Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi az, hogy harmincad és...

Mi az, hogy harmincad és kilenced?

Figyelt kérdés

2016. dec. 13. 19:50
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Harmincad vagy kilenced részét kell adni valaminek.
2016. dec. 13. 19:57
 2/11 A kérdező kommentje:
A vallásosak milyen értelemben használják? (Vallás kategória.)
2016. dec. 13. 19:59
 3/11 anonim ***** válasza:
71%

Volt a tized, a megtermelt javak egy tizedét (azaz 10 %-át) az egyháznak fizették be az emberek.

A megmaradt 90%-nak az egykilenced részét fizették adóként a földesúrnak. (Ez is 10%-ra jött ki, hiszen a 90% egykilencedéről van szó.)

A tized és a kilenced volt a két adó, amit a középkorban fizettek minden jövedelmük után.

A harmincad az vám volt. A vásárra, eladásra, vagy külföldre szállított, onnan behozott árunak a harmincadát, azaz 3,33%-ot kellett vámként befizetni, a királyi kincstár felé. Ezt nem a teljes jövedelmük után fizették az emberek, hanem mindig az után a tétel után, amivel éppen kereskedtek.

2016. dec. 13. 20:04
 4/11 A kérdező kommentje:
:/
2016. dec. 13. 20:05
 5/11 anonim ***** válasza:
69%

"A vallásosak milyen értelemben használják?"

Csak a tized vallásos fogalom, már az Ószövetségben is találkozunk vele. A harmincad és a kilenced nem vallásos fogalom.

2016. dec. 13. 20:05
 6/11 A kérdező kommentje:
Igen? Köszi.
2016. dec. 13. 20:06
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Pedig létező fogalom a kilenced is, mégpedig imakilenced. Ennek lényege, hogy 9 napon át mindennap vagy ugyanazt, vagy egymásra épülő imákat mondasz. Ezeket általában nagyobb ünnepek előtt szokták használni, mintegy lelki felkészülés gyanánt.

Harmincadról én sem hallottam, de gondolom ez ugyanaz, mint a kilenced, csak egy hónapra bővítve

2016. dec. 13. 20:25
 8/11 A kérdező kommentje:
Értem, nagyon köszönöm!!!
2016. dec. 13. 20:27
 9/11 anonim ***** válasza:
69%

"Pedig létező fogalom a kilenced is, mégpedig imakilenced."

Persze, ilyen van. De kizárólag csak a katolikusoknál, náluk is késői fejlemény, ráadásul a katolikusoknál sem általánosan ismert.

Eredetileg nyolcad van az apostoli egyházak liturgikus gyakorlatában, nem kilenced.

"Harmincadról én sem hallottam, de gondolom ez ugyanaz, mint a kilenced, csak egy hónapra bővítve."

Nem, ilyen viszont még a katolikusoknál sincs. :)

2016. dec. 13. 21:03
 10/11 anonim ***** válasza:
Barcsak ennyi adot kellene csak fizetni ma is :(
2016. dec. 13. 23:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!