Szerintetek tanárként vagy lelkészként lehet jobban megközelíteni a fiatalokat?
Úgy értem, hogy míg egy tanárnak napi kapcsolata van a diákjaival, addig egy lelkész csak azokat a fiatalokat tudja megszólítani, akik elmennek templomba, ifjúsági órára stb, de akkor ezek a fiatalok már keresnek, és náluk nem olyan nagy baj, mint a nyomorban, bűnözésben élőknél.
tanárként sem úgy gondolom, h gyerekeke Jézus meghalt értetek és stb stb, mert tudom ez így nem megy, hanem személyes példamutatással, meg értékek közvetítésével.
Minden egyes segítő választ nagyon nagyon szépen köszönök!
Szép napot mindenkinek!
előzőnek: hamár itt tartunk, pedofil (vagy azzal meggyanúsított) tanár ügy is van bőven...
kérdésre: olyan szempontból a tanár jobban, hogy nem csak "válogatott" gyerekekkel találkozik (mondjuk ez is attól függ, melyik suliban), de olyan szempontból meg talán a lelkész, hogy a tanárokhoz a problémás gyerekeknek eleve rossz asszociációik társulnak óhatatlanul (ő ad egyest, intőt, ő utasítja rendre, ő kéri számon), míg a lelkésznek nincsenek ilyen "népszerűtlen" feladatai, inkább kellemes dolgokkal kapcsolatban emlékeznek rá a gyerekek (kirándulás, szabadidős program, tesómkeresztelője stb.)
köszönöm a válaszokat!!
1.válaszoló: pont ez a dilemmám, úgyh nagyon beletrafáltál:D
A helyzet az, h gyerekkorom óta tanár akartam lenni, és most tanár szakos egyetemista is vok,de emellett a hit is nagyon nagyon fontos az életemben.. de mindig ugy voltam vele, h tanárként talán közelebb lehetőségem lesz megszólítani a fiatalokat, csakh az utóbbi időben nagyon erős elhívást érzel az Úrtúl, h lelkészi pályára álljak. És most nagyon nem tudok dönteni:S
Előre bocsátom, nem vagyok római katolikus, tehát nem vagyok elfogult azzal a vallással. Tudom, hogy ez a sok pedofil botrány most árnyékot vet a papságra, de vannak és voltak olyan papok, akik igazi elhívásból lettek papok és teljes szívvel szolgálták az Istent. Egyre több katolikus ismerősömtől hallok olyan gyülekezeteket, ahol eleven élet van, ahol azzal nőtt meg a templomba járók száma, hogy a pap először nem hittanra hívta srácokat, hanem focizni a templomkertbe, majd a foci után leckeírás volt. Ezek a srácok és a családjuk is megtapasztalták, hogy jó ahhoz a közösséghez tartozni. Más templomoknak, vagyis a hozzájuk tartozó gyülekezeteknek énekkaruk van, vagy túra szakosztályuk. Tehát nem csak azokat érheted el papként, akik már hívők.
Egy jó pedagógus is nagyon sokat tehet az ifjúságért, mert nem csak oktat, hanem nevel is.
Ahogy a jó papból, a jó pedagógusból is égető hiány van. Tisztelem Benned, hogy ez foglalkoztat.
Szerintem kérj erre szóló vezetést az Úrtól.
Sok sikert !
húúúh, utolsó válaszoló, el sem tudom mondani, milyen öröm volt olvasni a válaszod. Nagyon jó meglátásaid vannak, és nagyon jó dolgokat írtál!
Isten áldjon!!!
jah, és teljesen egyetértek azzal is, amit a pap-botrányról írtál. Sztem sem helyes egyáltalán h most ezzel támadják olyan sokan az egyházat, mert rossz példákat minden területen lehet találni, de ebből még nem szabad általánosítani
am én sem katolikus vagyok, de én is egyre több katolikus gyülekezetben látom az "eleven életet"(ahogy írtad)
Tanárként tény, hogy több gyerekkel találkozhatsz, és hathatsz rájuk életeddel, és azzal ahogy velük foglalkozol, meghallgatod őket, de direkt módon nem beszélhetsz a hitedről (kivéve ha magyar-vagy töritanár leszel, akkor az anyag kapcsán beszélhetsz Jézusről, Bibliáról).
Lelkészként ugyan kevesebb gyereket érsz el, de meglátogathatod a megkeresztelt gyerekek családját, hogy hittanra hívd, és szervezhetsz sok más szabadidős programot is nekik a hittanon kívül, amire barátaikat is elhívhatják.
És - ahogy előbb is írták - más a kettőt, de mindkét helyen használhat Isten. Ha viszont úgy érzed, hogy Isten a lelkészi szolgálatra hív el, akkor nincs min gondolkozni! Akkor oda menj, ahova hív, mert ott leszel a helyeden, ott lesz áldás az életeden!
Helló
Szeretnék neked adni én is egy tanácsot. Ha te tényleg igazából hiszel, és a belső hang azt súgja, hogy lelkésznek menj, akkor higgy nekem, azt kell tegyed. Ugyanis ilyenkor az igazi önmagad szól hozzád, "aki" a legjobbat akarja neked, de nevezhetjük Úrnak is. :)
"Egy jó pedagógus is nagyon sokat tehet az ifjúságért, mert nem csak oktat, hanem nevel is.
Ahogy a jó papból, a jó pedagógusból is égető hiány van. Tisztelem Benned, hogy ez foglalkoztat."
Ebben pedig én is teljesen egyetértek. Nekem is hasonló terveim vannak, de én alsó tagozatosokat tanítanék szívesebben, ugyanis ők még annyira nincsenek megrontva a társadalom erkölcstelenségeitől. Ez nem azt jelenti, hogy a könnyebbik utat választanám, inkább az ésszerűbbet.
Egyébként a tinédzser korosztályra is lennének megoldásaim, de ahhoz egyedül kevés vagyok, viszont tervem van, hogyan tehetek szert tömegekre, akik támogatnák az eszmém, és hatással tudnának lenni őrájuk
üdv. és sok sikert.
25/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!