Keresztények! Miért abba az egyházba jártok, amelyikbe jártok? Megnéztetek más közösségeket is? Kerestétek a legjobbat?
@15:13
Teljesen egyetértek veled. Nálam is csak a katolikus, illetve ortodox kereszténység jöhet számításba.
Engem egyébként gyerekként katolikusnak kereszteltek, de az ortodox kereszténység valahogy sokkal hitelesebbnek tűnik, szebben őrzik az apostoli szenthagyományt, mint a katolikus.
Dante
En a gorog katolikus egyhazzal ismerkedek mert teologiajaval jobban egyetertek.
Az ortodoxokkal az a baj hogy a papat nem fogadjak el es nincs meg az a szervezetseguk ami elvarhato egy globalis vilagban valo letezeshez.Tehat az informacio aramlas megszakadt az ortodoxoknal es szakadasaik is vannak a nacionalizmus/sovinizmus menten...
Katolikusoknal az egyszin alatti aldozassal nem bekulok meg no meg a filiogiue betoldassal.
De azert erdekelne miert tekintit az ortodoxok ervenyesnek a katolikus miset ha csak egy szin allatt aldoznak....Tudom tudom ezek reszletkerdesek de akkor is nekem ez boki a csorom.:)
Nos ezen hibakat orvosolja a gorog katolicizmus ami liturgiajaban bizanci teologiajaban romai.Ha az ortodoxok elfogadnak a papai egyetemes foseget es felhagynanak az eros sovinizmusukkal akkor oket valasztanam.
"Ha az ortodoxok elfogadnak a papai egyetemes foseget es felhagynanak az eros sovinizmusukkal akkor oket valasztanam."
Az ortodox egyháznak világos állásfoglalása van arról, hogy milyen feltételek mellett tudná a római pápát az egész egyház fejeként elismerni.
Ezt az elmúlt másfél évszázadban többször is kommunikálta hivatalos formában a római egyház felé. Nem tudok arról, hogy a katolikus egyház ezekre a felvetésekre valaha is reagált volna hivatalos formában. Ezek konkrétan a belinkelt írás végén vannak csokorba gyűjtve:
Ami pedig a sovinizmust illeti, nos nem mondom, hogy nincsen rá példa, de messze nem annyi, amennyit a közbeszédben erről terjesztenek. Az erdélyi magyarságnak vannak negatív élményei a román ortodox egyházról (mint ahogy fordítva is volt ez nem egyszer a történelem folyamán) ezek tények, kár is lenne vitatni. Azonban kicsit fel van fújva a sztori, az erdélyi embereket ez sokkal kevésbé irritálja, mint az "urban legend" budapesti fogyasztóit.
Vagy ha megnézzük az egykori délszláv háborút, akkor bizony ki kell jelenteni, hogy a horvát katolikus egyház sokkal inkább hagyta magát belesodródni a nacionalista-soviniszta közhangulatba, mint a szerb ortodox egyház. De most ugyanez tapasztalható Donyeckben és Luganszkban, ahol az ukrán görögkatolikus egyház részéről lényegesen intenzívebb politikai nacionalizmus tapasztalható, mint az orosz ortodox egyház részéről.
Európának ezen a felén ezt nem illik hangoztatni, ezért ez a hivatalos médiában sem jelenhet meg. De az ott tartózkodó pártatlan külföldiek rendszeresen erről számolnak be a facebookon és más közösségi oldalakon.
A magam részéről látok ennél sokkal égetőbb problémákat az ortodox egyház háza táján. A politikai sovinizmust, és általában a politikába való belefolyást enyhébbnek látom, mint a katolikus egyház háza táján.
(andrás)
Az erdélyi magyarságnak vannak negatív élményei a román ortodox egyházról (mint ahogy fordítva is volt ez nem egyszer a történelem folyamán) ezek tények
Hat Andras a tenyek azok kenyesek:
pld Avram Iancu fele magyarirtas a delvidek etnografiai valtozasaert osztrak segedlettel.
Mert erdeke volt az osztraknak is kordaba tartani a magyarokat a barbar olahokkal...
En ilyen megnyilvanulast azaz pap altal vezetett tomegmeszarlast sem a katolikus sem a protestans magyar egyhaznal nem lattam...szoval nem tudom forditva mivel tudnad alatamasztani.
