János
8,58 Monda nékik Jézus: Bizony, bizony mondom néktek: Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok.
8,59 Köveket [rész 10,31.] ragadának azért, hogy reá hajigálják; Jézus pedig elrejtőzködék, és kiméne a templomból, átmenvén közöttük; és ilyen módon eltávozék.
Jézus bemutatkozása azért váltott ki ilyen reakciót a zsidó vezetőkből, mert azonosította magát azzal az isteni személlyel, akit Izráel Isteneként ismertek, s ez az azonosítás istenkáromlásnak tűnt a szemükben.
Jézus ugyanis nemcsak azt mondta, hogy Ő már Ábrahám előtt létezett, hanem az örökkévaló Isten nevét is használta önmaga megjelölésére: “én vagyok”.
Úgy mutatkozott be nekik, mint annak idején Mózesnek az égő csipkebokorból.
“Mózes pedig monda az Istennek: Ímé én elmegyek az Izráel fiaihoz és ezt mondom nékik: A ti atyáitok Istene küldött engem ti hozzátok; ha azt mondják nékem: Mi a neve? mit mondjak nékik? És monda Isten Mózesnek: VAGYOK AKI VAGYOK (JHVH) És monda: Így szólj az Izráel fiaihoz: A VAGYOK küldött engem ti hozzátok. És ismét monda Isten Mózesnek: Így szólj az Izráel fiaihoz: Az Úr, a ti atyáitoknak Istene, Ábrahámnak Istene, Izsáknak Istene és Jákóbnak Istene küldött engem ti hozzátok. Ez az én nevem mind örökké és ez az én emlékezetem nemzetségről nemzetségre.” II. Móz. 3,13-15.
A nagy “Vagyok”, az örökké létező és önmagában élettel bíró Isten nyilatkoztatta ki magát akkor is és most is.
A Hertz-féle Mózes öt könyve és a haftárák a következő magyarázatot adja ehhez a kifejezéshez.
“Én vagyok, aki a Lét vagyok. Héberül “ehje aser ehje” – az önmagam által létező Isten… azonban ez nemcsak filozófiai kifejezés: a hangsúly az isteni létezés aktív kinyilatkoztatásán van.” (30. oldal, Akadémia Kiadó, reprint kiadás, 1984)
Forrás: Háló Sándor
@ 3.Hülyeséget írtál.
Ebbe biztos vagy? Mert én nem. Ezt az okos emberek ki szokták fejteni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!