Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Megtagadhatja-e a lelkész...

Megtagadhatja-e a lelkész (pap) az úrvacsorát (áldozást) bárkitől, aki azt igényli?

Figyelt kérdés

Az úrvacsora szereztetési igéi így szólnak:

"Mert én az Úrtól vettem, a mit néktek elõtökbe is adtam: hogy az Úr Jézus azon az éjszakán, melyen elárultaték, vette a kenyeret,És hálákat adván, megtörte és ezt mondotta: Vegyétek, egyétek! Ez az én testem, mely ti érettetek megtöretik; ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.Hasonlatosképen a pohárt is vette, minekutána vacsorált volna, ezt mondván: E pohár amaz új testamentom az én vérem által; ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre.Mert valamennyiszer eszitek e kenyeret és isszátok e pohárt, az Úrnak halálát hirdessétek, a míg eljövend."(1 Kor 11:23-26)

Itt azt találjuk,hogy a szent jegyek,az Úréi,s így sem közösség,sem pap nem rendelkezhet felette.

Vagy másként is érthető?

#pap #közösség #úrvacsora #áldozás #lelkész #szent jegyek megtagadása
2016. okt. 14. 04:36
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Mint legtöbb ,komolyabb bibliai részel ,evvel is sok sok félre értés ,és vissza élés van .Sok a tévelygés mert nem ismerik az írásokat,lásd,első hozzászóló.

Elvileg úrvacsorát csak az vehet aki az Úré,vagyis Jézus Krisztus mellet döntött,megtért újjászületett egyén.

A legtöbb gyülekezetben ,arra hívják fel az emberek figyelmét ,hogy ez nagyon komoly dolog ,hiszen ha valaki méltatlanul eszik ,vagy iszik ,szégyent hoz Jézusra ,és magára pedig ítéletet!

Kedves Kérdezö! egy kicsit had igazítsam ki az észrevételed ,amit írtál:

"Itt azt találjuk,hogy a szent jegyek,az Úréi,s így sem közösség,sem pap nem rendelkezhet felette.

Ez szerintem nem teljesen így van ,mert az Úr ,ránk bízott sok mindent,hogy a gyülekezetben vagy az egyéni életekben éljünk vele,pld:

ránk bízta az ő igéjét ,

a bemerízkezést,

hogyan evangélizálunk,

hol és mikor jöjjünk össze,

és persze az Úr vacsorát is,mikor ,milyen

formában.

stb,stb....

Majd nem minden gyülekezetben ,vagy templomban ,más más szokás van,és pld,nálunk nincs eltíltva senki,az egyén felelősége ,és a lelkiismeretére van bízva.

De a kérdésedre a válasz ,abban az esetben igen ,ha a lelkész vagy a pap ,ismeri az illetőt és tudja ,hogy Istentelen életet él.

(látásom szerint)

2016. okt. 15. 13:51
 12/12 A kérdező kommentje:

Kedves 11.Hsz!

Jézus felismerte a jobbján megfeszített bűnözőben az igaz hitet,de szerintem köztünk nincs hozzá hasonló,s így ítélkezni bárki felett igen kockázatos bárkinek.

2016. okt. 15. 19:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!