Milyen vallási irányzatok léteznek?
A második válasznál említett, Az öt világvallás c. könyv nekem is megvan, és én is tudom ajánlani a kérdezőnek.
Amúgy számtalan vallás és azon belül is számtalan irányzat létezik. Mond kérdező, milyen elképzeléseid vannak egy számodra ideális vallásról?
"Lehetőleg ne ítélje el a sze xualitást, ne keljen lemondani az anyagiakró, ha van Természet feletti része a lélek elpusztíthatatlan legyen benne és arra törekedjen hogy minnél jobb emberek legyüjk, valamit az se lenne hátrány ha az evolúciót sem utasítaná el, és az emberek komolyan vegyék benne azt hogy jobbak, segítőkészek, megértőek legyenek.."
Ez nem egy kritérium gyűjtemény a vallásossággal szemben, hanem egy bevásárlólista. Ezzel lehet többre mennél a tescoba, mint itt.
Szerintem hagyd még a témát és komolyodj picit, aztán gondold újra az igényeidet.
---
Anonymus
kérdező, ismerd meg a világvallásokat - ez a kulturáltság része is. Nem értesz meg pl. egy Ady verset sem. Majd megszólít, de ismerni kell valamennyire.
Nézzük a listát:
"Lehetőleg ne ítélje el a sze xualitást,"
- Nem ítéli el, a házasság szentsége arra utal, hogy a legnagyobb dolgok közt van. A kettő eggyé válik ez az, ami isteni.És életet lehet vele lehozni: gyereket.
(Az össze-vissza párzás méltatlanná teszi ezt a szép és fontos SZENT emberi dolgot, ártalmas mindenkinek szenvedést okoz, főleg a gyerekeknek.)
"ne keljen lemondani az anyagiakró"
- mértékletesség,szorgalom -ezekkel együtt járnak az anyagi javak is. A harácsolást, a mohóságot megfékezni jó, az kapzsivá, önzővé tesz.
"ha van Természet feletti része"
Van. A vallások lényege ez. A természet a természet felettiből ered, az a forrás.
"Hit által értjük meg, hogy a világokat Isten szava alkotta, úgyhogy a nem láthatókból állt elő a látható"
" a lélek elpusztíthatatlan legyen benne "
-halhatatlan a lelkünk, Isten gyermekei vagyunk
"és arra törekedjen hogy minél jobb emberek legyünk, "
- erre nekünk kell törekedni- a vallások ezt tanítják
"valamit az se lenne hátrány ha az evolúciót sem utasítaná el,"
- nem utasítja el, de a kérdésnek nincs semmi jelentősége a te életed szempontjából.
Isten mindig jelen van. A jelenlétben tapasztalhatod meg. A jelenben tudsz valamit tenni, a jelenben tudsz másokon segíteni, szeretni, jónak lenni.
(akkor is, ha 1 millió éve x faj y-ná alakult, vagy nem).
" és az emberek komolyan vegyék benne azt, hogy jobbak, segítőkészek, megértőek legyenek.."
- hát ez a lényeg.
Mind az öt világvallásra igazak a fentiek.
A világvallások transzcendens egységben vannak.
"Milyen vallási irányzatok léteznek?"
Sötétek.
És most hallgassunk Attila_the_hunnal egy kis zenét!
J.S.Bach H-moll mise
17. ő jobb
helyesen mondani: "én őt jobbnak tartom" - így lehet.
Hát akkor hallgasd őt, én meg maradok az általad kevésbé jónak tartott J.S.Bachnál.
Többen is ajánlották Glasenapp Öt világvallás c. művét. Nos én egyáltalán nem ajánlom, főleg nem kezdőknek.
Glasenapp teljesen önkényesen kiválasztott öt vallást, amit ismert (???) és kinevezte világvallásoknak. A zsidó vallásnak ugyanannyi követője van mint a bahái hitnek, csak az utóbbi több országban van jelen, mégis a zsidó vallást veszi világvallásnak, a bahái hitet pedig meg sem említi.
Vagy például önkényesen összevonta a konfiucianizmust a taoizmussal, és elnevezte kínai univerzizmusnak, amivel csak az a baj, hogy Kínában ilyen vallást nem ismernek. :D
A kereszténységgel kapcsolatos tárgyi tévedéseit már ne is említsük...
(Nem véletlen, hogy ez a silány fércmű volt az egyetlen könyv az összehasonlító vallástudomány területéről, ami még a marxista-leninista cenzúrának is megfelelt.)
Összehasonlító vallástudományból ami ajánlható és könnyen hozzáférhető, közérthetően megírt szakirodalom az Mircea Eliade: Vallási hiedelmek és eszmék története I-II-III.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!