Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Tisztel keresztények! Szoktato...

Tisztel keresztények! Szoktatok adakozni?

Figyelt kérdés

Milyen gyakran teszitek ezt és milyen formában?

Koldusoknak alamizsnát adtok-e?

A számotokra már régi de még nem tönkrement holmit kidobjátok vagy a szegényeknek adjátok?

Mennyire fontos az, hogy segítsünk a rászorulókon?

2016. nov. 20. 20:07
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
81%

Mk 12,41-44.

A szegény asszony két fillérje.

Ezután leült szemben a kincstárral és figyelte, hogy dob a nép pénzt a perselybe. Sok gazdag sokat dobott be. De aztán jött egy szegény özvegy, s csak két fillért dobott be. Erre odahívta tanítványait, s így szólt hozzájuk: „Bizony mondom nektek, ez a szegény özvegy többet adott mindenkinél, aki csak dobott a perselybe. Mert ők a feleslegükből adakoztak, ez pedig mindent odaadott, ami csak szegénységétől telt, egész megélhetését.”

Azt hiszem ezen nincs mit magyarázni. A fölöslegből adakozás bár gyakorlatilag hasznos, de az adakozó attól nem lesz Isten előtt kedvesebb csak akkor ha olyan dolgot ad, amire neki is szüksége van, s ezzel LEMOND valamiről, ahogy a szegény özvegyasszony tette.

2016. nov. 21. 00:02
 12/23 anonim ***** válasza:

igen, nem vezettem be rendszert h pl napi x összegnek megfelelően vagy ilyesmi

szoktam adni koldusnak is, olyannak is aki nem koldus de megszorul pl hitel miatt vagy télen a fűtés miatt

a régi dolgokat sem dobom ki hanem eladományozom ,de néha veszek újat is, pl karácsonykor szoktam venni egy plüssállatot egy nehéz körülmények között élő gyereknek (mármint minden évben másvalakinek)

kiemelten fontosnak tartom, Krisztus is ezt emelte ki, ez olvasható is a bibliában

2016. nov. 21. 08:41
 13/23 anonim ***** válasza:
83%

11-es! Nincs igazad, aki a szükségből ad, az többet ad, mint aki a feleségéből, de aki a feleségéből ad annak az értéke is magas. Olvasd el Jézus beszédét Máté 25;31-46-bol és utána ne beszélj ilyen ostobaságot.

De idézhetek máshonnan is, hogy Jézusnak nem az a fontos, hogy a szükségedből adj, hanem hogy adj:

Mk 14,7

Mert a szegények mindenkor veletek lesznek, és a mikor csak akarjátok, jót tehettek velök; de én nem leszek mindenkor veletek.

Jót tegyetek.... Sok mindent kell még máshogy látnod, mert így hamis tanító vagy itt így.

2016. nov. 21. 09:32
 14/23 anonim ***** válasza:
65%

13-as!

Neked sincs igazad!

Nem kell kiforgatni a szavaimat. Attól függ, hogy az adakozást milyen nézőpontból szemléljük.

Ha kizárólag gyakorlati oldalról nézzük, akkor természetesen a fölöslegből való adakozás is nagyon hasznos, hiszen egy, már nem használt ruhának vagy egy megunt játéknak is nagyon fog örülni egy szegényebb gyermek. Nem beszélve arról, hogy ha egy milliomos mondjuk 10.000 Ft-ot ad egy szegény családnak, akkor az nekik óriási segítség, ez igaz.

Viszont ha a vallás, az erények szempontjából nézzük, akkor Jézus tanítása az érvényes, melyet a szegény asszony két fillérjéről mondott. Egy igazi keresztényt más dolgok motiválnak a jócselekedetekben, mint egy nem keresztényt, mégpedig az üdvösség, melyet itt a földön a lelki kincsek gyűjtésével érhetnek el. Ilyen lelki kincs az adakozás is. De ez csak akkor lesz lelki kincs, ha nem a fölöslegből adnak, hanem olyan dolgokból, amire az adakozónak is szüksége van.

2016. nov. 21. 09:51
 15/23 anonim ***** válasza:

Megint tévedsz, az üdvösséged nem függ az adakozásodtól. Senki nem üdvözül, tehát nyeri el az örök életet önnön cselekedeteitől.

"Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;

Nem cselekedetekből, hogy senki ne kérkedjék."

De felesleges is vitáznunk erről, amíg nem látod a személyválogatásodat erről. Te magad ítéled el az embert, amikor elődöntöd, hogy ki érdemli meg és ki nem. Talán a templom megérdemelte a 2 fillért?

2016. nov. 21. 10:10
 16/23 anonim ***** válasza:

"nem tudják beosztani a pénzüket, hó elején elköltik fölösleges dolgokra, s mivel elköltik, emiatt hónap végén már enniük sincs mit, na az olyanoknak nem adok."

