a következő szülésig???
3.) Jn 19,27
"Azután monda a tanítványnak: Ímhol a te anyád! És ettől az órától magához fogadá azt az a tanítvány."
Ha Máriának több fia és lánya volt, akkor Jézus miért éppen Jánosra bízta az édesanyját?
4.) Jn 19,25
"A Jézus keresztje alatt pedig ott állottak vala az ő anyja, és az ő anyjának nőtestvére; Mária, a Kleopás felesége, és Mária Magdaléna."
Jézus édesanyja Mária és annak nőtestvérét is Máriának hívták? Miért van két Mária egy családban, ha egyikük sem halt meg? Nem szokás ugyanazt a nevet adni két édestestvérnek (lásd Márta és Mária, ők Lázár testvérei stb.) Most képzeld el kedves kérdező, van két lányod és mind a kettő lányodat pl. Kovács Máriának neveznéd el? :)
5.) Mt 1,25
"És nem ismeré őt, míg meg nem szülé az ő elsőszülött fiát; és nevezé annak nevét Jézusnak."
Az elsőszülöttségi jog minden elsőszülöttet megilleti, attól függetlenül, hogy voltak-e testvérei vagy sem.
A fenti bibliai idézetben szereplő "míg" (görögül ἕως) szóval probléma van. A görögben az ἕως nem időhatárt jelenti. Nézd meg Mt 28,20 verset magyarul és görög nyelven is (ujszov.hu). Mt 1,25-ben és Mt 28,20-ban is szerepel az ἕως szó.
Ha elfogadjuk, hogy a "míg" szó miatt Máriának és Józsefnek később gyermekei voltak, akkor Mt 28,20-ból is el kell fogadnunk, hogy a világ vége után Jézus nem lesz velünk! :)
Remélem, hogy tudtam segíteni.
Jézusnak nem voltak édestestvérei, de még féltestvérei sem (hisz Máriának nem volt más gyermeke Jézuson kívül), de hogy Józsefnek voltak-e gyermekei, az már külön kérdés.
Azért nem említi, mert a testvérei, halála után lettek keresztények, sokáig nem fogadták el mint Isten fiát, a megváltót.
A Görög Iratokban nem használják az a·del·phoszʹ szót az olyan történetekben, ahol unokaöccsről vagy unokatestvérről van szó. Ehelyett inkább így fejezik ki ezt a rokoni kapcsolatot: „Pál nővérének a fia” vagy ’Márk, Barnabás unokatestvére’ (a·ne·pszi·oszʹ)
Jézusban a szolgálata idején ’a testvérei nem gyakoroltak hitet’, Jézus szembeállította a vér szerinti testvéreit a tanítványaival, akik hittek benne, és a szellemi testvérei voltak
Akkor miért kellett Jézusnak közvetlenül a halála előtt János apostol gondjaira bíznia az édesanyját, Máriát,
Nyilvánvalóan azért, mert Jézus unokatestvére, János apostol már bizonyította a hitét, Jézus tanítványa volt, akit Jézus nagyon szeretett, és ez a szellemi kapcsolat fontosabb volt a fizikainál, továbbá semmi sem utal arra, hogy a vér szerinti testvérei addigra a tanítványai lettek volna.
-
Az újszövetség egyetlen helyen használja az "unokatestvér" szót. Az a Pál írta le, hogy: "Márk a Barnabás unokatestvére", aki leírta azt is, hogy: "Jakab az Úr testvére".
- Valamint furcsa lenne, ha Jézus "unokatestvérei" Jézus anyjával mászkáltak volna.
- Semmit nem jelent, hogy a 12 éves Jézussal nem vitték fel Jeruzsálembe az egész családot és nem tesznek emlitést erről. Minek vigyenek sok kisgyereket olyan hosszú útra? Valószinű a rokonok vigyázthattak Jézus kistesóira.
- Az egész testvér-unokatestvér vita mögött a Mária-kultusz védelme van.
"A Görög Iratokban nem használják az a·del·phoszʹ szót az olyan történetekben, ahol unokaöccsről vagy unokatestvérről van szó."
Ez sem igaz... Pont egy hozzászólással korábban olvashattad, hogy Isten Anyja Mária Mária nevű rokonára is a "testvér" szót használja, aki nem volt édes testvére. Sőt lehetséges József rokona volt.
"Nyilvánvalóan azért, mert Jézus unokatestvére, János apostol már bizonyította a hitét, Jézus tanítványa volt, akit Jézus nagyon szeretett, és ez a szellemi kapcsolat fontosabb volt a fizikainál, továbbá semmi sem utal arra, hogy a vér szerinti testvérei addigra a tanítványai lettek volna."
Ha lettek volna vér szerinti testvérei, akkor eleve nem merült volna fel, hogy bárki gondjára kell bízni.
" a kínoszlopon való halálakor nem voltak jelen"
Ott nem is lehettek, mert kereszten halt meg, bármilyen nehéz is jehovásként feldolgozni a dolgot. Egyébként meg olvasd a Szentírást:
Jn 19,25 Jézus keresztje alatt ott állt anyja, anyjának nővére (adelfé), Mária, aki Kleofás felesége volt és Mária Magdolna.
Ha még olvasol hozzá egy kicsit:
Mk 15,40 Asszonyok is álltak ott, és messziről nézték, mi történik. Köztük volt Mária Magdolna, Mária, az ifjabb Jakab és József anyja és Szalómé.
Itt sem Isten Anyja Máriáról van szó, hanem a rokonáról Máriáról, aki szintén ott állt a kereszt alatt.
"Az egész testvér-unokatestvér vita mögött a Mária-kultusz védelme van."
Pont ellenkezőleg. Az első századok óta nem volt vitatott a téma, csak a reformációval jelent meg a kérdés. Néhány reformátornak annyira nem tetszett a katolikusok Mária iránti odaadó tisztelete, hogy így próbálta ellensúlyozni azt.
"Kedves living witness, attól hogy egy testvéred "megőrül", "elment az esze" miért tagadnád meg magadtól az édesanyádat?"
Hidd el, ez a jehovásoknál bevett szokás. Gyakran megtagadják azokkal a rokonaikkal a kapcsolatot, akik nem követik az őrtorony szervezetet.
Nem megtagadta az édesanyját, senki ilyet nem mondott.
Nemes egyszerűséggel Jézus ezen szavait kell figyelembe venni, ahogy írtam is:
(Máté 12:47–50) . . .„Íme! Anyád és testvéreid odakint állnak, és beszélni akarnak veled.” 48 Ő így válaszolt annak, aki szólt neki: „Ki az én anyám, és kik az én testvéreim?” 49 És kinyújtva a kezét tanítványai felé, ezt mondta: „Íme! Az én anyám és az én testvéreim! 50 Mert aki cselekszi égi Atyám akaratát, az az én fivérem, nővérem és anyám.”
Jézus felhívta a figyelmet más versekben is, hogy a családokban ezek miatt ellenségeskedés, egyet nem értés lesz, a szellemi célok, más néven a hit és annak megélése miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!