Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A templomi gyóntatófülke...

A templomi gyóntatófülke miért van három részre osztva?

Figyelt kérdés
Tudom, középen ül a pap. De a híveknek miért van két helyiség? Tudtommal egyszerre csak egy ember lehet bent. Van valami jelentősége, hogy ki melyik oldalra megy gyónni?

2016. dec. 21. 12:36
1 2
 11/13 Prókátor ***** válasza:
100%
Időnyerésre is jó a két fülke, de! Nálunk pl a padokban a templom jobb oldalán kis dupla fogasok vannak, ún. kalaptartók. Azon az oldalon ugyanis hagyományosan a férfiak ülnek (persze, ezt ma már szinte senki sem tartja, de gyerekkoromban ismertem egy idős házaspárt, akik együtt mentek be a templomba, de ott a nő a bal oldali padba ült, a férje meg a jobb oldaliba). Ugyan ez a helyzet a gyóntató fülkével is: a jobb oldali a férfiaké a bal oldali a nőké. Persze ezt a hagyományt már ritkán tartják, utoljára talán a II. vtikáni zsinat előtt lehetett szerepe, mikor még a mise is latinul ment. Nálunk is a bal oldali fülke már gyerekkoromtól szekrényként van használva.
2017. jan. 15. 14:49
 12/13 A kérdező kommentje:

Érdekes felvetés, Prókátor. Ez az ok sokkal valószínűbb, mint az időnyerés. Mondjuk, nálunk mindkét padsorban vannak fogasok, de lehet, hogy már csak később szerelték fel.

Egyszer voltam egy zsinagógában, és ott mesélték, hogy a nők csak a karzaton ülhetnek/ülhettek. Más vallásokban is létező jelenség a nemi szeparáció.

2017. jan. 18. 14:50
 13/13 anonim ***** válasza:
Nem tudom, nézi-e még a választ a kérdező, de nálunk ezt a hármas elrendezést úgy használják, hogy a jobb oldali fülkében térdeplő van, míg a bal oldaliban egy szék, hogy ha valaki idős ember nem tud letérdelni, akkor ott kényelmesebben el tud helyezkedni.
2017. nov. 15. 16:23
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!