Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi volt a tennivalójuk a...

Mi volt a tennivalójuk a tábori papoknak?

Figyelt kérdés

2016. dec. 7. 23:24
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
40%

11///."Tehát most azt állitod,hogy azèrt,mert mostanában Erdèlyben egy katolikus pap (telJesen jogosan)megtagadta valakitől a katolikus temetőbe való temetèst".

"TELJESEN JOGOSAN" Utánna èrdeklődtem a falvakban,termèszetesen telefonon keresztül Tusnád ès Szenttamási Polgármesterin keresztül.Mind kèt eset igaz tusnádon a Bálint család 2016 nyarán temetett ès Szenttamáson a Demeter család 1991-ben.

Na most a pap ugye nem engedte a családi sirba temessèk a halottaikat egyiknek a családi sir 300 èves a másiknak csak 240 èvig tudtam visszamenni.Egyik helyen a papnak 5 èv règisège van,amásiknál 12 èv.

Továbbá kegyeletsèrtèsnek számit ha valaki a halottját nem temetheti az ősők sirjába bèkeidőben,amelyet èvszázadokon keresztül ápoltak ès odajártak emlèkezni ès fizette az utánna járó költsèget.

A 10 bejegyzèsben amit irtak nem hittem amig nem jártam utánna.

De mèg annyira sem hiszem azt amit irtál a 11 bejegyzèsedben."TELYESEN JOGOSAN" Te pártoskodsz egy ilyen szellemi inkvizicioval? Enyire sötèt a lelked?

Eltèrsz 180°fokban a Jèzus tanitásátol.

Hol èl az a pap aki ilyet csinál jövevèny lètire.Ki ő.

Jó,hogy ő nem hibás a közèpkori inkvizicioèrt ès remèllem a pedofiliáèrt sem de ezekből tanulhatna,hogy mivel a vallása gyökere megkèrdőjelezhető ,viselkedne keresztènykènt ès ne táplálkozzon a règi hibákbol.

Te pedig nem vagy mèlto ehez az oldalhoz ha "TELJESEN JOGOSNAK"tartod a törtènetet,mert ahogy a 13 bejegyző irja,mèg a komunista zsarnokok sem tettek ilyet de te nyuktázod azt.

Mert èn a halott hozzátartozojakènt ,

vitettem volna az örökös sirba ès ha a pap ellenált volna ,hivtam volna a rendőrsèget ès a zsandarmeriat,mert ha jogilag az ügyèszsèg ès a biroság nemtiltotta le akkor a jövevèny pap,önkènyesen ellenkezett.

Itt a külömbsèg vallás ès vallás között.Az egyik betartja"szeresd felebarátodat"a másik betartja"gyülöld felebarátodat".Mindenik megfogja kapni a maga jutalmát.Csak sajnos ezeknek nincs hitük ès èlvezik ha a fájdalmat a hozzátartozonak fokzhatják.

2016. dec. 10. 12:39
 12/21 anonim ***** válasza:
Mindenki tudja,de nem merik mondani,szégyellik.
2016. dec. 30. 07:37
 13/21 anonim ***** válasza:
Semmi?
2016. dec. 30. 18:42
 14/21 anonim ***** válasza:
11.Érdekes ehez a bejegyzéshez senki sem szolt hozzá érdemi szinten.Ez azt jelenti,hogy a vallásos szellemi inkvizíció mehet tovább.
2017. máj. 21. 18:48
 15/21 anonim ***** válasza:

Halott kérdések felélesztése, micsoda okkultizmus.

De hogy kapj érdemi választ is. Régen különösen, de még ma is sok helyen a különböző felekezeteknek különböző temetője van. Ez nyílván az elszigeteltebb helyeken jobban megmaradt, míg a haladóbb településeken inkább kezd feledésbe merülni. Mivel egy kis erdélyi településről beszélsz, gondolom inkább a maradi kategóriába sorolható.

Az adott temető régen gyakran tartozott egy-egy helyi egyházi közösséghez is, legyen az katolikus vagy református vagy bármi más. Nem tudom, de lehetséges, hogy az adott erdélyi falvakban most is így van. Ez olyan, hogy templomi kriptába se temetkezhetsz, ha nem engedik. A temető ugyan úgy megszentelt föld.

Öngyilkosokat sem engedtek régen megszentelt földbe temetni, eltemették máshova. (Most már persze más a helyzet, de a szertartás még mindig speciális.)

