El tudtok fogadni egy kétszer vagy akár háromszor nősült lelkészt?
Ha egyébként a lelkész rendes és hiteles embernek tűnik, csak ez az egy stiklije van? És lelkésznőt?
Felekezetet is írjatok kérlek.
Nálunk az ortodox egyházban nős papság van és van válás, illetve újraházasodás is. (Ebben a két dologban különbözünk a katolikusoktól.) Viszont a pap nem nősülhet újra. Hogy válni válhat-e, azt nem tudom, de még sohasem hallottam elvált ortodox papról. Viszont abban teljesen biztos, hogy újra nem házasodhat. Minálunk tehát ez a helyzet elképzelhetetlen.
Hogy más felekezetbéli többszörösen elvált lelkészt el tudok-e fogadni?
Nem választanám lelki vezetőmnek az biztos, hiszen a lelki vezető ne legyen más felekezetbéli.
Attól még lehetnénk jó viszonyban, és beszélgethetnénk jókat akár hitbéli kérdésekről. Az, hogy elvált, az őrá, a Jóistenre és a saját felekezetére tartozik, nem rám. De azért ifi csoportba nem őt hívnám meg, hogy a családi életről tartson felkészítést. :)
Szia!
Igen. Az ember nem tévedhetetlen és épp attól válik hitelessé, hogy a hibás döntését megélte, tanult belőle és újra felállt. Nem csak úgy beszél róla, személyes tapasztalás nélkül.
Egy ember.
Szia!
Mindenki jó valamire! Ha másra nem, hát elrettentő példának! :-)
Adventista vagyok.
Üdv. Péter
Szerintem nincs jogunk ítélkezni felette.
Ha Isten ismerete előtt nősült többször akkor pláne!
Viszont ha utána,akkor pedig "példa" igen, hogy Ne kövessük ha lehet! :)
Jézus megengedte az elválást bizonyos esetekben, például ha a házastárs paráznaságot követett el (Máté 5:32), vagy ha házastársa hitetlen, és válni akar (1Kor 7:15).
A ilyen módon jogosan elvált ember újraházasodása eléggé vitatott téma az egyházak körében, amennyire tudom. Ebben a kérdésben nem ismerek bibliai útmutatást (ha valaki tud, írja meg privátban, köszi), tehát egyelőre azt tartom, hogy az újraházasodásra szabadsága van a hívőknek.
Zárójelben megjegyzem továbbá, hogy a "lelkész" megjelölés egy új keletű dolog, a Bibliában a vezetők lehetnek apostolok, próféták (e kettő ma már nem létezik), továbbá evangélisták, vének (azaz pásztorok) és tanítók (ez a három ma is megvan). A továbbiakban azt feltételezem, hogy a "lelkész" megjelölés az evangélistát takarja (aki általában az igehirdetést végzi).
Ha a válás nem "jogos" a lelkész részéről, vagyis pl. az illető lelkész volt hűtlen, "nem jött ki" a házastársával, és elvált, vagy talált magának valaki "jobbat," akkor azt gondolom, hogy a kérdés az elsősorban, hogy megtért-e. Minden vezetőnek vannak gyenge pontjai, bűnei, mert ők is emberek, és én megadnám neki a lehetőséget, hogy bizonyítsa, megváltozott. Viszont nem igazán tapasztalunk ugrásszerű változásokat, ezért a hűtlenség után legalább néhány hónapra felfüggeszteném a hivatalából, amíg más egyházi vezetőkkel való beszélgetései alapján bizonyossá nem válik a megtérése.
A válás és újraházasodás tekintetében nem látok Bibliai különbségtételt férfiak és nők között, ezért azt gondolom, hogy a fentiek "lelkésznőkre" is igazak.
Amit írtam, az a saját véleményem, nem az egyházam hivatalos álláspontja. Nem tartom magam lelkileg érett embernek, aki feltétlenül jól ítélte meg a kérdést, de a kérdés második felére válaszolva: a Krisztus Egyházába tartozom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!