Magyarországon van egyházadó?
12.04 katolikus vagy?
Bajban van az egyházad a botrányok óta azért van így
Én ref és nálunk úgy működik ahogy előtted írták
Ezt a cikket pont ma találtam és ennek fényében elég furának tartom,hogy néhány pap mégis pénzt kér olyanért,amiért nem is lehetne!!!
"Számtalan - többnyire névtelen - levelet kapok a keresztelők, esküvők és temetések esetleges anyagiakkal kapcsolatos összefüggése kapcsán.Előfordul, hogy egy plébánián csak akkor temetnek el valakit, ha a hozzátartozói visszamenőleg több évre kifizetik az "egyházadót". Az is előfordul, hogy a gyermek keresztelését szintén anyagi feltételekhez kötik. Az egyház törvényei szerint mindez teljesen jogtalan. Mindenekelőtt tisztáznunk kell, hogy egyházadó a katolikus egyházban Magyarországon nem létezik. Egyházközösségi hozzájárulás az az összeg, melyet a szentmiséken gyűjtött perselyadományoktól függetlenül a felnőtt hívek, vagy családok önkéntes és lelkiismereti alapon befizetnek annak a plébániának a pénztárába, melyhez tartozónak vallják magukat, ezáltal lehetőségeik szerint hozzájárulnak a plébánia közösségének költségeihez. Bizonyos szektákban, sőt egyházi jellegű közösségekben ez az összeg kötelezően a teljes jövedelem 10 százaléka. A katolikus egyházban ez a már említett önkéntesség és felelősség alapján történik. Tény, hogy az utóbbiak néha hiányoznak közösségeink tagjaiból, de ez gyermekük keresztséghez való jogát, vagy elhunyt hozzátartozóikegyházi temetéshez való jogát nem érinti. A keresztség mind gyermek, mind felnőtt esetében teljesen ingyenes. Az egyházi temetésnek a katolikus egyház országosan érvényes stóladíja van, mely magába foglalja a kántor, a sekrestyés, a pap, valamint a temető és a templom részéről felmerülő mindennemű költséget. Nehéz anyagi helyzetben lévők, vagy segítségre szorulók esetében a plébánia ezt a nem jelentős összeget is csökkentheti, vagy attól teljesen is eltekinthet."
Köszönöm a válaszokat!
"néhány pap mégis pénzt kér olyanért,amiért nem is lehetne!!! "
Ez- amig be nem bizonyosdodik a valóságtartalma,- rágalom.
A Katolikus Egyházban a keresztelés ingyenes.
A temetésért stóladij jár, a fungensnek,(temetési szertartás vezetője, kántor, )
"egyházadó a katolikus egyházban Magyarországon nem létezik. Egyházközösségi hozzájárulás az az összeg, melyet a szentmiséken gyűjtött perselyadományoktól függetlenül a felnőtt hívek, vagy családok önkéntes és lelkiismereti alapon befizetnek annak a plébániának a pénztárába, melyhez tartozónak vallják magukat, "
Az egyházközségi hozzájárulás (önkéntes) az éves nettó jövedelem 0,5, 1 %-a.
Nem kötelező fizetni, de becsületes ember nem potyázik.
Ha igényt tart egyházi temetésre, teljesitse az ebből fakadó anyagi kötelezettségeit(is).
Van világi búcsuztató is. Ő sem ingyen dolgozik(mellesleg)
15:36-os,ez nem rágalom,csak végig kell olvasni az olyan kommenteket,ahol azt írják,hogy a pap igenis elkéri a pénzt a keresztelésért!!!!!
Ja,és van egy olyan kérdés is az oldalon,hogy "mennyibe kerül manapság egy keresztelő",javaslom keress rá,ott is olvashatsz érdekes dolgokat!!!!
"hivatalosan nem szedhetnek pénzt a keresztelésért, de a papok nagy része mégis megteszi, "
-Ez rágalom. amig nincs rá bizonyíték.Jobbik esetben is csak vélemény, nem tény.
A papir sokat kibír. A net is.
Drága 12:11-es!
Én is református voltam és ezt mindd ott tapasztaltam.
Aztán az teljesen betette az ajtót amikor édesapám meghalt,és elmentünk az érte mondott misére,de hiába vártuk,hogy mondjon valamit a pap róla,semmi nem volt csak annyi,hogy eltemettük xy.testvérünket és kiprédikálta,hogy melyik gyermeke ,és felesége mennyi pénzt adott külön-külön a misére.
Na ekkor mondtam azt,hogy elég belőlük!
Előző vagyok.
Azt el is felejtettem az előbb,hogy a temetésért meg a sírhelyért,meg az egyházadóért összesen kifizettünk ennek a rabló bandának több mint százezer forintot,és oda állított a pap részegen.
Köszönjük a "gyönyörű" temetést,azért a sok pénzért!
"Én is református voltam és ezt mindd ott tapasztaltam.
Aztán az teljesen betette az ajtót amikor édesapám meghalt,és elmentünk az érte mondott misére,"
A reformátusoknál van mise?
Mióta?
"oda állított a pap "
A reformátusoknál van pap?
Mióta?
Lelkipásztorról tudtam (eddig)
Köszönjük a 37%-nak, de javaslom a humor topicot. Ott a helye.
Jehovatanuk müveltségét? - fémjelzi a válasz.XD
De a KÖB megdicséri a válaszolót.
"Ez rágalom. amig nincs rá bizonyíték.Jobbik esetben is csak vélemény, nem tény.
A papir sokat kibír. A net is."
Te voltál ott, vagy én? Tőlünk kért a pap kenőpénzt. Lehet, hogy a világon ő volt az egyetlen pap, aki kenőpénzt kér, de ez megtörtént eset. Mivel balhét nem akartunk, feljelentést nem tettünk a megyés püspöknél. Bár, ha tettünk volna, azt is eltussolták volna...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!