Az pedig nem számít, hogy 5 éve van ott a pap, hiszen az egyházközséget képviseli, akik már lehet 800 éve ott vannak.

Nem akarok különösebben véleményt formálni ebben a kérdésben, mert csak az egyik félt hallottam, annak is a valós vagy vélt sérelmeit.

A pedofilia emlegetésével meg vigyáznék, tudtommal abban van sok takargatnivalójuk a jehovásoknak is. Pedofilia, családon belüli erőszak stb... Itt az eseteknek sajnos csak a kis százaléka derül ki, mert a vének jól értenek a megfélemlítés eszközéhez és világi hatóságok értesítése helyett előszeretettel próbálják eltusolni saját berkeken belül.

2017. máj. 21. 19:15
 16/21 anonim ***** válasza:

15.Legyen katolikus temető de ezekben a temetőkben az utobbi 30 évben három ortodox sir, 5 reformátu.

Akkor mégis Szenttamáson három év különbséggel miért temettek reformátust és tanut nem?

Vagy mégis szellemi inkvizíció van?

De itt több évszázados családi sirrol van szó,ami már Elvileg családi tulajdon.Továbbá a szomszéd faluban egy Ortodox nő ment férhez és a vallását megtartotta és halála után a családi sirba tették pedig csak 34 évet élt abban a faluban.Pedig az a falu temetője is magyar és vallásra nézve az előbbiek minősége.Azzal szemb,hogy a Tanu család 300 éve tartja fenn a sirt visszamenőleg.

Csak itt az volt a probléma,hogy a román nőt aki ortodox volt a pap nem merte elutasítani,mert félt a román hatalomtól.Nem inkább Isten-től kellett volna féljen?

A pedofiliárol az utolsó bejegyzésben nem beszéltem de ha valaki hitetlené vállik és paráználkodik,azt kiközösitik a Tanuk,ami a más vallásokban nem történik meg.

A kiközösitésért kuülönben harakszol.

2017. máj. 21. 20:44
 17/21 anonim ***** válasza:

Mint írtam, nem ismerem a konkrét esetet és csak az egyik félt hallom. Azonban van néhány észrevételem.

"Elvileg családi tulajdon"

Nem az. A sírhelyeket bizonyos időre bérlik az emberek (25, 50 év, utána megújítják a bérlést stb...), de nem a családok tulajdona. A fenntartótól függően vagy az egyház vagy az állam tulajdona.

Az ortodoxok keresztények, a jehovások nem. Ráadásul alig pár dologban térnek el a katolikus hittől. Lehet mohamedán vallásút se temetne abba a temetőbe az a pap.

Az, hogy szerinted a "falu temetője", még nem biztos, hogy valóban az. Nem tudom, hogy erdélynek azon a vidékén, vagy konkrétan abban a faluban a temető állami, vagy egyházi. Utóbbi esetben nem a falu temetője.

Ha nem egyházi, hanem a falué, akkor a temetéshez nem kell a katolikus pap, lehet temetni nélküle is. Csak kell bárki, aki elvégzi a temetést és gondolom a helyi havatalban kell bejelenteni.

"a Tanu család 300 éve tartja fenn a sirt visszamenőleg"

Ez egészen biztos, hogy nem így van. A JT mindössze kb. 150 éve létezik, valószínűleg az összes sírban nyugvó ember katolikus volt és katolikusként is tartották fent a sírt, csak később tértek át.

"azt kiközösitik a Tanuk"

Jézus nem közösített ki senkit. Viszont nálatok ez nagyon jó védekezés, hogy amint nyílvánosságra kerül egy ilyen ügy, akkor egyszerűen azt mondjátok, hogy "hát ő nem is Tanú". Pedig az, amikor elkövette is az volt. Ráadásul számos olyan esetre derült fény, amikor a vének már jóval a nyílvánosságra kerülés előtt tudtak a dologról, még is titkolni próbálták és nem fordultak a hatóságokhoz.

2017. máj. 21. 21:11
 18/21 A kérdező kommentje:

17.Egyes esetekben nem értek egyet.

Az ortodoxoknak az egyik faluban templomuk van,de nincs temetőjük.

Te mondod,hogy a katolikusoknak hasonló a vallásgyakorlat.Akkor miért kell két templom és lehet egy temető?

De akkor jön a másik kérdés.

