Volt a tized, a megtermelt javak egy tizedét (azaz 10 %-át) az egyháznak fizették be az emberek.
A megmaradt 90%-nak az egykilenced részét fizették adóként a földesúrnak. (Ez is 10%-ra jött ki, hiszen a 90% egykilencedéről van szó.)
A tized és a kilenced volt a két adó, amit a középkorban fizettek minden jövedelmük után.
A harmincad az vám volt. A vásárra, eladásra, vagy külföldre szállított, onnan behozott árunak a harmincadát, azaz 3,33%-ot kellett vámként befizetni, a királyi kincstár felé. Ezt nem a teljes jövedelmük után fizették az emberek, hanem mindig az után a tétel után, amivel éppen kereskedtek.

"A vallásosak milyen értelemben használják?"
Csak a tized vallásos fogalom, már az Ószövetségben is találkozunk vele. A harmincad és a kilenced nem vallásos fogalom.

Pedig létező fogalom a kilenced is, mégpedig imakilenced. Ennek lényege, hogy 9 napon át mindennap vagy ugyanazt, vagy egymásra épülő imákat mondasz. Ezeket általában nagyobb ünnepek előtt szokták használni, mintegy lelki felkészülés gyanánt.
Harmincadról én sem hallottam, de gondolom ez ugyanaz, mint a kilenced, csak egy hónapra bővítve

"Pedig létező fogalom a kilenced is, mégpedig imakilenced."
Persze, ilyen van. De kizárólag csak a katolikusoknál, náluk is késői fejlemény, ráadásul a katolikusoknál sem általánosan ismert.
Eredetileg nyolcad van az apostoli egyházak liturgikus gyakorlatában, nem kilenced.
"Harmincadról én sem hallottam, de gondolom ez ugyanaz, mint a kilenced, csak egy hónapra bővítve."
Nem, ilyen viszont még a katolikusoknál sincs. :)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!