A templomi gyóntatófülke miért van három részre
osztva?
Figyelt kérdés
Tudom, középen ül a pap. De a híveknek miért van két helyiség? Tudtommal egyszerre csak egy ember lehet bent. Van valami jelentősége, hogy ki melyik oldalra megy gyónni?
Én még csak kétrészes gyóntatófülkét láttam. Mi történik a háromrészesben? Mediáció?
2016. dec. 21. 12:47
2/13 anonim válasza:
Ha elég ügyes,és gyakorlott egy pap, tud két hívet is gyóntatni egyszerre.
2016. dec. 21. 13:03
3/13 anonim válasza:
Nálunk ez úgy működik, hogy "váltásban" gyóntat a pap. Vagyis míg az egyik fülkében véget és a gyónás, utána Mariska néni elmondja a penitenciaként kapott két Miatyánkot (mert azt csak a fülkében lehet, máshol nem), aztán megkeresi a kistáskáját, nagy nehezen feláll a térdeplőről, beleakad minden létező felszerelési tárgyba, óriási küzdelemmel megtalálja a belső kilincset és a gyónás végétől számítva alig 4-5 perc alatt el is hagyja a helyiséget, addig a másik oldali fülkében már el tudja kezdeni a pap egy másik hívő gyóntatását. Rengeteg időt lehet így megspórolni.
2016. dec. 21. 13:09
4/13 anonim válasza:
Nem mindegyik fülke három részes. Természetesen egyszerre csak egy embert lehet gyóntatni. Abban téved az egyik válaszoló, hogy az elégtételt csak a gyóntatóhelyiségben lehet elmondani. Abban viszont igaza van, hogy picit gyorsítani lehet így a dolgon. Amikor az egyik oldalon jönnek ki, a másikon már lehet bemenni.
2016. dec. 21. 13:19
5/13 anonim válasza:
Én is tudom, hogy máshol is lehetne, általában Mariska néni nem szokta tudni. Pedig nyugodtan elmormolhatná magában a padban ülve, de neki jobb még ott, a helyszínen, fennhangon elmondani a kiadott két Miatyánk helyett hármat is, hogy jól hallja a pap, mekkora hívő. Tök jó, mikor a túloldali fülkében a papból az égvilágon semmit nem hallok, a szentasszony monológja ellenben tisztán megvan. Kíváncsi vagyok rá, hogy ha mondjuk azt bízná rá a pap jócselekedetként, hogy fogadjon be egy kóbor kutyát, azt is megpróbálná-e ott, a gyóntatófülkében véghezvinni. :-)
2016. dec. 21. 13:27
6/13 anonim válasza:
Praktikussági okokból 3 részes. Gondold el, ha pl. 20-an állnak sorba, az eleve sok idő, a várakozók feszültek.
Ezzel is gyorsabban megy a dolog, hiszen míg a már említett Mariska néni kivánszorog a fülkéből, a következő embernek már nem kell megvárnia, hanem a másik oldalon nyugodtan bemehet, s mire Mariska néni bezárja az ajtót, a másik oldalon már abban a pillanatban elkezdhetik a gyónást.
2016. dec. 21. 14:01
7/13 anonim válasza:
Kedves MAriska nénis válaszoló!
Mariska néni hallja a gyónásodat, amíg ő az elégtételt mormolja? Ezt nem igazán tudom elképzelni.
Azt a verziót ismerem én is, hogy amíg kijön az egyik, addig a másik oldalon be lehet menni, de ez időnyerés szempontjából csak néhány másodperc.
2016. dec. 21. 18:47
8/13 anonim válasza:
Ő nem hallja az én gyónásomat, mert süket, mint az ágyú. Én hallom az ő elégtételét - még jobban is, mint a papot, pedig inkább a papra lennék kíváncsi, nem arra, milyen jól tudja a Miatyánkot a gyülekezet legfőbb szentasszonya.
2016. dec. 21. 19:10
9/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
Bevallom, nem gondoltam az időnyerés céljára. Főleg, mivel ahogy megfigyeltem, a többség ugyanarra az oldalra megy, egymásnak adják a kilincset. :)
Számomra elég furcsának tűnik, hogy el lehet kezdeni a gyónást, amíg bent tartózkodik egy harmadik személy, még ha nem is figyel oda arra, amit a túloldalon gyónnak.
2016. dec. 22. 12:16
10/13 anonim válasza:
De hát a pap felől, középen van egy elhúzható ajtóféle is a rács mögött. Látni is, hallani is, amikor elhúzza. Nem hiszem, hogy a gyónás áthallatszana azon keresztül is.
Hogy ki melyik oldalon megy be, az összefügghet a jobb vagy balkezességgel.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!