Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van olyan rész a Bibliában,...

Van olyan rész a Bibliában, hogy Jézus Krisztus alászáll a pokolba és ha igen, hol? Mit jelent ez, mit csinált ott?

Figyelt kérdés

2016. szept. 19. 21:05
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2016. szept. 20. 16:02
 12/23 anonim ***** válasza:

4.válaszoló vagyok.

Én sem vagyok jehovatanú.Sosem voltam.

2016. szept. 20. 16:21
 13/23 A kérdező kommentje:
Rendben. Nekem mindegy.
2016. szept. 20. 16:26
 14/23 anonim ***** válasza:

Válasz,a 9. kérdésre:

11Aztán így folytatta: „Barátunk, Lázár elaludt, de elmegyek és fölébresztem.” 12„Uram, ha alszik, akkor meggyógyul” – felelték a tanítványok. 13Jézus Lázár haláláról beszélt, de ők azt hitték, hogy alvásáról beszélt. 14Ezért Jézus világosan megmondta nekik: „Lázár meghalt. (Jn 11:11-14)

2016. szept. 20. 16:32
 15/23 A kérdező kommentje:
Köszi szépen!
2016. szept. 20. 17:38
 16/23 KZitus ***** válasza:

Szia

Te azt olvastad, hogy Ktisztus a "pokolba" ment, aztán másik fordítás szerint idézték azt, hogy "tömlöczben" prédikált, vagy másik fordítás szerint a "bötönben"...akkor hol is prédikált? és mikor? és kinek?

a Júdás 6-ban ez áll: „Az angyalokat pedig, akik nem őrizték meg eredeti állásukat, hanem elhagyták a maguk megfelelő lakóhelyét, örök bilincsekben, sűrű sötétségben tartja fenn a nagy nap ítéletére.” Azzal kapcsolatban, hogy mikor ’hagyták el a maguk megfelelő lakóhelyét’ ezek az angyalok, Péter azt mondja, hogy ’a börtönben levő szellemek engedetlenek voltak egykor, amikor az Isten türelme várt Noé napjaiban, míg készült a bárka’ (1Péter 3:19, 20). Ez közvetlenül elvezet bennünket az 1Mózes 6:1–4-ben található beszámolóhoz, ahol ’az igaz Isten fiairól’ az olvasható, hogy az özönvíz előtt elhagyták égi lakhelyüket, hogy asszonyokkal éljenek együtt, és gyermekeket nemzzenek. Az utódaikat nefileknek nevezték.

Péter apostol szavai szerint Jézus Krisztus prédikált ezeknek „a börtönben levő szellemeknek”, de nem az alatt a három nap alatt, amíg a hádeszben (seolban) volt, hanem azután, hogy fel lett támasztva a hádeszből 1Pt 3:18–20.

2016. szept. 20. 19:58
 17/23 anonim ***** válasza:

Az idézet így szól:

"Mert Krisztus is szenvedett egyszer a bűnökért, mint igaz a nem igazakért, hogy minket Istenhez vezéreljen; megölettetvén ugyan test szerint, de megeleveníttetvén lélek szerint;Amelyben elmenvén, a tömlöcben lévő lelkeknek is prédikált,Amelyek engedetlenek voltak egykor, mikor egyszer várt az Isten béketűrése a Noé napjaiban, a bárka készítésekor, amelyben kevés, azaz nyolc lélek tartatott meg víz által;(1 Pt 3:18-20)

2016. szept. 21. 04:21
 18/23 A kérdező kommentje:

#16-os: Nem olvastam olyat, hogy Jézus Krisztus a pokolba ment, csak így rémlett - talán hallottam valahol.

A tömlöc és a börtön meglátásom szerint szinonimák lehetnek; ezeket nem tartom ellentmondásnak.

Tehát akkor nem ír olyat a Biblia értelmezésetek szerint, hogy Jézus Krisztus a pokolba ment volna.

Mindenkinek köszönöm, hogy írt!

Köszönöm az idézeteket!

És lesz még kérdésem. :-)

2016. szept. 21. 07:56
 19/23 A kérdező kommentje:
2016. szept. 21. 07:59
 20/23 anonim ***** válasza:

Szia!

A pokol kifejezés a Szentírásban a héber seol és a görög hádész szavak magyar fordítása, mely egyszerűen a halottak tartozódási helyét jelöli. Itt az emberek öntudatlan állapotban várnak a feltámadásra. Halála után az Úr Jézus Krisztus is értelemszerűen erre a helyre került.

A fentiekben idézett Péteri igeszakasz a középkortól fogva félreértéseknek valóságos kereszttüzébe került. Előbb a halál utáni "tisztítótüzet", "tisztítóhelyet" kívánták kiolvasni belőle, később Krisztusnak "pokolra szállását" vélték bizonyítani belőle. A katolikus, református és evangélikus egyházi magyarázat szerint erre a pokolra szállásra akkor került sor, amikor Jézus meghalt testileg a kereszten, lelkileg azonban alászállt a "limbus"-ba, a pokol tornácára. Az i.sz. IV. század végén megszövegezett Credo (Hiszekegy) értelmezését is efelé terelték ("Szálla alá poklokra..."). Az idézett szakaszban azonban nem erről van szó.

Az apostol Jézus Krisztusnak földi küzdelmét és szenvedéseit idézi fel, miközben arra is utal, hogy Jézus az egész világtörténelemben küzdött és fáradozott - a próféták és választottjai által - az emberiségért. A megértéshez kulcsot két bibliai jelkép, illetve szóhasználat azonosítása ad:

"a tömlöcben lévő lelkeknek prédikált"

lásd Lk. 4:18

és lásd. Zsolt. 142:8

A "tömlöc", a "börtön", a "fogság" a Bibliában átvitt értelmű kifejezés is, és ilyenkor a bűnben való megkötözöttséget jelenti. A Noé idejében, a bűn fogságában élő lelkeknek, embereknek prédikált Jézus. Vajon milyen értelemben?

"Amelyben [lélekben] elmenvén..." - erre ugyanennek a levélnek az 1:10-11 versei adják meg a választ:

"Amely üdvösség felől tudakozódtak és nyomozódtak a próféták, akik az irántatok való kegyelem felől jövendöltek: nyomozódván, hogy mely vagy milyen időre jelentette azt ki a Krisztusnak ő bennük levő Lelke, aki eleve bizonyságot tett a Krisztus szenvedéseiről és az azok után való dicsőségről."

Ugyanez a levél tisztázza ki tehát teljesen a kérdést. Jézusi lelkülettől, a tőle kapott kegyelemmel és kegyelmi hívással élt és prédikált Noé az özönvíz előtt, de sajnos, 120 éves szolgálata nyomán is csak 8 lélek, a saját családja menekült meg.

Üdv. Péter

2016. szept. 21. 11:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!