Katolikusok! Nektek az evangélikusok szokásai, istentiszteletei nem tűnnek egy kissé gyerekesnek?
Néztem ezt a videót és az a gondolat villant be, hogy
"Kereszténység óvodások számára":
https://www.youtube.com/watch?v=iBWtV3nKOlg
Talán egy picit. De szerintem ez nem csak attól függ, hogy evangélikus vagy katolikus, hanem helytől is.
Én r. katolikus vagyok és az én városomban a pap Miatyánknál néha arra kér, hogy fogjuk meg egymás kezét, vagy a gyerekek jöjjenek kört alkotni, néha prédikációban mesét mond, a végén meg sorsolnak az előző heti rejtvényt megfejtő gyerekek között. A nyertesek kindertojást kapnak, a többi jó megfejtő is kap ajándékot. Tehát a legkisebbekkel sokat törődik az atya.
Járok még az egyik bp-i templomba is, a szaléziakhoz. Ott meg az egyik pap prédikáció közben sétál, mint amerikában szokás, és gyakran gitárzene szól, mert "nem gyászmisén vagyunk" (egyébként elég jó a hangulat is, sok fiatal jár oda).
Mindenhol más a szokás...
Én arra gondolok, hogy ahogy a videón is látható állandóan ezeket a vidám dalocskákat éneklik, trombitások! kisérik az orgonát, és ott vannak azok a pufók angyalszobrok, rajzfilmszerű hatást keltve.
A lelkész egyszer sem beszél démonokról, a Sátánról, a Pokolról, és a prédikációban nem idéz a Jelenések Könyvéből.
Az egész valahogy egy óvodás ünnepség hatását kelti, ahol a hívők a kereszténység bizonyos részeit ragadták ki, amiket arra használnak fel, hogy jól érezzék magukat, miközben megfeledkeznek az élet sötét oldaláról és a spirituális harcról a Jó és a Rossz, Isten és a Sátán között.
A helyiek inkább tűnnek ünneplő gyermekeknek, mint harcosoknak.
Kérdező: szerintem csüccs le és gondolkodj el azon, hogy Krisztus hány Istentiszteletet nevetett ki, hogy de ovis... és még azon is, hogy vajon egy értelmes ember tesz e ilyet?
Aztán kérj bocsánatot Istentől, hogy ilyen gőgös vagy és térj meg belőle.
A protestáns felekezetek közül messze az evangélikus istentiszteleti forma áll a legközelebb hozzánk katolikusokhoz. Nem tartom egyáltalán gyerekesnek.
"Én arra gondolok, hogy ahogy a videón is látható állandóan ezeket a vidám dalocskákat éneklik, trombitások! kisérik az orgonát"
PL. ez a bevonulási ének az nálunk katolikusoknál is szokott lenni.
Itt pedig trombita van (1:25-től):
https://www.youtube.com/watch?v=ImpiTA5ozys
"és ott vannak azok a pufók angyalszobrok, rajzfilmszerű hatást keltve."
Tipikus barokk stílusjegyek a katolikus templomokban is:
Ezek a Szent Péter Bazilika puttói a szenteltvíztartónál: [link]
"A lelkész egyszer sem beszél démonokról, a Sátánról, a Pokolról, és a prédikációban nem idéz a Jelenések Könyvéből."
Ez most egy istentisztelet. Itt nem beszélt. De elég fura lenne, ha mindig ugyanarról beszélne, ezért fölösleges egy prédikációból ilyen következtetéseket levonni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!