Miért nem lehet három vallás és egy temető,ha már van két vallás és egy temető?

Miért lehet egyiket pártfogolni a másikat nem?

Én ismét adok választ.Félnek a Román hatalomtól de nem istentől.

Amint látom a bejegyzésben van részrehajlás mert a Tanuk ha kiközösitenek valakit helytelennek minősíted.

Pál azt mondja:"Az ilyeneket távolitsátok el közületek,Velük ne egyetek ne is köszöntsétek"

Ezenkívül van még egy pár erre vonatkozó biblia vers.

Járhat a gyülekezetbe és ha jelét adja ,hogy megbánta bűnét,vissza van fogadva.Ez az irásszerinti eljárás.

Az pedig nem irásszerinti ha azt csinál amit akar és rontsa a gyülekezet szellemiségét.Pál szerint vagy helyre igazodik,vagy parázna,bálvány imádó,gyilkosként megbánás nélkül nem ülhet a gyülekezetben.

Ha nem bánja meg azt jelenti bünös-ként akar maradni.Igy a megbánás a legkevesebb amit tehet.

2017. máj. 22. 06:04
 19/21 anonim ***** válasza:

17.Ehez hozzátennék még annyit,hogy mi azt mondjuk,hogy a vétkes "nem is Tanu".A vétkes megkeresztelt Jt.ami azt is jelenti,hogy ki van közösitve figyelmeztetés-ként de ha megbánta vétkét tanu továbra is.Nem kell ujra megkeresztelkednie,a gyülekezethez tartozik a vének többször felkeresik.

Ha kijelenti a vétkes,hogy többé nem akar Tanu lenni akkor kiveszik a névsorbol,és bejelentik a gyülekezetnek,hogy eltávolzott.

2017. máj. 22. 06:29
 20/21 anonim ***** válasza:

"Az ortodoxoknak az egyik faluban templomuk van,de nincs temetőjük.

Te mondod,hogy a katolikusoknak hasonló a vallásgyakorlat.Akkor miért kell két templom és lehet egy temető?"

Minden felekezet külön istentiszteleti helyet épít magának, a saját szabályaik alapján. Én ebben nem látok problémát. Más a katolikus és más az ortodox rítus, más a liturgia, a templomhoz más struktúra szükséges. Pl. kat. templomban a szentély nyitott, ortodoxoknál zárt teljesen.

Nektek is van külön királyságterem elég sok városban, községben.

"Miért nem lehet három vallás és egy temető,ha már van két vallás és egy temető?

Miért lehet egyiket pártfogolni a másikat nem?"

Mint írtam, keresztény szempontból a JT nem keresztény felekezet. Azokat tartjuk keresztényeknek, akik a Szentháromságra vannak megkeresztelve és vallják a Níceai hitvallást. A JT-k egyik kritériumnak se felelnek meg.

Ez a pap valszeg egy mohamedánt se temetett volna el abba a temetőbe.

Hogy ez helyes vagy sem, ismétlem, nem foglalnék állást, mert nem tudom a részleteket.

Nálunk pl. köztemető van, a falu tulajdonába, bárkit temetnek felekezetre való tekintet nélkül. A katolikus pap is eltemeti más felekezetűeket, ha hozzátartozók azt kérik. De akár márettyenből is hozathatnak valakit, aki elvégzi a temetést.

"Járhat a gyülekezetbe és ha jelét adja ,hogy megbánta bűnét,vissza van fogadva.Ez az irásszerinti eljárás."

Ez szép és jó, csak a gyakorlatban nem ez látszik.

Több esere is már fény derült, ami nagyjából így festett:

- Megtörténik az eset, legyen családon belüli erőszak vagy pedofília.

- Vének tudomására jut, akik megpróbálják eltusolni (különösen a családfők által elkövetett erőszakot). Nem értesítik a hatóságokat.

- Ha kiderülnek az esetek, igyekeznek továbbra is tagadni és továbbra is eltusolnák.

- Ha ez utóbbi nem jön be, akkor egyszerűen azt mondják, hogy az illető nem tanu.

De mindez nem tartozik a témához, csak azért írtam, hogy nem kell a másik vallásra emlegetni állandóan a pedofíliát az erkölcsi magas lóról (#13-as hozzászólás) és ebből hamis következtetéseket levonni, ha saját házatok táján is van mit tenni.

2017. máj. 22. 08:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!