Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jèzus milyen èrt...

Jèzus milyen èrtelemben elsöszüláqtt?

Figyelt kérdés

#értelem #elsöszülött
2016. dec. 25. 21:28
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

János

8,58 Monda nékik Jézus: Bizony, bizony mondom néktek: Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok.

8,59 Köveket [rész 10,31.] ragadának azért, hogy reá hajigálják; Jézus pedig elrejtőzködék, és kiméne a templomból, átmenvén közöttük; és ilyen módon eltávozék.

Jézus bemutatkozása azért váltott ki ilyen reakciót a zsidó vezetőkből, mert azonosította magát azzal az isteni személlyel, akit Izráel Isteneként ismertek, s ez az azonosítás istenkáromlásnak tűnt a szemükben.

Jézus ugyanis nemcsak azt mondta, hogy Ő már Ábrahám előtt létezett, hanem az örökkévaló Isten nevét is használta önmaga megjelölésére: “én vagyok”.

Úgy mutatkozott be nekik, mint annak idején Mózesnek az égő csipkebokorból.

“Mózes pedig monda az Istennek: Ímé én elmegyek az Izráel fiaihoz és ezt mondom nékik: A ti atyáitok Istene küldött engem ti hozzátok; ha azt mondják nékem: Mi a neve? mit mondjak nékik? És monda Isten Mózesnek: VAGYOK AKI VAGYOK (JHVH) És monda: Így szólj az Izráel fiaihoz: A VAGYOK küldött engem ti hozzátok. És ismét monda Isten Mózesnek: Így szólj az Izráel fiaihoz: Az Úr, a ti atyáitoknak Istene, Ábrahámnak Istene, Izsáknak Istene és Jákóbnak Istene küldött engem ti hozzátok. Ez az én nevem mind örökké és ez az én emlékezetem nemzetségről nemzetségre.” II. Móz. 3,13-15.

A nagy “Vagyok”, az örökké létező és önmagában élettel bíró Isten nyilatkoztatta ki magát akkor is és most is.

A Hertz-féle Mózes öt könyve és a haftárák a következő magyarázatot adja ehhez a kifejezéshez.

“Én vagyok, aki a Lét vagyok. Héberül “ehje aser ehje” – az önmagam által létező Isten… azonban ez nemcsak filozófiai kifejezés: a hangsúly az isteni létezés aktív kinyilatkoztatásán van.” (30. oldal, Akadémia Kiadó, reprint kiadás, 1984)

Forrás: Háló Sándor

2016. dec. 31. 09:06
 12/16 A kérdező kommentje:
3.Hülyeséget írtál.
2018. márc. 20. 17:59
 13/16 pelgrim ***** válasza:
Úgy ahogy te és én is, és minden ember első szülött, mert ugye belőled is csak egy van, még akkor is ha vannak idősebb testvéreid, vagy akár pár perccel idősebb ikertestvéred, ő nem azonos veled.
2018. ápr. 2. 08:37
 14/16 szp72 ***** válasza:

@ 3.Hülyeséget írtál.

Ebbe biztos vagy? Mert én nem. Ezt az okos emberek ki szokták fejteni.

2018. ápr. 2. 09:01
 15/16 A kérdező kommentje:
14.Az okos emberek a komoly dolgokat szokták kifejteni!
2018. ápr. 2. 20:30
 16/16 szp72 ***** válasza:
Értem
2018. ápr. 3. 11:05
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!