Honnan tudod, hogy fölösleges dolgokra költötték el már a hó elején? Beleláttál más gondolkodásába? Ha arra célzol, hogy az illető szenvedélybeteg, aki a fizetését már az első nap elkölti, akkor miért nem ezzel kezdtél? Neki természetesen nem pénzbeni adományt adjál, hanem természetbeni adományt (akár szellemi formában is, hogy megértesd vele, hogy nem jó úton halad) Na, ez a lelki kincs, ahogy hozzáállsz az emberekhez és nem azon, hogy nekik AZÉRT sem fogsz adni pénzt és ezzel sugallod, hogy mindenféle más segítséget is elutasítod feléjük...

2016. nov. 21. 10:40
 17/23 A kérdező kommentje:

A kialakult vitához csak egy megtörtént esetet írnák le szemléltetés képen:

Van egy barátom, aki hónapokig nem dolgozott és a havi jövedelmük 170 euró volt (Szlovákia). Ebből egy 3 éves gyereket eltartani és még megélni is belőle enyhén szólva is lehetetlen.

A barátom ( az apa) persze nem ment dolgozni, ennek az oka talán a személyiség zavara, de nem akarok találgatni, nem tudom. Szóval eljött az idő mikor már nem volt mit a gyerek szájába adni, ezért a szomszéd néni segített egy kicsit de tőle sem kértek állandóan, mert hát hol volt még a hónap vége.

Jó pár napig száraz kenyért ettek, ami nem tudom honnan volt. Aztán felkeresett, és elmesélte a dolgot aztán megkért, hogy ha tudok segítsek.

Szóval a lényeg, hogy ha én úgy álltam volna a dologhoz, hogy "nem segítek eredj dolgozni!" Akkor ítélkező lettem volna és miattam egy fiatal anyuka és a 3 éves gyereke tovább szenvedett volna éhen.

Így már nem csak az apa lett volna a felelős ezért, hanem én is, mert meg volt a lehetőségem segíteni.

Krisztust ismerve, nem tehettem meg azt, hogy nem segítek. Ez így ment egy darabig és végül Isten is segített az apán.

Most már van egy jól fizetődő állása!

2016. nov. 21. 12:05
 18/23 anonim ***** válasza:

15-ös: én katolikus vagyok, és a mi hitünk szerint a jócselekedetek is szükségesek az üdvösséghez.

16-os: ismerek személyesen ilyen családokat, beszélőviszonyban vagyok velük, 1-2-höz be is járok időnként, így tudom miről beszélek. Arról van szó, hogy ezek a családok végképp nem tudják beosztani a pénzüket. Mindig a jelenben élnek, és csak az számít nekik, hogy ma jó legyen, az pedig, hogy mi lesz holnap vagy a jövő héten, az nem számít.

Ha minimálbérből élek, akkor fizetéskor nem veszek 25 ezer Ft-os érintőképernyős telefont, vagy nem veszek 10.000 Ft-os nadrágot, hogy aztán hónap végére is maradjon pénzem.

A kajában, is, ha minimálbérből élek, akkor hó elején nem eszek minden nap húst hússal, hanem mondjuk csinálok egy paprikás krumplit, ami olcsóbb.

Nem beszélve arról, hogy aki anyira szegény, az ne cigizzen s ne igyon. Tévedés ne essék, én magam is dohányzok, de volt egy időszak, amikor olyan körülmények között éltem, hogy bizony néha enni se volt mit, de én égiggondoltam, hogy a cigi nem létfontosságú, ezért le kellene szokni róla. Nem is szívtam több hétig, mert az anyagi helyzetem miatt másra kellett a pénz.

Az a baj, hogy aki személyesen nem ismer ilyen embereket, az nem tudja hogyan élnek. A tévéből vagy az interneten olvasva nem ugyanazt a képet látjuk ezekről az emberekről, ami a valóság.

2016. nov. 21. 15:05
 19/23 anonim ***** válasza:
Hidd el, én is ilyen voltam, és te megítéled az embereket. Az, hogy az egyházad így gondolja, még egy dolog, ami Biblia és Jézus tanítása ellen való a sok mellett. Amilyen ítélettel ítéltek olyan ítélettel lesztek megítélve. Ha megítéled ezeket az embereket, te magad is meg leszel ítélve a cselekedeteid által. Ezt sem én találtam ki...
2016. nov. 21. 15:49
 20/23 A kérdező kommentje:

"Ha minimálbérből élek, akkor fizetéskor nem veszek 25 ezer Ft-os érintőképernyős telefont, vagy nem veszek 10.000 Ft-os nadrágot, hogy aztán hónap végére is maradjon pénzem.

A kajában, is, ha minimálbérből élek, akkor hó elején nem eszek minden nap húst hússal, hanem mondjuk csinálok egy paprikás krumplit, ami olcsóbb.

Nem beszélve arról, hogy aki anyira szegény, az ne cigizzen s ne igyon."

Teljes mértékben egyetértek!

Sajnos megannyi ember akik segélyből él megengedi magának a dohányzást és a napi szinten való alkohol fogyasztást.

Mindennek a gyerekek isszák meg a levét. A gyerekek járnak nyári cipőben téli hidegekben, ők mennek uzsonna nélkül iskolába és még az ebédet sem fizetik be a szüleik.

De ez hosszú téma.

Köszönöm mindenkinek a választ!

2016. nov. 21. 15:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!