Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Történelmi egyházak, gyülekeze...

Történelmi egyházak, gyülekezetek vagy házi közösség?

Figyelt kérdés

Kérem, ne írjatok nekem privát üzit.

Megtértem, szeretem olvasni a Bibliát, de úgy érzem, jólesne egy hitközösség, ahol együtt dícsérnénk Istent. Gondoltam, benézek minden gyülekezetbe, de attól félek, hogy faggatnak, rámtelepszenek stb. Volt már ilyen élményem, oda vissza nem megyek.

Mi alapján döntsek, hogy melyikbe tartozzak? Saját lelkiismeretem alapján vagy mások tanácsa alapján?

2017. jan. 21. 00:45
 1/9 anonim ***** válasza:
26%

Üdv, a hit élet, a Biblia szerint sincs korlátozva közösségekre, tehát, egy ember, aki Isten félő, leélheti Isten akaratával összhangban az életét, anélkül, hogy gyülekezetbe járna, többek között ez lehet egyfajta bizalom is Istenben, hiszen, ha valaki hisz, és tapasztalja Isten létét, az elhiszi, hogy önmaga is képes tanítani és az akaratát neked közvetíteni közvetlenül.

Ha még is úgy döntesz közösségbe mennél, akkor annak sincs akadálya, nyilván valóan könnyebben mehet, bizonyos bibliai részek megértése, na meg persze a közös programok is lélek emelők lehetnek, viszont minden közösségnél meg van annak a lehetősége, de inkább bizonyosan jelen van egyfajta elfogultság, ettől egyetlen gyülekezet sem mentes. A történelmi egyházak többnyire hasonló állásponton vannak, a Biblia, amolyan fontos kérdéseit illetően, de még ezen egyházak között is vannak komoly hittételbeli különbségek, így vagy úgy de vannak elfogult nézetek, aztán vannak a neoprotestáns felekezetek, ezeknek egy része diktatórikus elrendezésű, tolakodó, és az igazságot kisajátító látszatkedveskedésekkel közelednek, talán az összes gyülekezet közül ezekkel ajánlott a legjobban vigyázni, én személy szerint a karizmatikus gyülekezetek egy részét sem ajánlanám, ahol önkívületi állapotba fetrengenek, vagy rángatóznak az emberek.

Azt javaslom neked, hogy menj el például egy katolikus, ortodox, református, evangélikus közösségben, azért ezeket írtam, mert talán ezen közösségek a legelérhetőbbek, akár még falu helyen is, tehát menj el, és adj egy kis időt magadnak, az általam most felsorolt négy gyülekezet közül, valószínűleg egyikben sem akarnak majd győzködni, vagy kellemetlenül nyomulni, aztán te már majd érezni fogod, hogy lelkileg melyik az a gyülekezet, amelyik számodra a megfelelő lehet.

2017. jan. 21. 00:57
 2/9 anonim ***** válasza:

Isten soha sehol nem mondta, hogy térj meg és jó van az úgy, maradj magadban. Ilyen nincs.

Kérdező: annyiszor elmondtam már és tudod nem is értem, hogy egy megtért ember miért itt kérdezi? Na kitől kell kérni, hogy vigyen el oda, ahova ő szán téged?

Az előttem szóló felsorolt négyet. És mi van akkor, ha Isten mondjuk egy kisebb csoportba szeretne látni téged, mert ott vannak azok az emberek, akikkel a legjobban tudod őt szolgálni?

Ahhoz, hogy Isten akaratát teljesítsük, ahhoz előbb meg kell őt kérdezni.

2017. jan. 21. 07:05
 3/9 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Én,egyik választási módot sem merem ajánlani neked!

Inkább támaszkodj Isten Lelke vezetésére!

Az Isten szeretet.Az a közösség,amelyben Isten lelke otthonra talált,azokban a szeretet légköre tapintható,különösen,ha benned is az a Lélek lakik.

Isten lelkének a lakóhelye,nem bizonyos templomok épületei,hanem a keresztények lénye.

"Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, a melyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok?"(1 Kor 6:19)

2017. jan. 21. 09:38
 4/9 anonim ***** válasza:

Ha szoktad olvasni az Újszövetséget, akkor észrevehetted, hogy végig hangsúlyozva van benne a testvéri közösség fontossága. Papíron persze lehetsz keresztény egymagadban is, de az egésznek a szépségét csak közösségben lehet megélni. Rengeteg olyan szegmense van a hívő életének, ami egyszerűen lehetetlen úgy, hogy nem vagy kapcsolatban másokkal, pl. a többiek buzdítása, az értük való ima, egymás építése a Szellem ajándékai által, vagy éppen az Úrvacsora, azt sem lehet egyedül.

Persze megértem, hogy nem akarod, hogy rád telepedjenek. Ebben az esetben érdemes lenne egy olyan gyülekezetet keresned, ami elég nagy ahhoz, hogy el tudj vegyülni a tömegben, de ha szeretnéd, akkor van lehetőség házicsoporthoz csatlakozni, ezek olyan kis társaságok, akik a gyülekezeti alkalmakon felül hetente egyszer valaki otthonában találkoznak, imádkoznak, beszélgetnek, ilyesmi.

Önszerveződő házi közösségben nem voltam még, biztos az is nagyon jó lehet, de ilyenhez szerintem csak ismeretség útján lehet csatlakozni.

2017. jan. 21. 10:00
 5/9 anonim ***** válasza:
0%

Mi alapján?

Isten szava alapján.

Ott a teljes írásban írva van, hogy a Teremtő mindig is oktatta vezette a népét, hogy helyes imádatot tudjanak egységesen bemutatni.

