Ugy van hogy most hetvegen megyek a baratnomhoz de naluk csak reformatus templom van ezert nincs lehetosegem vasarnap elmenni misere. Ez is bunnek szamit, ha a szandek megvan csak lehetoseg nincs?
Hát, elvileg halálos bűn ha kihagysz egy misét. Ez alól csak az kivétel, ha valami nagyon súlyos okod van rá (kórház, betegápolás stb). Namost ha te a barátnődhöz mész, az elvégre nem olyan súlyos ok egyházilag. Emberileg viszont teljesen érthető és elfogadható. Szép dolog hogy fontosnak tartod ezt az egészet. Ha nagyon akarod, biztos meg tudod oldani a misét is, elmész mondjuk a szomszéd falujába. Ha van autó akkor ez ugye semmiség, de lehet busszal is megoldható. De végülis nyugodtan elmehetsz a református templomba. Az egyház szerint ez ugyan nem helyettesíti a misét, de hidd el, Isten szemében nagyon kedves dolog lesz, ha elmész a református templomba.
2017. jan. 19. 10:29
12/20 anonim válasza:
"Hát, elvileg halálos bűn ha kihagysz egy misét."
Ezt honnan szedted?! Nemhogy nem halálos, de nem is bűn.
2017. jan. 19. 11:46
13/20 anonim válasza:
Következő alkalommal majd meggyónod, hogy nem tudtál elmenni misére. Vagy elmész előtte, utána hétköznap. Nyílván nem lesz ugyan az a kettő, de szándék meg van legalább. Ettől függetlenül meglátogathatod azt a ref. istentiszteletet is, de gondolom tudod, hogy nem úrvacsorázhatsz.
2017. jan. 19. 12:12
14/20 Vortrekker válasza:
mehetsz szerintem.
bár a katolikus egyházban lelkiismereti szabadság van, felnőtt módon érdemes megélni ezt az egészet, nem csak az az egyetlen szempont létezik hogy mi "számít" bűnnek és mi nem.
attól is függ az egész, hogy számodra személyesen mit jelent a mise, pl erről semmit se tudunk
2017. jan. 19. 13:23
15/20 A kérdező kommentje:
Koszonom a sok valaszt. Ugy dontottem hogy elmegyek reformatus misere es majd meggyonom kesobb hogy egyszer kihagytam a katolikus miset.
2017. jan. 19. 16:28
16/20 anonim válasza:
Hogy jön ki a katolikus a templomból?
- Mint ha mi se történt volna.
:D
Komolyan, a református az nem mise, hanem istentisztelet.
2017. jan. 19. 17:02
17/20 anonim válasza:
Reformátuséknál Istentisztelet (és lelkipásztor) van.
Jah, és az általános köszönés az "Áldás Békesség!" (S mindig, mikor kimondod ezentúl jusson az eszedbe: "Málnás Édesség!" XD
2017. jan. 19. 17:06
18/20 anonim válasza:
12-es!
Én azt írtam, hogy Elvileg halálos bűn, vagyis az egyház tanítása szerint az, kivéve ha valami nyomós oka nincs az embernek, pl. betegség, beteg ápolása stb.
Nyilván nem fog Isten senkit a pokolra küldeni csak azért, mert kihagyott egy misét.
Kérdező, te pedig ne vedd ennyire görcsösen komolyan. Nem kell meggyónnod, hogy szökőévben egyszer kihagytál egy misét, főleg úgy nem, hogy veszed a fáradtságot és elmész a református templomba. (Ez azért is nagyon szép, sőt gondviselésszerű, mert most van az ökumenikus imahét)
2017. jan. 19. 18:16
19/20 anonim válasza:
Tartsuk tiszteletben a kérdező vallását, ha kihagyja a szentmisét (és nem beteg vagy nincs más súlyos oka), akkor azt meg kell gyónnia, mert bűnt követett el. Ettől nyílván még nem fog senki sem elkárhozni, de attól függetlenül bűn. A ref. vagy más protestáns istentisztelet nem helyettesíti a misét (még az ökumenizmus jegyében sem), max az ortodox szertartás.
2017. jan. 19. 19:07
20/20 anonim válasza:
Én nem tartom tiszteletben a másik ember vallását. Csak magát az embert tisztelem, de a vallását, világképét nem, mivel ahhoz egyet kéne értenem vele.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!