Sajnos ez a nepirtos sovinizmus minden ortodox egyhazban jelen van ugyanugy a szerbeknel romanoknal es oroszoknal.
A bulgar es gorog ortodoxokrol nincs infom de amit ezen egyhazaktol lattam talan ok sem esnek mesze a fajuktol....
A kerdesem feled inkabb az hogy elfogadja e ervenyes lturgianak az ortodox eghyhaz az egyszin allat aldozo katolikus miset?
Elkeserítő!
Sok véleményt olvastam,melyek tradíciókhoz való görcsös ragaszkodást tükröznek,ami meghatározza a hozzászólók vallási kötődéseit,de nem olvastam csak keveset,akik Isten szavához,a Biblia tanítása hűségéhez felekezeteket válasszák.
Mi fontosabb,Isten szava,vagy a tradíció?
Mit kell követnünk,Jézust,vagy emberi szervezetet?
Mi üdvözít,valami egyház,vagy Krisztus?
Görög Katolikosok Bibliától eltérő tanításai:
Úrvacsora,keresztelés,9 parancsolatot tanítnak,nem tanítják az "egyetemes papság"elvét.(Hirtelen ez jutott csak eszembe.)
"Úrvacsora,keresztelés,9 parancsolatot tanítnak,nem tanítják az "egyetemes papság"elvét.(Hirtelen ez jutott csak eszembe.)"
Az Urvacsora: nos a protestansok tagadjak Jezus jelenletet a kenyerben es borban de ez a reformacio eloot nem volt igy ergo ha az apostoli egyhazat nezzuk akkor ra kell jonnunk arra hpgy ez bizony ujitas volt.
Meg Szent Justinus aki vertanusagot halt a hitert is megfogalmazza hogy a kenyer es a bor Jezus teste es vere.Ha megfigyeled ezt a tanitasat Jezusnak sok tanitvanya nem fogadta el es el is hagytak ot csak az apostolok nem.O akor az apostolaihoz fordult es mekerdeste hogy ok is el akarjak hagyni? Fel sem merult benne hoy helyesbitsen hogy he fiuk en kepletesen beszeltem.....
Kereszteles: A biblia irja azaz sola scripturaval is megalapithato hogy Jezus a tanitvanyoknak keri hogy hadjak hozza jonni a gyerekeket mert olyanoke a menyeik orszaga...valamint az ApCsel 2,38-39 "...mert az igeret nektek es fiaitoknal szol". Sehpol sem irja hogy gyereket ne keresztelj sot a kerestsegi igeret nektek es fiaitoknak is szol tehat ok is reszesedhetnek benne...
9 parqancsolat: Ezt Szent Agoston osztotta fel igy es ot meg senki sem vadolta meg eretnekseggel szoval ha apostoli folyotnossagrol beszelunk aminek a reszese volt kotve hinem hogy tevedet...
Mar annak a fenyerben is hogy ha a szobrok keszitese ellen emel t volna szot Isten miert hagyta kultikus helyen a szentek szentjeben kerubokat faragtatni az elott leborulni frigylada eloot leborulni,es rezkigyora feltekinteni ha nem keezik reszet a szobrok ikonok a szertartasnak???
Egyetemes papsag: Ha mindeki pap lehetne akkor nem volnanak felvigyazok presbiterek puspokok mint az apostoli egyhazban.A pap olyan tudassal es elmelyulesel bir amivel ugyan birhat egy egyszeru hivo is de oneki kulon oktatast adtak az apostolok: Irva van hogy "...valasz ki arra melto embereket...." akik vezettek az egyhazat szoval csak anyiban igaz az egyetemes papsag hogy az egyszeru hivo is valhat vezetove de nem egyenlo a vezetovel.
Nos hirtelen ennyi bocsi ha hoszura sikeredett...
Az a baj, hogy elbeszélünk egymás mellett. Protestáns szemszögből az "apostoli hagyomány" nem tekintély, és ha Szent Ágoston nem a Bibliában megtalálható szöveg szerint osztotta fel a Tízparancsolatot, akkor Szent Ágoston sajnos tévedett.
Az egyetemes papság pedig azt jelenti, hogy az ószövetségi időktől eltérően minden hívő saját maga járulhat az Úr elé, nincs szükség más ember közvetítésére. A presbiter, püspök stb. csak gyülekezeti tisztségviselő, megvan a maguk speciális szerepköre, de közvetíteniük Isten és más emberek között nem kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!