Isten nem hozott létre ökomenizmust, és sehol nem írja, vagy támogatja, hogy mindegy hova tartozol, csak higgy, és ennyi.

A Bibliában írva vannak konkrétumok, mi alapján lehet Isten választottait megismerni, felismerni.

Valaki írta, hogy Jézust sem fogadta el mindenki, ezért nyílván Jézus valódi követőit sem.

2017. jan. 21. 10:50
 6/9 Középút ***** válasza:

Ritka kiváltságos helyzetben vagy, hogy vallás-klubok befolyásától mentesen észlelted az Atya vonzását és elfogadva Krisztust, ráléptél a Hithűség útjára. (legalábbis ezt értem a szavaidból)

Nekem nem adatott meg ez a tisztaság, de a Nejemnek igen és lépten-nyomon igazolódik annak előnye, hogy nem fertőztette meg az elméjét vallási doktrinákkal. Eszményi lenne, ha neked is megadná az Úr, hogy így is maradj de - mivel nem ismerem az élethelyzetedet - a ezt csak abban az esetben merem javasolni, ha van melletted olyan házastárs, akivel családi szinten a Bibliai minimum közösségi létszámot alkotjátok (ahol ketten vagy hárman összejönnek az Én Nevemben...) Ilyen esetben is szükséges egy tanító, de ismeri az Úr a szükségeiteket és ki fogja rendelni a számotokra optimálisat, amit magatok is kérhettek Tőle.

Amennyiben nem vagy házastársi élethelyzetben, úgy - sajnos - valóban indokolt csatlakozni másokhoz, viszont abban nem bátorkodom javaslatokat tenni, mert csak a rám szabott körülmények alapján tudnék okoskodni, ami viszont nem biztos, hogy azonos a Te helyzeteddel. Én kerülnék minden nevesített, intézményesült közeget és vallásfüggetlen szűk társaságot (akár egy személyt) keresnék.

Neked csak annyit javasolok, hogy első körben szánj sok időt az Ige olvasására (ha szabad, akkor Vida Sándor vagy Csia Lajos fordítását ajánlom figyelmedbe és ellenjavalltnak tartom, az "egyszerű" vagy "új" fordításokat) Ha már előre haladtál az Igéében akkor próbálj ismerkedni közösségekkel, de ne érzelmi alapon, hanem tudatosan dönts. Figyelj arra, hogy hol jutsz fejlődéshez megértésben, ismeretben és ne a hangulatra vagy zenei élményekre, hanem a tanításra fókuszálj. Kerüld azt ahol az Igehirdetés békétlenséget gerjeszt benned.

Bocsánatot kérek, ha kioktatónak hat amit írtam, valószínűleg idősebb vagyok nálad, ezért - talán - elnézhető :-)

2017. jan. 21. 22:11
 7/9 Pietrosol ***** válasza:
36%

Szia!

Jézus Krisztus melyik felekezethez tartozott?

Nemde Krisztus volt a farizeusokkal, szamaritánussal,...?

A kereszténység nem szeparáció, sőt a postán, lakóközösségi gyűlésen, iskolai fogadóórán vagy otthon az ágyban fekve is keresztény vagy.

2017. jan. 21. 23:32
 8/9 anonim ***** válasza:
51%

én csak annyit mondok most vigyázz nagyon mert jehova tanúi meg fognak keresni privátban és kihazsnálják majd hogy nem vagy még elég tájékozott

csak a történelmi egyházak között keress, mondjuk katolikus/ortodox/református/evangélikus/baptista (esetleg szabadkeresztény, ők kb baptisták csak gitárral orgona helyett) itt kerülheted el hogy rád telepedjenek, persze kérdés neked mi az ilyesztő, én pl csípem hogy a baptisták ha meglátnak mint új arcot odajönnek beszélgetnek velem, nem úgy mint sok más hylen h bemész és szó nélkül kimész, hanem van valaki akitől kérdezhetsz stb stb, na másoknak ez gyakran ilyesztő

közösség és közöség között is óriási különbségek vannak én legjobban a reformátusokat ismerem, bár én magam ortodox vagyok :D megtapasztaltam hogy pl egyik református gyülekezet olyan mint egy szekta, nem si tudom mit keresnek még ott, mehetnének németh sándorhoz pl, hitelvekben is kb vele értenek egyet, más reformátusok meg nyitottak, kedvesek ,lazák stb stb

ugyan így katolikusok, én sokáig azt hittem a katolikusok mind merev sótlan alakok aztán felkerültem pestre, ott minden katolikus akit ismerek nagyon jó arc

szerintem első sorban most még gyülekezetet keress, szóval olyan embereket akik "civilben" is a barátaid lennének, mintha egy tágabb családi kör lennétek, persze ez kb 30 főig működik, ha meg a templomba jár 500 ember nyilván nem ismered majd mindet, de ha tudsz találni egy kiseb kört magdnak az már jó

utána pedig ha úgy érzed egy másik felekezet tanítása a hylesebb és a hozzád közelebb álló akkor simán tudsz változtatni, sőt teljesen tipikus h pl ortodoxok és katolikusok reformátusokból lesznek, mert ennek a két egyháznak a szertartásai is meg minden tele van szinbólummal sok az úgy egyszerre, reformátusoknál emg csak leülsz és hallgatod mit mond a lelkész meg otthon olvasod a bibliát, aztán sokan akik elmélyülnek felekezetet váltanak, de azért a régi barátaikat nem hagyják el, meg visszajárnak a reformátusokhoz

2017. jan. 23. 16:01
 9/9 A kérdező kommentje:

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat :)))

sokat segítettek nekem, bárcsak egyek lennénk az egész Földön, mert ez volt Jézus akarata. Békesség veletek!

2017. jan. 23. 22:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!